Dünya jant devi Maxion Wheels ve İnci Holding ortaklığındaki Maxion İnci Jant Grubu, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Maxion Jantaş ve Maxion İnci (alüminyum ve çelik) şirketleriyle dört fabrikada üretimini gerçekleştiriyor.

Bu yıl 5’inci fabrikasının temellerini atan şirket, bin 700 çalışanıyla birçok alanda yeniliklerin öncüsü olmaya ve rekorlar kırmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük jant üreticisi Maxion Wheels ve Türkiye’nin İnci’si İnci Holding iştiraki olan şirketleriyle, Avrupa’nın tek lokasyonda en geniş ürün yelpazesine sahip jant üreticisi olarak dünyaya örnek olduklarını söyleyen Maxion İnci Alüminyum Genel Müdürü Ali Altınkaya; “Maxion İnci Jant Grubu olarak ciromuzun yüzde 80’ini 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracattan elde ediyor, 12 milyon jant üretim kapasitemizle sektör lideri olarak Türkiye ekonomisine katma değer yaratıyoruz.  Sürekli artan küresel rekabetçiliğimizi, ihracat başarımızı, verimliliğimizi ve teknolojideki liderliğimizi büyük ölçüde robot yatırımlarımız, dijital dönüşümümüz ve OPEX çalışmalarımızdaki başarımıza borçluyuz. Hedefimiz iş süreçlerinde hata oranını sıfıra indirmek, üretimi artırmak ve verimliliği sürdürülebilir kılmak, iş sürecini etkileyen faktörleri bulmak, hızlı iyileştirme sağlamak ve müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak” dedi. 

Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Maxion İnci Alüminyum olarak ilk fabrikamız 2006 yılında faaliyete geçti. Faaliyetlerimize başladığımızdan bu yana robotlu üretim bizim üretim kültürümüzün her zaman bir parçası oldu.  Ürettiğimiz jantların boyut ve ağırlık çeşitliliği artıkça bazı noktalarda robot kullanımı aslında bizim için zorunlu hale geldi. Ek olarak Maxion İnci Alüminyum mühendislerinin geliştirdiği ve uygulamalarını yaptığı çapak alma ve tesviye robotlarını kullanıyoruz. Bu robotların uygulaması Maxion Wheels global alüminyum fabrikaları tarafından en iyi uygulama örneği seçildi ve bu uygulamalar globalde de Türk ekipler tarafından uygulandı. 

Yatırım öncesi fizibilite çalışmalarını nasıl yapıyorsunuz? Entegratör seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Maxion İnci Alüminyum’da fizibilite çalışmaları kendi teknik ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Uygulamaların ise neredeyse tamamı da yine kendi ekiplerimizce gerçekleştiriliyor. Bu fizibilite sonuçlarına göre çok spesifik konularda uzmanlık alanlarına göre çeşitli entegratörlerle çalışıyoruz. Entegratör seçimlerinde oldukça titiz davranıyoruz. Entegratörün referanslarını mutlaka kontrol ediyoruz. Bu kontrol bizi daha doğru yönlendiriyor.  

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında, toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? Kullandığınız robotların markaları nelerdir?

Maxion İnci Alüminyum fabrikamızda 75 adet robot aktif bir şekilde çalışıyor. Kullandığımız farklı markalarda robotlar bulunmaktadır. Maxion İnci Jant Grubu olarak geçmişten gelen yatırımlarımız sayesinde dijital dönüşümün alt yapısı hazırdı diyebilirim. Toplamda aktif 285 adet robotumuz bulunuyor. Sektörde en fazla adette robotu olan fabrikalar konumundayız.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?

Sürekli artan küresel rekabetçiliğimizi, ihracat başarımızı, verimliliğimizi ve teknolojideki liderliğimizi büyük ölçüde robot yatırımlarımız, dijital dönüşümümüz ve OPEX çalışmalarımızdaki başarımıza borçluyuz. Hedefimiz iş süreçlerinde hata oranını sıfıra indirmek, üretimi artırmak ve verimliliği sürdürülebilir kılmak, iş sürecini etkileyen faktörleri bulmak, hızlı iyileştirme sağlamak ve müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımaktır. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Robot uygulamaları yatırımlarımızın olmazsa olmaz bir parçası. Her yeni ekipman yatırımında robot uygulaması mutlaka değerlendirilir. Teknolojik olarak uygulanabilirliği olan her noktada robot yatırımlarımızı genişletmeyi planlıyoruz. 

Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Size böyle talepler geliyor mu? Sizce üretici bu konuda bilinçli mi? Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Toplumların ekonomik üretim modelleri tarihinde yeni durağı, dördüncü sanayi devrimi yani Endüstri 4.0 olarak görülüyor. Biz de bu doğrultuda teknoloji yatırımlarımızı ajandamızın üst satırlarına çoktan aldık. Maxion İnci Jant Grubu fabrikalarında dijital dönüşümün öncülüğünü yaparak çalışmalarımıza başladık. Gündemimizde bulunan Endüstri 4.0 yatırımlarını hayata geçirmek için Bosch’un sektöründe uzman teknik ekibiyle birlikte yola çıktık. Amacımız 2030 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı fabrikalara dönüştürmektir. Maxion Wheels Global’de pilot proje uygulama yeri olarak seçilen Maxion İnci Alüminyum, birçok konuda olduğu gibi dijital dönüşüm konusunda da öncü olmuştur. Amacımız önce big data’nın sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve süreçlerin akışa uygun bir şekilde dijital dönüşümlerini tamamlamalarıdır. Dijital dönüşüm kapsamında 1.fazda (2018-2022) Platform kurulumu, İzlenebilirlik (Ürün, Proses, Kalite ve Mühendislik datalarının izlenmesi), Fall out (Iskarta) azaltma analitik ve makine öğrenme, Enerji analitik ve makine öğrenme ve artırılmış gerçeklik konuları çalışılmaktadır. Bu kapsamda üst yazılım kısmı için Bosch ile birlikte çalışılmakta, hardware, networking, siber güvenlik konuları Maxion İnci Jant Grubu tarafından yürütülmektedir. 2. fazda (2021-2022) talep tahmini, yapay zeka ile birleştirilmiş görsel kontrol, durum izleme makine öğrenmesi (condition monitoring), palet izleme yer almaktadır. Son faz olan 3. fazda (2023) AGV (Automated guided vehicle) yönetimi ve otomatik proses kontrol, Saha analitiği (Edge computing) modülleri hayata geçecektir. Sistemin sürdürülebilirliği için Dijital akademi çalışmaları da paralelde yürütülmektedir.


Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Çocukluğumdan bu yana aslında aile işinden dolayı otomotiv sektörünün bir parçası oldum. Teknik Liseden makina teknikeri olarak mezun oldum. Üniversitede de Makine Mühendisliği okudum. Askerliğimi tamamladıktan sonra iş hayatıma 1994 yılında BOTAŞ teneke kutu fabrikasında bakım mühendisi olarak başladım. Yatırım ve bakım konularında çeşitli firmalarla çalıştıktan sonra 2005 yılında Maxion İnci Alüminyum fabrikasının kurulumunun ilk aşamasında Bakım Müdürü olarak görev aldım. Daha sonra Teknik Müdür ve Operasyon Direktörlüğü yaptım. 2014 yılından bu yana ise Genel Müdür olarak iş hayatıma devam ediyorum.  Ben kapısı açık bir yöneticiyim. Genelde herkes bana kolay ulaşır ve olaylara pozitif bakarım, cesaretlendiririm. Takım çalışmasına çok inanırım. Sorumluluk alırım ama aldığım sorumluluğu da hep delege eder, paylaştırırım. Bu noktada da ekibime vakit ayırır ve onlara güvenirim. Zamanında olmak şartıyla tutarlı ve adil geri bildirimler yapmaya, takdir etmeye çalışırım. İşle ilgili konuların dışında sosyal olarak da insanları tanımaya çalışıyorum. Her zaman empati kurarım. Beni bu noktalara getiren etmenlerin en başında da sosyal olarak insanları değerlendirip ön yargılı olmamam, hep pozitif bakış açısına sahip olmam, insanları cesaretlendirmem, takım çalışmasına önem vermem ve azimli olmam vardır. Lider olmaktan çok beraber ilerlemeyi severim. Yaptığımız işi anlayalım, inanalım mantığındayım. Her zaman sistematik çalışmaya, düzenli ve tertipli çalışmaya da inanırım. Güven benim için çok önemli.