Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergi, farklı sektörde hayata geçen uygulama örnekleri ve fabrikalara sağladığı avantajları ile tüm paydaşları bir araya getirmeye devam ediyor. Zirvenin üçüncü ve son günü ikinci paneli, “İntralojistik, Çok Amaçlı Mobil, Otonom ve Kolaboratif Robotlu Çözümler-2” başlığında gerçekleştirildi.
Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Erkan Dursun’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel kapsamında, intralojistik alanında birçok proje ve uygulama konuşuldu. 

Panelistler arasında; SMC Turkey Teknik Destek Mühendisi Halil İbrahim Karakelle, Omron Otomasyon Sistemleri Ürün Pazarlama Müdürü Emrah Atalan, SIMTekno Teknik Destek Mühendisi Abdülkadir Şahiner, Modoya Kurucu Ortağı Hikmet Özcan, Robutel Yönetici Ortağı Melik Ahmet Sayman, Leuze electronic İntralojistik Endüstri Müdürü F. Vural Özkan ve Festo Ürün Pazarlama Müdürü Kerem Yiğit Göktaş yer aldı. 

SMC Turkey Teknik Destek Mühendisi Halil İbrahim Karakelle, kolobratif robotlar için yeni ürünler ve trendler konusuna ilişkin detaylı bilgiler verdi. Karakelle; “SMC 1959 yılında kurulan Japon menşeili bir firmadır. Dünyanın hemen hemen tüm endüstriyelleşmiş ülkelerinde yer alıyor. Özellikle pnömatik alanda otomasyon alanında farklı ürünler sunuyoruz. SMC olarak müşterilerimizi yakın izliyoruz ve ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. Türkiye’deki organizasyonumuzu da bu vizyonla tasarladık. SMC’nin geniş ürün gamı sayesinde farklı projeler için uygulamalar geliştirebiliyoruz. Fabrika içerisindeki bir malzemenin ürün çıktıktan sonra paketlenmesine kadar ki tüm süreçler için ürün tedariği yapabiliyoruz. Özellikle SMC’nin robotik alandaki ürün gamı içerisinde ise firmalara esneklik kazandırabilecek yetkinlikte ürünler sunuyoruz. SMC robotları anlamlı hale getirecek ekipmanların üretimini gerçekleştiriyor.” 

Omron Otomasyon Sistemleri Ürün Pazarlama Müdürü Emrah Atalan, “Esnek ve Verimli Üretimin Geleceği: Mobil ve Kolaboratif Robotlar” konulu konuşmasında önemli başlıklardan bahsetti. Atalan konuşmasında; “Omron bünyesinde 4 yıldır görev yapıyorum ve hareket kontrol teknolojileri, robotik ve CNC çözümleri konusunda endüstriye hizmet sunuyorum. Omron, Japonya’da kurulmuş bir firmadır. Endüstriyel otomasyon başta olmak üzere 4 alanda faaliyet gösteriyoruz. Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren yapay zeka, bugün üretimin her noktasına girmeye başladı. İşletmelerde eskiden robot vardı ancak insanlar o alana yatırım yapmaya korkuyorlardı. Bugün ise avantajları benimsendi ve robotlar aramıza katıldı. Üretici her zaman talep edenlerin isteklerini karşılamak durumundadır. Bu noktada ise endüstride dijitalleşme ön plana çıkıyor. Teknoloji ise üreticilere yeni fırsatlar sunuyor. Biz görüşmelerimizde bugün fark ediyoruz ki üreticiler ne istediğini biliyor ve net taleplerle karşımıza çıkıyor. Biz teknoloji firması olarak robot teknolojilerinden hareket teknolojilerine kadar birçok alanda ürün geliştiriyoruz. 

SIMTekno Teknik Destek Mühendisi Abdülkadir Şahiner, “Bin Picking Uygulaması ve Ölçüm Kontrolleri” konulu konuşmasında önemli noktalara vurgu yaptı. Şahiner; “SIMTekno görüntü işleme temelli bir firma olarak 10 markanın Türkiye’de temsilciliğini yürütüyoruz. Ayrıca Ar-Ge alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla üretim de gerçekleştiriyoruz. Cognex ve Fotoneo iki firma özellikle görüntü işleme cihazları konusunda önemli Ar-Ge yatırımları gerçekleştiriyoruz. Biz Türkiye’de Cognex firmasının uygulayıcısı olarak sektörde çözüm sağlıyoruz. Görüntü işleme sayesinde daha esnek yapılar oluşturuyoruz. Beyaz eşya, otomotiv, gıda gibi birçok sektör özelinde uygulamalar gerçekleştirdik. Robotla birlikte yaptığımız uygulamalar kapsamında operatörlere zor işlerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Modoya Kurucu Ortağı Hikmet Özcan’ın panel konusu ise, “Otonom Taşıma Robotları ile İç Lojistik Otomasyonu” oldu. Özcan; “AGV alanında kendi ürün gamımızı tamamladık. PLC yerine kendi kontrol yöneticisini kullanarak farklı sektörlere hizmet sunuyoruz. 2023 yılında İntralojistik alanında Türkiye’deki en büyük firma olma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eskişehir’de merkezimiz yer alıyor ve Bursa, İzmir, Ankara’da ofislerimiz bulunuyor. Modoya firması 4 yaşında olmasına rağmen markette 56 farklı ürünü bulunuyor. Ürünlerimiz tekstil, otomotiv, beyaz eşya gibi tüm sektörlerde görev yapıyor ve havacılık ile sivil savunma konusunda da özel çalışmalarımız bulunuyor. Yakın zamanda Türkiye’de distribütörlük ve bayilik vermeyi hedefliyoruz. Dünyaya baktığımızda AGV pazarı hızlı bir şekilde büyüyor. Herkesin ortak görüşü de AGV pazarının 2023 yılına kadar büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Türkiye’deki sektörler yerli AGV firmaları ile çalışmayı tercih ediyorlar. Bu açıdan da yabancı firmaların Türk pazarına girmesinin zor olacağı düşünülüyor.” şeklinde konuştu.  

Robutel Yönetici Ortağı Melik Ahmet Sayman, “Çatallı AGV ile Depo-Üretim Arası Otonom Transfer” konusuna dair kapsamlı bilgiler paylaştı. Sayman şöyle konuştu: “AGV alanında kendi ürünlerimizi geliştiriyoruz. Son dönemde de çatallı AGV denilen teknolojilere ağırlık verdik. Özellikle Endüstri 4.0 konusunda geldiğimiz noktada ve uygulama alanında farklı ürünler sunuyoruz. Sistemler doğru bir şekilde kurgulandığında AGV’ler çok verimli bir şekilde sisteme entegre edilebiliyor. Burada amaç insanı ortadan kaldırmak değil, operatörlerin iş sürecini kolaylaştırmak anlamına geliyor. Tüm fabrikayı 20 yıl sonraya taşımak kolay değil ama zayıf halkalarının tek tek çözülmesinin önemli olacağını düşünüyorum.” 

Leuze electronic İntralojistik Endüstri Müdürü F. Vural Özkan, “İç Lojistikte Akıllı Sensörlerin Önemi”ne değindiği konuşmasında şu bilgileri paylaştı: “Leuze Electronik olarak 50 yılı aşkındır algılama, tanımlama ve güvenlik alanında sensör üretimi gerçekleştiriyoruz. Biz Leuze Electronic Türkiye olarak özellikle İntralojistik sektörü için çözüm sunuyoruz. Bir firmamız intralojistik alanında çözüm arıyorsa şayet biz bu noktada devreye girip onlar için en avantajlı çözümü entegre ediyoruz. İntralojistik tek bir alana hitap etmiyor, aksine tüm endüstrileri kapsayan önemli bir sektördür. Biz, otomatik depolama, AGV, mekik sistemler, konveyörler, sipariş toplama başta olmak üzere 8 ana uygulama ile faaliyet gösteriyoruz. Burada önemli olan müşterinin özel durumlarını, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözüm sağlıyoruz” 

Festo Ürün Pazarlama Müdürü Kerem Yiğit Göktaş, “Esnek İmalata Uygun Adaptif Gripper Çözümleri” konusuna ilişkin konuştu. Göktaş; “Festo bünyesinde 2011 yılından beri görev yapıyorum. Almanya merkezli bir firma olarak yeni gelişen teknolojileri yakından takip ediyoruz. Robotik otomasyon ve AGV’ler hayatımıza hızlı bir şekilde girmeye başladı ancak entegrasyon ile ilgili sorunlar yaşanıyor. İnsanın her yerde olduğu otomasyon ağacından farklılaşması gerekiyor. Dijital dünyada hayata bu şekilde geçiyor. Festo, robotik bölümüyle birlikte dijital dünyaya uygun ürünler üretiyor. Hem üretim sistemleri değişiyor hem de ürünler değişiyor. Bu değişimle birlikte aslında gündelik yaşamımızda kullandığımız ürünler daha da değişmeye başlayacak. Malzeme teknolojisi ve nano teknoloji çok önemli bir yola girdi ancak endüstride istediğimiz kadar yer almadı. Biz şu anda daha enerji ile nasıl üretim yapılabileceği noktasında çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yavaş yavaş çalışmalarımız ürün haline gelmeye başladı.” diyerek konuşmasını tamamladı.”