Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (International Federation of Robotics-IFR) 2019 yılında yayınladığı veriler doğrultusunda, Güney Kore 2018 yılında yeni bir rekora imza attı.

Ülkede hizmet veren endüstriyel robot sayısı 5 yılda ikiye katlanarak 300 bin üniteye ulaştı. Kore 2018 yılında, Japonya ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer aldı. Ancak son yıllarda robot kurulumu dinamiklerinin düşüşte olduğu ve 2019 yılı için devam eden bir azalmanın beklendiği ifade ediliyor.

Robot kurulumlarının 2018 yılında yüzde 5 azalarak 37 bin 807 ünite olarak gerçekleştiğini belirten IFR Başkanı Junji Tsuda, “Hem elektrik/elektronik hem de otomotiv endüstrisi, kurulumların azalmasını etkiledi. İki sektör birlikte toplam talebin yüzde 82’sini oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

HEDEF, YAŞLANAN NÜFUSA KARŞI METAL YAKALI İSTİHDAMI

Uzun vadede, rekabet gücünü korumak için robotların yaygın kullanımı kilit önem taşıyor.

Raporda, G. Kore’nin nüfusunda hızla yaşlandığı ve 2050 yılında, Japonya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında en yaşlı nüfusa sahip ülke olacağı tahmin ediliyor. Ülkenin, üretimde oluşacak bu işgücü açığını ise, robotlarla kapatmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Ülke, Singapur’un ardından (özellikle imalat sektöründe) robot yoğunluğunda dünyada ikinci sırada bulunuyor. 

Güney Kore 10 bin çalışan başına 774 ünite endüstriyel robotla, 338 ünite ile üçüncü sıradaki Almanya ve 327 ünite ile dördüncü sırada bulunan Japonya’nın iki katından daha fazlasına sahip durumda. 

KUZEY AMERİKA PAZARINDA SON DURUM: SİPARİŞLERDE YÜZDE 5,2’LİK ARTIŞ

Robotik Endüstriler Birliği’ne (RIA) göre Kuzey Amerika’daki robot siparişleri, üçüncü çeyrekte 2018 yılı sonuçlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 5,2’lik bir artış gösterdi.

Bu çerçevede şu ana kadar firmalar, 1,3 milyar dolar değerinde 23 bin 894 ünite sipariş verdi. Üçüncü çeyrek sonuçları baz alındığında, Kuzey Amerika şirketleri tarafından sipariş edilen 438 milyon dolar değerinde 7 bin 446 robot vardı.

Sipariş edilen robot adedinde ve cirosunda, 2018 yılı ile mukayese edildiğinde yüzde 1’lik artış yaşandı. Siparişlerde bugüne kadarki büyümenin itici gücü, otomotiv yedek parça üreticilerinden yüzde 47, plastik ve kauçuktan yüzde 15, gıda ve tüketim mallarından ise yüzde 4 artış gerçekleşti.

RIA Başkanı Jeff Burnstein, “Robotik pazarında iyileşme görüyoruz. Geçen yıl siparişlerde yüzde 15 civarında bir düşüş görüldü. Bu nedenle elimizdeki mevcut veriler, iyileşme için bize cesaret veriyor. Dördüncü çeyrekte ve 2020’de büyüme öngörüyoruz” dedi. 

Burnstein ayrıca, otomotiv dışı müşterilerden gelen siparişlerin rekor sayılara yaklaştığını ve bunun robot endüstrisinin uzun vadeli büyümesinin sağlıklı bir işareti olduğunu belirtti.

2018 YILINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD’li teknoloji yazarı, gazeteci Tom Merritt, robot pazarıyla ilgili bilinmesi gereken 5 önemli gelişmeyi paylaştı. Merritt’e göre pazara ilişkin bilinmesi gerekenler şu şekilde oluştu:

1)    Robot satışları büyüyor. IFR’nin son yayınladığı rapora göre küresel robot satışları 2018 yılında 16,5 milyar dolara ulaştı ve küresel bazda satılan robot sayısı yüzde 6’lık bir artışla 422 bin üniteye yükseldi. Rapora göre, satışların 2019 yılında yavaşlayacağı öngörülüyor ancak 2020’den 2022’ye kadar yüzde 12’lik bir büyüme bekleniyor.
2)    Kolaboratif robotlar yükselişte. İnsanlarla birlikte iş birliği içerisinde çalışan kolaboratif robotlarda artış gözlenirken, 2018 yılında 2017’ye kıyasla yüzde 23 artışla yaklaşık 14 bin ünite robot kuruldu.
3)    Asya birinci pazar konumunda. Kıta bazında değerlendirildiğinde, endüstriyel robot pazarında Asya pazarı liderliğini sürdürüyor. Çin ve Güney Kore’deki düşüşlere rağmen, Japonya’daki endüstriyel robotların büyümesi, bölgenin yüzde 1 oranında büyümesini de sağladı. Asya’yı yüzde 14’lük rekor büyüme oranıyla Avrupa takip ederken, üçüncü sırayı ise yine yüzde 20’lik rekorla Amerika pazarı aldı. Endüstriyel robotlarda ilk beş pazara bakıldığında sıralama; Çin, Japonya, Güney Kore, ABD ve Almanya olarak oluştu.
4)    Otomotiv hala başı çekiyor. Sektörel olarak incelendiğinde, otomotiv yüzde 2 artışla endüstriyel robot kurulumunda hala birinci pazar olarak ilk sırada yer alıyor. Elektronik endüstrisinin otomotivi geçmesi bekleniyordu ancak yüzde 14’lük bir düşüş ile ikinci sırada kaldı. Endüstriyel robotlar için üçüncü büyük pazar ise, metal ve makina sektörü oldu.
5)    İstihdamda robotların önemi… PwC’nin ABD Çalışma İstatistiklerine yer verdiği raporda, ABD’de en fazla robotik üretim yapan sektörlerin (otomotiv, elektronik ve metal), diğer imalat sektörlerinden yüzde 20 daha fazla makina ve endüstri mühendisi çalıştırdığı belirtildi.

KAYNAKLAR: 
•    Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics/IFR)
•    Robotik Endüstriler Birliği (Robotic Industries Association/RIA)
•    Top 5 things to know about the robots market - TechRepublic