Hannover Fairs Turkey ve ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği) iş birliğiyle düzenlenen "Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı", 38 ülkeden yaklaşık bin 800 sektör profesyonelinin katılımıyla gerçekleşti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin ve MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran’ın ana konuşmacı olarak katıldığı konferansta, otomasyon teknolojilerinin endüstriyel üretim süreçlerindeki önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca 2016-2020 dönemi Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Robot Tedarikçileri Komitesi Başkan Yardımcısı Bruno Schnekenburger ve Alman Robot Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Helmut Schmid de konferansın uluslararası konuşmacıları oldu.

"ALANI GENİŞLETMEKTE KARARLIYIZ"

Konferansın ana konuşmacılarından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, robot otomasyonunun Türkiye endüstrisi için önemine dikkat çekerek, “Dijitalleşmenin hayatın bir parçası olduğu bugünlerde otomasyon teknolojileri de hızla gündelik hayatı ilgilendiren ekipman ve cihazların imalatında hem de endüstride kullandığımız tüm makina ve komple tesislerin üretiminde vazgeçilmez bir hale geldi. Artık yaptığımız her tesisi ‘minimum insan, maksimum verim’ prensibine göre imal ediyoruz. Bakanlık olarak teknoloji odaklı hamle programları ile robot ve otomasyon tesisleri üreticilerini destekliyoruz. Yerli çip, yerli robot ve transfer ekipmanları, sensör, servo motorlar, bilgisayarlar ve kameralar gibi ekipmanların yerlileştirilmesi konusunda ciddi destekler veriyoruz. Talebe göre bu alanı genişletmekte kararlıyız." şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZİ YAZILIM ÜSSÜ YAPMAK İÇİN YATIRIM ŞART"

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, dernek olarak otomasyon sektörünün sağlıklı büyümesine katkı sağlamak amacıyla gereken tanıtım, eğitim, üretim ve mühendislik gibi alanlara önem atfettiklerini kaydetti.

Hizmet sundukları endüstrilerin global rekabeti kazanabilmeleri adına daha hızlı, daha verimli ve esnek üretim ile tüm maliyetleri azaltma ve üretimi artırma çabalarına, doğru ürün ve iyi mühendislik çalışmalarıyla katkıda bulunduklarını ifade eden Kayakıran, sözlerine şöyle devam etti:

"ENOSAD olarak biz fuar ve bu yeni pandemi döneminde çevrimiçi çalışmaları destekliyor ve önemsiyoruz. Dijital dönüşümün dünyada olgunlaşmaya henüz başlayan bir durum olduğu göz önüne alındığında, bunu Türkiye adına bir fırsata çevirmek ve ülkemizi teknoloji özellikle de yazılım üssü olarak konumlandırmak, üzerinde düşünülmesi ve yatırım yapılması gereken bir konudur."

34 MARKADAN 43 KONUŞMACI YER ALDI, 6 PANEL YAPILDI

"Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı"nda 12 ayrı oturum ve panelde, alanında uzman 34 markanın 43 konuşmacısı yer alırken, konferans kapsamında  “İşletmelerin Robot Kullanım Deneyimleri”, “Pandemi Sonrası Robot Otomasyonu: Endüstriyel Robotlar Kobi'lerde Nasıl Yaygınlaşır?”, “Endüstride Robot Kullanımının Yaygınlaştırılması ve Edinim Kolaylıkları”, “Şirketlerin İleri Otomasyon Stratejileri”, “Geleceğin Robot Otomasyonu ve Tamamlayıcı Teknolojiler” ve “Otomasyonun Yükselişi: Hyper-Automation” konulu altı panel gerçekleştirildi.

ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, KUKA Türkiye, Leuze Türkiye, Omron, Yaskawa Turkey'in "Ana Sponsor" olarak destek verdiği etkinliğe; Entek Otomasyon, FANUC Türkiye, Mitsubishi Electric, Schmalz Vakum, Schunk ve Stäubli "Premium Sponsor"; Bosch Rexroth, Camozzi, Hidtek Makina, Optimak STU, OTD Bilişim, Otkon Mühendislik ve SMC Turkey ise "Gold Sponsor" olarak katıldı.

WIN EURASIA İÇİN HAZIRLIKLARINA DEVAM EDİYOR

Hannover Fairs Turkey, konferansın ardından dijital dönüşüm yolunda en önemli unsurlardan biri olan endüstriyel otomasyon sektörünün hedeflenen noktaya ulaşması için bir adım daha atmaya hazırlanıyor.

Firma bu kapsamda, 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleyeceği WIN EURASIA’da, tüm sektör profesyonelleri ile yeniden bir araya gelmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.