Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, robot kurulumunda aslan payı, ilk 5 ülke olarak sıralanan Çin, Japonya, ABD, Güney Kore ve Almanya’nın oldu. Söz konusu ülkeler yüzde 74’lük pay ile bu anlamda öne çıkıyor.

Rapora göre, dünya genelindeki robot kurulumlarının değeri 16,5 milyar doları geçiyor ve 2,4 milyon üniteden fazla endüstriyel robot fabrikalarda işbaşında bulunuyor.

İlk sırada yüzde 30 pay ile otomotiv endüstrisi yer alıyor. 

Hindistan’da son 5 yıl içinde endüstriyel robot sayısı ikiye katlanırken, Asya pazarı, tüm küresel tedarikin üçte ikisini karşılıyor.

ÇİN’DEKİ GELİŞMELER

Veriler doğrultusunda, Çin dünyada en büyük ve en hızlı büyüyen endüstriyel robot pazarı olarak öne çıkıyor.

Geçen yıl Çin'de kullanımda olan endüstriyel robot sayısı yüzde 21 artışla 783 bin ünite seviyesine ulaşırken, gerçekleştirilen endüstriyel robot satışları da yaklaşık 140 bin 500 ünite seviyesinde kaydedildi.

Bu konuyla ilgili IFR Başkanı Milton Guerry, “Her yıl en çok robot kuran ülke Çin. Böyle bir gelişme hızı robotik tarihinde görülmedi.” ifadelerini kullanıyor.

Söz konusu rapora göre, Japonya ve Hindistan’daki fabrikalarda hizmet veren robot sayısı 2019 yılında sırasıyla 355 bin ve 26 bin 300 ünite iken, ABD ve Avrupa'daki robot sayısı da sırasıyla 293 bin 200 ve 580 bin üniteydi. Avrupa'nın en fazla endüstriyel robota sahip olan ülkesi konumundaki Almanya'da 2019’da 221 bin 5 yüz ünite robot fabrikalarda çalışmaya başladı.

ROBOT ÜRETİMİ EYLÜLDE PATLAMA YAPTI

Resmi verilere göre, 2020 yılında Çin'de üretilen endüstriyel robot sayısı eylül ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 51,4 gibi çarpıcı bir oranda, ağustos ayına kıyasla da yüzde 32,4 oranında artarak 23 bin 94 üniteye ulaştı. 

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verileri, 2020’nin ilk dokuz ayında ülkenin, 160 bin 715 ünite endüstriyel robot ürettiğini ve söz konusu rakamın, 2019 yılına kıyasla yüzde 18,2’lik bir artışa tekabül ettiğini gösteriyor.

2019 yılında ülkenin toplam endüstriyel robot üretimi, 2018 yılına göre yüzde 3,1 oranında düşerek yaklaşık 177 bin ünite olarak gerçekleşmişti.

YERLİ ENTEGRATÖRLERİN PAYI: YÜZDE 25

Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin ünite yeni robot kurulumu yapılırken, ülke genelinde kurulu robot sayısı 15 bini buluyor.

Yüzde 40’lık pay ile otomotiv endüstrisi ilk sırada yer alıyor. Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği (ROBODER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürel Yılmaz, endüstride robot kullanımının henüz yeterli seviyede olmadığına işaret ederek 10 bin çalışan başına düşen robot sayısının imalat sanayinde 30, otomotivde 210, diğer sektörlerde ise 19 olduğunu vurguladı.

Türkiye’de yerli entegratörlerin tüm endüstrilerdeki payı yüzde 25 civarında seyrediyor.

ROBODER Başkanı Yılmaz, söz konusu payın düşük olduğunu, yerli entegratörlere önem verilmesinin altını çiziyor. Almanya gibi gelişmiş ülkelerde, farklı ülkelerden robot entegrasyonu alınmadığına ve çözümün ülke içerisinden bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Kısa vadede endüstrideki yerli robotik entegratör tercih edilme oranını yüzde 35’in üzerine çıkarmamız gerekiyor” diyor.

Yılmaz, tercihini yerliden yana kullanan, bunu prensip edinmiş ve yerli robotik sistem entegratörlerine güvenen sanayici grubunun oluştuğunu da sözlerine ekliyor.

SONUÇ OLARAK...

Özetle, Türkiye’de Covid-19 pandemisinin etkisi altında, zorluklarla geçen 2020 yılında, tüm bu olumsuz koşullara rağmen fabrika ve robot yatırımlarının yapıldığını gördük. Yılın başında 2021’de bu yatırımların daha da artması tahmin ediliyor. Ertelenen yatırımlar biraz daha öne çekilmiş gözüküyor.

Çünkü sektör temsilcilerinin ortak görüşü pandemide robotlara, otomasyona ve dijitalleşmeye olan ihtiyaç, pandemi öncesine göre çok daha fazla arttı. Sanayide özellikle son dönemde sıkça duymaya başladığımız bu tür teknolojiler bir tercih olmaktan çıktı ve zorunluluk haline geldi.
 

Kaynaklar:
•    World Robotics 2020 Industrial Robots, Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics).
•    Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği (ROBODER)
•    “Sanayide robotlar için hatlar ‘yerli ve milli kurulsun’ çağrısı”, Esra Özarfat, Dünya, 18.01.2021.
•    Çin Uluslararası Radyosu