Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından açıklanan verilere göre, endüstriyel robotların yıllık kurulumları, 2010-2019 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde üç kattan fazla artarak dünya çapındaki fabrikalarda 381 milyon adede ulaştı. 

İMALATTAKİ ROBOT YOĞUNLUĞU ARTIŞTA

Dünya Robotik Raporuna göre, 2019 yılında imalat endüstrisindeki ortalama robot yoğunluğu, 113 ünite ile yeni bir rekora ulaştı. 

Her 10 bin çalışan başına düşen robot sayısını ifade eden robot yoğunluğu bölgeler bazında incelediğinde ise; 225 ünite ile Batı Avrupa, 204 ünite ile Kuzey Avrupa ülkeleri en fazla otomatik üretime sahip iken, onları 153 ünite ile Kuzey Amerika ve 119 ünite ile Güney Doğu Asya ülkeleri takip ediyor.

İLK SIRADA SİNGAPUR VAR

IFR’nin 2020 yılında yayımladığı güncel Dünya Robotik Raporu’ndaki istatistikler doğrultusunda, dünyada robotik otomasyonun en fazla olduğu 10 ülke arasında Singapur birinci, G. Kore ikinci, Japonya üçüncü ve Almanya dördüncü sırada bulunuyor. Bu ülkeleri sırasıyla İsveç, Danimarka, Hong Kong, Çin Taipei, ABD ve Belçika ile Lüksemburg geliyor. 

Konuyla ilgili konuşan IFR Başkanı Milton Guerry, “Robot yoğunluğu, çalışanların sayısına göre faaliyette bulunan endüstriyel robotların sayısıdır. Bu seviye ölçümü, zaman içinde dinamik otomasyon yarışında farklı ekonomik büyüklükteki ülkelerin karşılaştırılmasına olanak tanır.” ifadelerini kullanıyor.

Dünya çapında 2019’da açık ara en yüksek robot yoğunluğuna sahip ülke, 10 bin çalışan başına 918 ünite ile Singapur oldu.

Toplam operasyonel stokun yüzde 75’ine sahip olan, özellikle yarı iletkenler ve bilgisayar çevre birimleri ile elektronik endüstrisi, Singapur’daki endüstriyel robotların birincil müşterisi konumunda bulunuyor.

G. KORE TAKİBİNİ SÜRDÜRÜYOR

Güney Kore, 2019’da 10 bin çalışan başına 868 ünite ile ikinci sırada geliyor.

G. Kore, Samsung ve LG gibi şirketlerin başını çektiği LCD ve bellek çipi üretiminde pazar lideri olan ve aynı zamanda motorlu taşıtlar ve elektrikli otomobiller için batarya üretiminde büyük bir üretim merkezi olarak konumlanıyor.

Sıralamada, 364 ünite ile Japonya ve 346 ünite ile Almanya üçüncü ve dördüncü sırada bulunuyor.

KÜRESEL ÜRETİMİN YÜZDE 47’Sİ JAPONYA’DA

Japonya, robotların robotlar tarafından üretilen dünyanın önde gelen robot üretim ülkesi olarak öne çıkıyor. Küresel robot üretiminin yüzde 47'si bu ülkede gerçekleştiriliyor.

Elektrik/elektronik endüstrisi operasyonel stokta yüzde 34, otomotiv sektörü yüzde 32 ve metal ve makina sanayi yüzde 13 pay alıyor.

OTOMOTİVDEKİ ROBOT YOĞUNLUĞU İLE ÖNDE

Almanya, Avrupa’daki endüstriyel robotların yüzde 38'inin fabrikalarda faaliyet gösterdiği Avrupa'nın en büyük robot pazarı konumunda bulunuyor. Alman otomotiv endüstrisindeki robot yoğunluğu, dünyanın en yüksekleri arasında yer alıyor. Söz konusu sektördeki istihdam 2010'daki 720 binden 2019 yılında yaklaşık 850 bin kişiye yükseldi.

İsveç, otomotiv ve metal endüstrilerindeki yüzde 35’erlik pay ve 274 ünitelik robot yoğunluğu ile 5. sırada konumlanıyor.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ İÇİN REKABETÇİ PAZARLAR

ABD’deki robot yoğunluğu 228 robota yükselirken, 2019 yılında ülkedeki otomobil ve hafif ticari araç pazarı, üretim hacmi açısından Çin’in ardından gene dünyanın ikinci büyük pazarı oldu. Hem ABD hem de Çin, dünya genelindeki otomobil üreticileri için oldukça rekabetçi pazarlar olarak görülüyor.

Çin’de robot yoğunluğunun gelişimi dinamik olarak ilerlemeye devam ediyor. Bugün Çin, imalat endüstrisindeki robot yoğunluğu ile dünyada 15. sırada bulunuyor.

Çin, otomobil üretiminin yanı sıra, aynı zamanda dünyada önemli bir elektronik cihaz, batarya, yarı iletken ve mikroçip üreticisi olarak öne çıkıyor.

Kaynaklar: 
-    Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics/IFR)
-    "Robot Race: The World´s Top 10 automated countries", World Robotics 2020, 27.01.2021.