Covid-19 salgını ile bütün sektörlerde teknoloji kullanımı konusunda köklü değişikliklerin yaşanacağını, robot kullanımının artacağının dile getiren Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, üretim modellerindeki otomasyonla birlikte birçok yeni mesleğin hızla hayatımıza gireceğini ifade etti.

“7 YILÖNE ÇEKİLDİ”

Aydoğdu, salgın dönemiyle 10 yıl sonra beklenen kimi yeniliklerin süresinin 7 yıl öne çekildiğini dile getiren Aydoğdu, Oxford Economics’in araştırmasını referans gösterdiği açıklamasında, salgının robot ve otomasyon sistem kullanımına geçişe ivme kazandıracağının altını çizdi.

Süreçte işsiz kalanların da olacağına dikkat çeken Aydoğdu, değişim ile yeni iş kollarının ortaya çıkacağını, robot kullanma, programlama, yazılım çözümleri ve otomasyon sistemleri geliştirme-uygulama, hayata geçirme, dijital altyapıları oluşturma gibi konularda uzmanlaşan iş gücüne ihtiyaç duyulacağını söyledi.

“GÖRMEZDEN GELMEK YANLIŞ OLUR!”

Salgının bazı süreçleri hızlandırdığını, ancak dönüşüm için geç kalınmadığını kaydeden Aydoğdu, bu doğrultuda Türkiye’nin üretim altyapısını ve insan kalitesini hızlı ve sistematik olarak bir program ile dönüştürmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Aydoğdu, yapılacak en büyük hatanın ise, bu durumu görmezden gelmek olacağını belirtti.

ALMANYA, G. KORE VE JAPONYA ÖRNEĞİ

Sürecin ayrıca uzaktan üretimin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını, Türkiye’de üretimin devamı için kişilerin iş yerlerine ve fabrikalarını gitmesi gerektiğini ifade eden Aydoğdu, Almanya, G. Kore ve Japonya’daki ölüm oranlarının azlığının sadece sağlık sisteminin iyi olmasından ya da alınan kararlarla ilgili olmadığını söyledi. 

Söz konusu ülkelerin robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri alanındaki yatırımlarıyla öne çıktığını dile getiren Aydoğdu, kriz anlarında insanı koruyan ama üretimin de devamlılığını sağlayan sistem ve modellere sahip olunması halinde bilançonun aza indirgenebildiğini kaydetti.