Merkezi Bursa’da yer alan mühendislik firması TEKNOROB, Türkiye’de robot kullanımın az olduğu endüstri ve proseslerde çalışmalar gerçekleştiriyor. Firma yetkilileri, TürkTraktör Ankara Fabrikası’nda gerçekleştirdikleri KARDEX Otomatik Yükleme/Boşaltma Projesi’nin hem tarım makinaları alanı hem de depolama sistemleri için Türkiye’de gerçekleştirilen örnek projelerden biri olduğunu dile getirerek, projenin detayların paylaştı.

OTOMATİK SİSTEMLE PROBLEMLER MİNİMUMA İNDİRİLDİ

“KARDEX gibi akıllı bir sisteme operatör aracılığıyla yükleme ve boşaltma yapmak, zaman maliyetinin ve gereken operatör sayısının yüksekliği, hata ayıklama sisteminin zayıflığı, operatör için ergonomik sorunlar yaratması gibi problemler barındırıyordu. Sistemin otomatik hale gelmesiyle bu problemler önemli ölçüde azalarak, proses verimliliği arttı. Projede hatta paletlerle kasaların yüklenmesi dışında insan kararına bağlı hiçbir unsurun olmaması da oluşabilecek problemleri minimuma indiriyor. SICK IVC 3D kamerayla hatta paletle yüklenen kasaların taranmasının ardından, barkod okuyucu ile hatta yüklenen ürünlerin tespitini gerçekleştiriyoruz. Ürünlerin tespit edilmesinden sonra sistem kasalardaki ürün ağırlığını saptayıp, ürün ağırlığının doğru olması durumunda robot aracılığıyla KARDEX’e yüklenmesi gerçekleştiriyor.” sözleriyle projeleri hakkında bilgi veren TEKNOROB Robot Birim Yöneticisi Sefa Korkmaz, benzer doğrulama işlemlerinin KARDEX’ten üretim hattına gidecek ürünler için de uygulandığını belirtti.

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

SAP İLE HABERLEŞME ALTYAPISINI HAZIRLADI

TEKNOROB, kuruluşundan bu yana yazılım çalışmalarını kendi bünyesinde yürüterek hem projeye özel, esnek çalışma imkanı yaratıyor hem de Türk mühendislik firmalarının bu alanda dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. SAP ve KARDEX Otomatik Yükleme/Boşaltma Sistemi arasındaki haberleşme altyapısı TEKNOROB ekibi tarafından hazırlandı. 

Konu hakkında detayları Korkmaz, “SAP ile KARDEX Otomatik Yükleme/Boşaltma Sistemi arasındaki entegrasyon ve yazılım çalışması firmamız yöneticilerinden, kendisi de yazılım alanında 20 yıla yakındır çalışmalar yürüten Hasan Sayın Bey ve ekibinin titiz çalışmasının sonucudur. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde daha önce bu alanda tam entegre ve sorunsuz çalışan bir uygulama gerçekleştirilmemişti. Bu çalışmadan dolayı Türk mühendisleri adına da gurur duymaktayız.” sözleriyle aktardı.

OPERATÖR SAYISI 8’DEN 1’E İNDİRİLDİ

Türkiye’nin Endüstri 4.0 gerekliliklerine yakınlaşmasına katkı sunduğu için iş partnerleri TürkTraktör’e teşekkürlerini ileten TEKNOROB İş Geliştirme Uzmanı Ersu Han, sözlerine şöyle devam etti: 

“Endüstri 4.0’ın en önemli ayağını robotlaşma ve otomasyon oluşturuyor. Artık 100 kişilik bir işi 10-15 kişiyle yapabilecek bir gerçekliğe sahibiz. Örneğin; TürkTraktör projemizde 16 metrelik bir hat uzunluğu mevcut. Bu hatta verimli bir çalışma için sizin 8 belki 10 personel çalıştırmanız gerekmektedir. Fakat mühendislik çözümlerle, robot-slider ünitesi-kamera sistemleri kullanarak bu hattı 1 operatörle çalıştırmanız mümkün. Üstelik bu çözümle operatör kaynaklı hatalar da minimuma indiriliyor. Operatörün tek görevi hatta paletlerle kasaları yüklemek ve hattan SAP aracılığıyla talep edilen ürünleri çıkış konveyörlerinden teslim almak. Ülkemizde otomasyonun görece daha düşük olduğu bu prosese robot ve otomasyon teknolojilerini entegre etme kararıyla TürkTraktör öncü bir konumda yer aldı. Umarız ki bu öncülük başta tarım endüstrisi olmak üzere diğer endüstrilerde benzer projelerle yayılarak ülkemizi daha ileri taşıyacaktır.”

Söz konusu uygulamayı izlemek için videoya tıklayınız: