ABB Robotik Türkiye, kullanıcılarının ve müşterilerinin robotik sistemler konusunda üst düzey bilgiye, kabiliyete ve inovatif bakış açısına sahip olmaları amacıyla temel seviyeden başlayarak ileri seviye robot programlamaya, operatör eğitimlerinden proses uygulama eğitimlerine kadar geniş yelpazede eğitimler sunuyor. 

ABB Robotik Türkiye Robotik Servis Satış Müdürü Mustafa Umut Akan, “Müşterilerimize, kurulum aşamasından başlayarak, sürecin her noktasında onların yanında olmayı, Sertifikalı Eğitimler, Saha Servis Operasyonları, Yedek Parça ve Lojistik, Servis Anlaşmaları ve Sistem Servisleri hizmet kategorilerimiz ile sağlıyoruz. Tüm hizmetlerimiz ile birlikte müşterilerimize ABB Robotlarını tekrar tercih etmelerini hedefliyoruz.” diyor.

Merhaba Umut Bey, bizlere kendinizden ve ABB’deki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2008 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Devamında Otomasyon ve Ar-Ge sektörlerinde otomotiv firmaları da olmak üzere farklı firmalar da çalıştım. 2014 senesinde ABB Elektrik, Robot Departmanı bünyesinde Teknik Satış Mühendisi olarak göreve başladım. Halihazırda ABB Robotik Türkiye’de Robot Servis Satış Müdürü olarak görev alıyorum.

ABB Robotik Servis Bölümü olarak verdiğiniz bu hizmetlerden kısaca bahsedebilir misiniz?

Müşterilerimize, kurulum aşamasından başlayarak, sürecin her noktasında onların yanında olmayı, Sertifikalı Eğitimler, Saha Servis Operasyonları, Yedek Parça ve Lojistik, Servis Anlaşmaları ve Sistem Servisleri hizmet kategorilerimiz ile sağlıyoruz. Tüm hizmetlerimiz ile birlikte, müşterilerimize ABB Robotlarını tekrar tercih etmelerini hedefliyoruz.

Bu hizmetleriniz arasından Sertifikalı Eğitimler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Servis Bölümü olarak ABB robot uygulamaları, yazılım, simülasyon ve teknik hizmetler konularında müşterilerimize, robotik sistemlerinin optimum performansı gösterebilmesi ve daha verimli çalışabilmesi için eğitim portföyümüz ile yardımcı oluyoruz. Robotik sistemler konusunda üst düzey bilgiye, kabiliyete ve inovatif bakış açısına sahip olmaları için de eğitimlerimizi geniş bir yelpazede sunuyoruz. Eğitimlerimiz standart robot eğitim modülleri, proses ve uygulama kursları ve sistem eğitimi konularını kapsıyor. Ayrıca sahada, dış eğitim merkezinde, web ortamında müşterilerimize özel olarak seminer ve eğitimler düzenliyoruz. Tüm eğitimlerimiz ABB Üniversitesi olarak adlandırdığımız dünya çapında faaliyet gösteren kuruluşumuzun planladığı içerikler ile müşterilerimize sunuluyor. 

Eğitim portföyünüzdeki ürünlerinizi belirtebilir misiniz?

Sahamız da gerçekleştirdiğimiz Standart Eğitimlerimiz; 
•    Temel Seviye Robot Programlama Eğitimi
•    İleri Seviye Robot Programlama Eğitimi
•    Elektriksel Hata Bulma Eğitimi
•    Operatör Eğitimi 
•    RobotstudioTM Simülasyon Eğitimi
•    Proses Uygulama Eğitimleridir. 

Temel Programlama eğitimi en çok talep gören eğitimimizdir. Robot kullanımı veya programlamasında rol alan tüm yetkili personelin alması gerekliliği olduğunu düşündüğümüz bir eğitimdir. Eğitim içeriği, temel olarak robotun manipülatörünün ve kontrol kabininin tanıtılmasından başlayarak hareketlerin gösterilmesi, yedek alınması, programlama temeli, tutucu noktası ve work object tanımlanmasını ana hatlarıyla anlatılmasından oluşuyor. Temel programlama eğitimi aslında kullanıcı ile aynı dili konuşabilmek için çok faydalı oluyor. 

İleri Seviye Programlama Eğitimini kendi hatlarını ya da hücrelerini kurmak isteyen ya da robot konusunda bir sonraki aşamaya geçip ekibini güçlendirmeye yönelmek isteyen firmalar için faydalı olacak bir eğitim programıdır. Temel programlama eğitimi üzerine 2. aşama olarak verilmesi gerekiyor. Modüller, veri işleme, çeşitli ileri düzey komutlar, çoklu görev belirleme ve uygulamaya özel komutların tanıtılıp uygulanmasına yöneliktir. Endüstriyel uygulamalar alanında robotun her geçen gün artan öneminden dolayı, robot konusunda uzmanlaşmış bir ekip ile üretime güç kazandırmak her firmanın ihtiyacı haline gelmiştir. Bu yüzden bizlerde müşterilerimize değer katmak için bu eğitime çok önem veriyoruz. 

Elektriksel Hata Bulma Eğitimimiz esnasında, robotlarda oluşabilecek, elektrik kaynaklı hatayı bulma ve bu hatanın anlık olarak giderilmesi için ne yapılması gerektiği ve hata bulmada sistematik çalışmamız aktarılıyor. 

Üretimin başında her an bulunan, hatalara müdahale edebilen ve hücrenin düzgün çalışmasını sağlayan operatörlere yönelik Operatör Eğitimi büyük önem arz ediyor. Her türlü çevresel ve sistemsel güvenlik hususunun uygulanması, robotun düzgün düzgün şekilde başlatılması, işletilmesi ve düzeltilmesi konuları temelini oluşturuyor.

RobotstudioTM Simülasyon Eğitimi hat ya da istasyon kurulumlarında tasarım aşamasında kolaylık, zaman kazanımı ve üç boyutlu sistemin tüm çalışmasını birebir görülebileceği bir eğitimdir. Programın kullanımına yönelik tüm detaylar eğitimde sunuluyor. Yeni istasyon yaratılması, komponentlerin yaratılması, yerleşim yapılması, robot hareketlerin belirlenmesi, çevrimdışı programlama, konveyör takibi, multimove istasyon yaratma ve çalışan istasyon videosu yaratılması temel konulardır.

Proses Uygulama Eğitimleri müşterilerimizin isteği doğrultusunda, proseslerine özel hazırlanıyor. Boya, Pres, Ark Kaynağı, Spot Kaynağı, Görüntü İşleme gibi konularda uzmanlaşmak isteyen kişilere eğitim alanımız da bulunan robotlar ile bire bir uygulamalar gerçekleştirerek bu eğitimimize sağlıyoruz. Proses Uygulama Eğitimlerimiz için de İleri Seviye Programlama Eğitimlerinde olduğu gibi Temel Seviye Robot Programlama eğitimi almış olmalarını müşterilerimizden bekliyoruz. 

İleri Seviye Programlama ve Proses Uygulama Eğitim içeriklerinizden detaylı olarak bahsedebilir misiniz?

Her iki başlığımız da İleri Seviye Eğitim Portföyümüz içerisinde yer alıyor.

İleri Seviye Programlama Eğitimimize katılan müşterilerimiz IRC5 olarak adlandırdığımız kontrol kabinimiz ile endüstriyel robotlarımızın programlanmasın da, koordinat sistemlerine hakimiyet, I/O modüllerinin ve sinyal tiplerinin incelenmesi, tanıtılması ve genel anlamıyla ihtiyaç duyulan kodların kullanımı, kullanıcı ile haberleşme, yetkilendirme gibi konularda yeterli bilgiye ve donanıma sahip robot programcıları olarak sahamızdan ayrılacaklardır.

Eğitimimiz, 3 gün sürüyor ve 4-6 kişilik gruplar için sınıflar oluşturuluyor. Eğitim süresince katılımcılar eğitimlere özel olarak tahsis edilmiş robotlarımızı sürekli kullanabilmektedir. Böylelikle öğrenilen konuları saha da test etme imkanı yaratarak, daha donanımlı katılımcı kitlesi oluşturmayı hedefliyoruz. 

Proses Uygulama Eğitimlerimizi ise Boya, Pres, Görüntü İşleme, Kaynak Prosesi uygulamaları konuları başta olmak üzere müşterilerimizin isteği doğrultusunda, istenilen prosese uygun olarak global eğitim içeriklerimiz ile birlikte değerlendiriyoruz. 

Boya Prosesi Uygulama Eğitimi yine çok talep gören başlıklarımızdan bir tanesidir. Bu eğitimimiz de katılımcılarımıza ABB olarak boya prosesi konusunda ne gibi farklar yarattığımız ve teknolojimizin güvenirliliği konularında farkındalık oluşturmak ilk önceliğimizdir. 

ABB'nin orijinal Boya Uygulaması Ekipmanları, dünyanın en iddialı son kullanıcılarıyla yakın bir iş birliği, uzun yıllar süren kapsamlı araştırmalar ve geliştirme süreçleri sonucunda, boyama sürecinin tüm kısımları için optimize edilmiştir. Ve sonuç olarak daha yüksek işlem kalitesi, artırılmış çalışma zamanları, azaltılmış boya sarfiyatı, yüksek oranda maliyet ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler kullanıma sunulmuştur. Katılımcılar, hem su bazlı hem de solvent bazlı boyalar için uygun olan, yüzde 20’ye kadar tasarruf sağlayan ABB atomizerleri, tüm zorlu yüzeylere kolayca erişebilen ekstra eksen hareketlerine sahip hollow wrist, Robview Programı ile kolay programlama ve proses armlarının kullanımı konusunda bilgi ve donanıma sahip olarak, boya prosesi üzerinde robot çalışmaları yapmak için hazır durumda sahamızdan ayrılacaklardır. 

Pres Uygulamaları Eğitimi ile katılımcılara Pres-Robot ilişkisinin optimizasyonun önemini iletmeye çalışıyoruz. Katılımcılar, bir pres hattında robotun nasıl konumlandırılacağından başlayarak, presler arası parça aktarım akışkanlığının önemini, en kısa yörüngeden-en hızlı şekilde parça taşımanın prosese neler katacağını görürken, prese en optimal giriş-çıkış anlarını, robot-robot haberleşmelerinin önemini, çevrim sürelerinin kısaltılması için tüm proses simülasyonun hazırlanmasını öğreneceklerdir. 

Günümüzde Görüntü İşleme konusunda müşterilerimizin verimli çalışamamakta ve uygulamaları zor bulmaktadır. Birçok müşterimiz de bu sebeplerden dolayı kamera uygulamaları yerine pahalı fikstür sistemleri kullanmayı tercih etmektedirler. ABB olarak sahadan aldığımız tüm bu geri bildirimler ile birlikte görüntü işleme sistemini robota entegre hale getirmiş bulunuyoruz.

Görüntü İşleme Eğitimi ile de kullanıcı dostu, kolay ve anlaşılır arayüze sahip program yapımız ile katılımcıların pick-and-place gibi uygulamaları çok kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini hedefliyoruz. Sahamız da halihazırda yer alan robotlarımız da görüntü işleme tool’larını denemeleri, farklı uygulama gösterimleri, RobotstudioTM ve Flexpendant üzerinde kontrol detaylarını göstererek, müşterilerimize projelerinde destek olmaktayız. Görüntü işleme de kamera kullanımı kadar ışıklandırmanın ve optik lens kullanımının da önemli olduğu bilinci ile katılımcılara bu konularda da detaylı bilgi aktarımı yapılıyor.

Kaynak Prosesi Eğitimlerini Ark ve Spot olarak müşterilerimize sunuyoruz. 

Ark kaynağı robotlu sistemleri, Ark kaynağında kullanılan data, sinyal tipleri, bu dataların robot ile bağlantısı, Pozisyoner, Track, Torç Servis üniteleri gibi çevresel ekipmanların konfigüre edilmesi, kaynak hata giderme ve kaynak makinası programlanmasına ilişkin bilgileri Ark Kaynak Uygulamaları Eğitimimizde katılımcılara aktarıyoruz. 

Ark kaynakla benzer olarak, Spot Kaynak Uygulamaları Eğitimimiz de ise opsiyon tipleri, özellikleri, prensiplerini anlatarak katılımcıları spot kaynak konusunda bilinçlendirmek. Data tipleri, proses ve I/O konfigürasyonları, timer konfigürasyonu, programlama, Flexpendant arayüzü ve örnek uygulamalar ile sahada projeleri gerçekleştirebilir katılımcı oluşturmayı hedefliyoruz.