ROBOS Kurucu Ortağı Enver Burak Korçak, Robot Yatırımları Zirvesi’nde, AGV’lerin hem birbirleri ile hem de fabrika içindeki diğer makina ve yazılımlarla haberleşmelerini sağlayan ROBOS Control uygulamasını, tüm AGV’leri 3 boyutlu bir layout üzerinde canlı olarak takip edebilmeyi sağlayan ROBOS Monitor uygulamasını tanıtacaklarını söyledi. 

ROBOS olarak otomatik yönlendirmeli araçlar yani kısa adıyla AGV’ler ürettiklerini söyleyen ROBOS Kurucu Ortağı Enver Burak Korçak, “AGV’leri üretim sistemlerinde taşıma işlemlerini otomatikleştiren robotlar olarak da tanımlayabiliriz. Yani başka bir deyişle malzeme taşıma robotları üretiyoruz. Direkt üretim faaliyeti olmasa da malzeme taşıma işlemleri üretim sistemlerinin olmazsa olmaz bir faaliyetidir ve aynen üretim operasyonları gibi bu işlemlerin de olabildiğince otomatikleştirilmesi ana hedef olmalıdır” dedi.

İKİ YENİ UYGULAMASINI TANITACAK

Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde halihazırda üzerinde çalışmakta oldukları ve tamamladıkları Ar-Ge projelerine odaklanacaklarını söyleyen Enver Burak Korçak, “Bu projelerimiz arasında mekanik yapısı farklı, özel amaçlar için tasarladığımız yeni AGV’ler olduğu gibi yeni yazılımlarımız da var. Burada yeni geliştirdiğimiz ROBOS Control ve ROBOS Monitor uygulamalarımız önemli bir yere sahip. Evet AGV’ler tek başlarına çoğu uygulamada taşıma işlemleri için çözüm olabiliyorlar fakat sayıları arttığında ve diğer sistemlerle entegre çalışmaları gerektiğinde çözülmesi gereken farklı problemler ortaya çıkıyor. Örneğin konveyör sistemleri, otomatik depo sistemleri ya da otomatik kapılar ile AGV’lerin haberleşmesi ve senkron bir şekilde çalışmaları gerekebiliyor. Bu noktada kendi geliştirdiğimiz ROBOS Control uygulaması tüm haberleşme ihtiyaçlarını çözebiliyor. AGV’lerin hem birbirleri ile hem fabrika içindeki diğer makinalar ile hem de MRP, ERP gibi yönetim sistemleri ile haberleşmelerini ROBOS Control ile yapıyoruz. Diğer bir ihtiyaç ise izlenebilirlik. Bu noktada da ROBOS Monitor uygulamamızı kullanıyoruz. ROBOS Monitor ile tüm AGV’leri 3 boyutlu bir layout üzerinde canlı olarak takip edebiliyoruz. Hangi AGV nerede, hangi görevi yapıyor, akü durumu ne, herhangi bir arızası var mı bunların tamamı anlık olarak takip edilebiliyor. Ayrıca geçmişe dönük ihtiyaç duyulabilecek tüm istatistikler, olay geçmişleri alınabiliyor. Talebe göre istatistiksel raporlar ilgili kişilere rutin olarak mail atılabiliyor. Bu uygulamanın en güzel özelliklerinden biri de web tabanlı olması. Aynı network’e bağlı herhangi bir bilgisayardan herhangi bir internet tarayıcı ile uygulamaya erişilebiliyor. Bu sene Zirve’de bu uygulamalarımızı müşterilerimize anlatmayı planlıyoruz” dedi.