Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından yayımlanan makaleye göre, dünya çapında robot mobilitesinde patlama yaşanıyor. Lojistik sektöründe Otonom Mobil Robotların (AMR'ler) birim satışları, 2020 ile 2023 yılları arasında yıllık yüzde 31 oranında artması bekleniyor.

Aynı zamanda, kamuya açık alanlarda AMR'lerin kullanımının da hızla artacağı belirtiliyor. IFR, bu tür robotların birim satışlarının, dünya çapında yılda yüzde 40 oranında artacağını öngörüyor.

OYUNUN KURALLARINI DEĞİŞTİRİYOR

IFR, mobilitenin robotiği nasıl yeniden şekillendirdiğini ve bunun neden oyunun kurallarını değiştiren bir devrim olduğunu araştırdı ve yeni makalesinde yayımladı.

Konuyla ilgili olarak IFR Başkanı Milton Guerry, “Mobil robotlar geleneksel olarak endüstriyel ortamlarda parçaları, fabrika ya da besleme makinalarına taşımak için çalışırlar.” diyor. 

Günümüzde AMR'lerin kamuya açık alanlarda, halkla temasın amaçlandığı uygulamalarda da çalıştıklarını kaydeden Guerry, “Alışveriş yapanlara bilgilendirmede bulunurlar, otellerde oda servisi siparişlerini teslim ederler veya şehirlerde devriye gezerek polis memurlarına destek olurlar.” ifadelerini kullanıyor.

GELİŞİMİ HIZLANDIRAN FAKTÖRLER

Araştırmacılar, 1940'lardan bu yana otonom mobilite teknolojileri üzerinde araştırmalar yapıp çalışırken, otonom mobil robotlar ancak son 10 yılda ticari olarak uygulanabilir hale geldi. Bu öncelikle çok daha güçlü ve daha ucuz bilgi işlem gücünün mevcudiyetinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, robotların çevrelerine gerçek zamanlı olarak bağlanmasını sağlayan sensör, görüntü ve analitik teknolojilerinde hızlı gelişmelere yol açmıştır.

Bugün “Otonom Mobil Robotlar” çift haneli büyümeyi işaret ediyor. AMR'ler, endüstriyel ve hizmet sektörlerinde otonom olarak dolaşarak kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirirler ve dünya çapında mobil robotların benimsenmesinin yolunu açarlar.

Guerry’ye göre, mobil robotik dinamik bir gelişme alanı ve bu alanda önümüzdeki 10 yılda heyecan verici gelişmeler beklediklerini söylüyor. Gelişmeler hem donanım hem de yazılım tarafında gerçekleşecek. Söz konusu gelişmelerin sonucunda mobil robotların daha hafif ve daha esnek hale geleceği tahmin ediliyor.

Sensörler ve yazılım algoritmalarında kaydedilen ilerlemeler sayesinde, navigasyon ve görüşün giderek daha hassas hale gelmesiyle birlikte, AMR'ler ve hizmet robotları, iç mekanların yanı sıra dış ortamlarda da ortam koşullarından etkilenmeden daha kolay gezinebilmeleri mümkün olacak.

DEPO OTOMASYONUNUN MERKEZİNDELER

Depolama endüstrisi, dünyada artan sipariş hacmini ve pandeminin etkisiyle ortaya çıkan işgücü kıtlığını göz önünde bulundurarak otomasyon çabalarını hızlandırdı.

Artırılmış gerçeklik teknolojisiyle çalışan akıllı gözlükler ve gelişmiş yeteneklere sahip endüstriyel akıllı giyilebilir teknolojiler gibi teknolojik çözümlere ek olarak, otonom, işbirlikçi ve mobil robotlar, depo alanlarında lojistiği sağlayan en popüler ve en hızlı büyüyen üretkenlik artırıcı çözümler olduğunu kanıtlıyorlar.

Teknoloji pazarı danışmanlık ve araştırma firması ABI Research'e göre, dünya genelindeki depolardaki ticari robot geliri, 2021'den 2030 yılına kadar yıllık yüzde 23'ün üzerinde bir bileşik büyüme oranına (CAGR) sahip olacak ve 51 milyar doları geçecek. 

ABI Research’te tedarik zinciri yönetimi ve lojistikten sorumlu Endüstri Analisti Adhish Luitel, “Mobil robotlar, depo robotik pazarının kalbinde yer alır ve birçoğu sevkiyat ve akıştan sorumludur. Otonom güdümlü araçlardan (AGV) ve otonom mobil robotlardan oluşan bu robotlar, depo içindeki malzemeleri taşımak için kullanılıyorlar ve daha geniş otomatik veya manuel iş akışlarına entegre ediliyorlar.” diyor.

Luitel, şunları ekliyor: “Akıllı otomasyon çözümlerinin tedarik zinciri boyunca süreçleri etkilemesini de bekleyebiliriz. Gelecekte operatörler, robotik süreç otomasyonu (RPA) ve mobil depolama gibi çözümlere daha fazla yönelecekler.”

Kaynaklar:

•    “Mobile Robots Revolutionize Industry”, International Federation of Robotics, 05.08.2021.