Tara Robotik Otomasyon Satış Müdürü Emrah Hünerlitürkoğlu, pandemi ile birlikte ortaya çıkan yeni normallerin otomasyona ve robota olan ihtiyacı artıracağını, fizıbil olmadığı gerekçesiyle robot yatırımı yapmayanların dahi robot yatırımı yapacaklarını ifade etti.

“YENİ NORMALE ALIŞACAĞIZ”

Virüs için bir ilaç ya da aşı geliştirilmediği sürece eskiye dönüş olmayacak. Alışma ve kanıksama yaşanacak ve yeni normal bir anda gayet normal olacak. İnsanlar hayatlarına tüm hızıyla hatta daha hızlı bir şekilde devam edecek. Bunu kısa bir örnekle açıklamam gerekirse örneğin, sadece 2018 yılında Türkiye’de trafik kazalarında ölenlerin sayısı 6.675, yaralananların sayısı ise 307.071 kişidir. Ama kimse “Arabalar evde kalsın; arabana binme yürü Türkiye; biz arabasız da birbirimize yeteriz” falan demiyor. Hayatın doğal akışı içerisinde arabaya binersen ve dikkatli kullanmazsan ölürsün durumu insanoğlu tarafından kabul görmüş ya da alışılmış. Defalarca yapılan uyarıya ve tehlikesine rağmen alkollü araç kullananlar da var. Zaten yaşanan ölümlü kazaların çoğunluğu da alkollü araç kullanmaktan kaynaklanıyor. Demek ki birisi maskesine dikkat etmeyebilir ve birkaç kişinin ölümüne neden olabilir. Hatta yılda 6-7 bin kişide hayatını kaybetmeye devam edebilir. Bunlar normal olacak, bir müddet sonra evde kalmanın çözüm olmadığı anlaşılacak.

“İŞ İMKANLARI ARTACAK”

Ancak tüm bunlara rağmen yeni normal birçok iş olanağını da beraberinde getirecek. Örneğin yeni normalle birlikte işçi servislerine, otobüslere, minibüslere yan yana oturulamıyor. Normal binek aracınızla üç kişiden fazla kişi ile yolculuk edemiyorsunuz. Demek ki daha çok arabaya, servise, otobüse, minibüse ihtiyaç olacak. Mecburen çok fazla araç satılacak. Servis, bakım ekipmanları, yedek parçalar çok daha fazla üretilecek. Yine, yeni normalde lokantalarda kalabalık olarak oturulamıyor. Lokantacıların çok daha büyük alanlara, çok daha fazla masaya, sandalyeye, mobilyaya ihtiyaçları olacak. Ortalama bin kişinin çalıştığı fabrikalarda sosyal mesafe kuralına uyulması için tüm çalışma ve mesai mantığı değişecek. Tüm tesisler 24 saat açık olmak zorunda kalacak.

“YENİ NORMALDE İŞİNİ DÜZGÜN YAPANLAR KAZANACAK”

Peki, tıklım tıklım minibüsler olamayacaksa minibüsçü; daha büyük metrekareye yayılmak zorunda kalan; daha çok masa, sandalye satın alan lokantacı nasıl para kazanacak? Doğal olarak ücretlerine zam yapmak isteyecekler. Ancak alım gücü değişmediğine göre aradaki farkı devletler vergi indirimleri yaparak mecburen kapatacak. Evde kaldıkça devletlerin gelirleri düşüyor. Hiçbir devlet buna daha fazla dayanamayacağı için mutlaka ticareti canlandırmak isteyecektir. Bunun için elinden geleni yapacaktır, zaten tüm dünyada şu an bu, devletler tarafından fazlası ile yapılmaktadır. Tüm dünya merkez bankaları şu an için para basıyor. Tüm ülkeler ardı ardına faiz indirimi yapıyor. Çok yakında ucuz paraya hiç olmadığı kadar kolay ulaşacağız. Yeni normal 2 aya kadar gümbür gümbür gelecek ve ayakta kalan, işini düzgün yapan firmalar, devletler tarafından daha fazla desteklenecek ve hiç olmadığı kadar çok iş yapmak zorunda kalacak.

“OTOMASYON FİRMALARI ÖNEM KAZANACAK”

Yeni normalle birlikte en çok kazanan firmalar bizim gibi otomasyon firmaları olacak. Örneğin 300 kişinin çalıştığı bir firma olduğunu düşünün. Hatta işinin maske üretmek olduğunu ve tüm önlemlerin alınmasına rağmen fabrikanın bir çalışanında virüs çıktığını hayal edin. Fabrika birçok iş almış, siparişlere yetişemiyor ve çok kritik önemde olan maske üretiyor. Ancak bir kişide virüs çıktığı için tüm çalışanlarını karantinaya almak ve 14 gün boyunca tesisini kapatmak zorunda kalıyor. İşte kimse bu riski göze alamayacak. Otomasyona ve robota olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artacak. Önceden fizıbil değil diye robot almayan firmalar bile mecburen robot almak zorunda kalacak. İşler açıldığında ve yeni normal başladığında, birçok sipariş almış olan bir otomotiv üreticisi, bir çalışan yüzünden tüm fabrikasını tekrar kapatmayı göze alabilecek mi acaba? Tabi ki alamayacak! Peki, bunlar o üreticinin araba maliyetini arttıracak mı? Hem de çok arttıracak! Ayrıca bu dönemde insan psikolojisini ve davranışlarını da unutmamak gerekiyor. Bu süreçte evinde kalan insanoğlu şunu çok iyi anladı “Hayat çok kısa ve kırılgan hiçbir şeyi ertelememek gerekiyor”. Her şey bir anda, bir gece de değişebiliyor. Stoklar şu an için tükenmek üzere kısa bir süre sonra üretimde bir patlama yaşanacak. Yeni normal çok güzel olacak, hepimize çok güzel gelecek.