Optimak STU, mevcut robotlu ve robotsuz hat sonu uygulamaları, montaj hatları ve intralojistik ürün ve çözümlerine ek olarak müşterilerinin karbon salınımını etkili bir şekilde azaltmak üzere, GES projelendirme ve kurulumları için ayrı bir departman kurdu ve güneş paneli temizleyen bir robotun üretimini gerçekleştirdi.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

Optimak STU Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"ÜRETİCİLER OLARAK GELECEĞE ODAKLANMALIYIZ"

Çeşitli felaketlerle insanların karşısına çıkan iklim değişikliği konusunda bir üretici olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmek amacıyla çalıştıklarını vurgulayan Kulak, yoğun otomasyonel dönüşümler sonucunda oluşan etkileri azaltmaları gerektiğini ve bu kapsamda hızlı adımlar atmaya karar verdiklerini söyledi.

“Artık tüm üreticiler olarak çocuklarımıza, torunlarımıza, onların çocuklarına bırakacağımız bir geleceğe odaklanmamız gereken günlerdeyiz.” diyen Kulak, sözlerine şöyle devam etti:

"KÜRESEL ETKİLERİ AZALTMAMIZ GEREKTİĞİNE KARAR VERDİK"

Optimak STU olarak vizyonumuz sıkıcı, yorucu, işçi ve insan sağlığı için tehlike yaratan işleri robotlara yaptırmaktır. Biliyorsunuz ki kat sonu uygulamaları bildiğiniz gibi insan emeğinin yoğun olduğu, yorucu hep aynı hareketin tekrarlandığı ve ergonomi noktasında insan sağlığını tehdit eden işlerdir. Robotik uygulamalar sayesinde; standart üretim, verimli çalışma, stabil kalite ve hızlı reaksiyon üretim yapısı ile müşteri memnuniyetini arttırarak, müşterilerimizin kar maksimizasyonunu sağlıyoruz. Hat sonu uygulamalarının önemine gelirsek; nasıl bir yere girdiğinizde, üzerinizde takım elbise ve tıraşınız düzgün olduğunda insanlar size çok daha farklı ve saygılı yaklaşıyor ise; ürünlerinizi ilk gören müşteri için de aynı şey geçerli. Konteynerin, tırın kapağı ilk açıldığı anda müşterileriniz, ürünleriniz ile ilk kez karşılaştığında aynı saygı ile size yaklaşıyor. Dağılmış bir palet, yırtılmış bir koli, bozulmuş bir paket size güvensizlik olarak dönüyor. Müşterilerimiz yavaş yavaş bunun farkına varmaya başladılar. Şu son iki yılda bizler ve meslektaşlarımız güzel işler yaptığımız için bizlere olan teveccüh arttı. Şu anda müşterilerimizden güzel geri dönüşler ve talepler alıyoruz. Optimak STU olarak talepleri hat sonu olarak karşılarken, dijitalleşen ve insanın zor bulunduğu ve insan çalıştırmanın riskli olduğu dönemde endüstriyel otomasyonun da önemini biliyoruz, piyasa da yavaş yavaş fark ediyor. Pandemi ile insanların gıda ve hijyenik ürünlerin el değmeden paketlenmesi gereksinimlerinin artması ve çok sayıda insanın yan yana çalışmasının getirdiği sağlık riski oluşturması, robotik otomasyon süreçlerinin gerekliliğini arttırdı. Bu yoğun otomasyonel dönüşümler sonucunda oluşan karbon salınımı artışının, küresel etkilerini azaltmamız gerektiği ve bunun için gereken adımları hızlıca atmamız gerektiğine karar verdik.

"GES PROJELENDİRME VE KURULUMLARI İÇİN BİR DEPARTMAN KURDUK"

Karbon salınımını etkili bir şekilde azaltmanın yolu olarak endüstriyel güneş enerjisi sistemlerinin temel bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Biz de bu noktadan yola çıkarak GES projelendirme ve kurulumları için ayrı bir departman kurduk. Artık müşterimize bir hat kurduğumuzda, GES ile beraber kuralım ki müşterimiz enerji tüketmesin, hem doğa dostu; hem de önümüzdeki yıllarda etkinliği katlanarak artacak olan Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum konusuna üreticilerimiz hazırlıklı olsun. Karbon salınımına karşı şu ana kadar doğaya saygı gösteriyorduk, her ürettiğimiz makinanın karbon emisyonunu nötrleyecek adette ağaç dikiyorduk ve bunu da elektrik panosunun üzerine yapıştırıyorduk. Diyorduk ki; “Optimak STU’dan aldığınız makina enerji tüketir ama tükettiği enerjiye karşılık doğaya ağaç diker.” Şimdi bir adım daha ileri giderek doğaya zarar verip nötrlemek yerine, doğaya hiç zarar vermemeye gayret edelim diyoruz. Diğer çözüm ortaklarımızla birlikte harekete geçtik ve güzel işler yapmaya başladık. Hatta güneş panelini çatıya koyduktan sonra temizlenmesi gerektiğini ve bu işin insan için yorucu ve tehlikeli bir iş olduğunu gördük ve Ar-Ge departmanımızla birlikte güneş paneli temizleyen robot ürettik. Güneş enerjisi ürettiği enerjinin bir kısmını robotu çalıştırmaya harcasın ve kendi temizlesin istedik. Hepimizin gözünün önünde gerçekleşen ve günbegün çeşitli felaketlerle insanlığın karşısına çıkan iklim değişikliği konusunda bir üretici olarak üzerimize düşen görevi ve elimizden gelen tüm çabayı sergilemeye çalışıyoruz. Artık tüm üreticiler olarak çocuklarımıza, torunlarımıza, onların çocuklarına bırakacağımız bir geleceğe odaklanmamız gereken günlerdeyiz.