Sürücüsüz minibüsten etrafını gören motosiklete, sesle kontrol edilen klozetten yolcu taşıyan Drone’a kadar gelecekte hayatımızda yer alacak birbirinden farklı teknolojilerin sergilendiği CES 2019’da Omron'un masa tenisi oynayan robotu Forpheus yoğun ilgi gördü.

MASA TENİSİNDE ÇİNLİLERE RAKİP ÇIKTI

Omron’un, ABD’nin Las Vegas şehrinde 8-11 Ocak tarihlerinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (Consumer Electronics Show / CES) sergilediği akıllı masa tenisi robotu, masa tenisinde başarılı Çinli sporcuları bile kendine hayran bıraktı.

YAPAY ZEKA YİNE BAŞROLDE

İnsan-makina iş birliği teknolojilerinin en güzel ve en başarılı örneklerinden biri olarak gösterilen akıllı masa tenisi robotunun üzerinde 5 eksenli bir robot kol ve kola sabitlenmiş bir raket bulunuyor.

Yapay zekanın yanı sıra görüntü tanıma ve gelişmiş donanım teknolojisi ile öne çıkan robot, bu özellikleri sayesinde esnek ve hızlı hareket edebiliyor.

Masa tenisi oyuncusu topa vurduğunda, sensörler ve kameralar aracılığıyla toplanan veriler çok hızlı bir şekilde çözümlenip topun düşme ve karşılama noktaları tespit ediliyor. Akabinde masatenisi raketi olan robotik kol topu karşılıyor.

PROFESYONEL OYUNCUYA YÜZDE 50 YAKLAŞTI

Forpheus’un profesyonel bir masa tenisi oyuncusuna yüzde 48 oranında yaklaştığı ve söz konusu oranın yapay zeka ile geliştirilmeye devam edildiği bildiriliyor. 

Kısa zamanda profesyonel bir oyuncu seviyesine geleceği belirtilen robotta, yorumlamadan tahminde bulunmaya, öğrenmeden bağlantı kurma ve insanlarla iletişime geçmeye önemli teknikler bir araya getirildi.