Türkiye’nin marka bağımsız en geniş kapsamlı robot tamir, bakım ve eğitim hizmetlerini sunan ve sektörde kitap yazan tek firma olarak farklılaşan PLC Merkezi, son 3 yıldır robot ile ilgili projelerde de mühendislik hizmetleri sunuyor ve büyümesine devam ediyor. Kadrosunu 50 kişiye çıkaran ve ofisini genişleten firma, 2018 yılında PLC Merkezi BG şirketini Bulgaristan’da kurarak yurt dışı satış ağını güçlendirdi.  

PLC Merkezi Teknik Müdürü Engin Altın, “2019 yılında mühendislik alanında paketleme ve paletleme konularında robot projeleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Asıl hedefimiz ise, Bulgaristan’da bulunan şirketimiz üzerinden yurt dışında mühendislik projeleri almak.” diyor.

Rakipleriniz arasında mühendislik çözümlerinde kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? 

Firmamız ağırlıklı olarak yenileme ve çevrim projeleri yapıyor. Mevcut sistemlerin güncel hale getirilmesi hizmetlerinde güçlüyüz. Hızlı bitecek ve çalışan sistemlerde mühendislik hizmeti veriyoruz. Son 3 yıldır robot ile ilgili projelerde de mühendislik hizmeti vermeye başladık. Ağırlıklı olarak tezgah besleme uygulamaları yapıyoruz. Bu konuda mühendislik ekibimizi büyütmeyi planlıyoruz. 

Sunduğunuz eğitim hizmetlerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz?

 Firmamız, 2007 yılından beri Siemens PLC, SCADA ve operatör panellerinin programlanması üzerine eğitim veriyor. PLC ve operatör panel programlama üzerine 3 adet kitap yazdık. Sektörde kitap yazan tek firmayız. Önümüzdeki ay KUKA KRC4 uygulamalı robot programlama eğitimi vermeye bağlayacağız. 

Robot ve robot ekipmanlarında stok durumunuz nedir? İkinci el ürünlerin satışında ne gibi hususlar öne çıkıyor?

Elimizde 10 adet test robotu var. Bu test robotlarını 2. el ve tamire gelen cihazların tamir edildikten sonra test edilmesi için kullanıyoruz. Elimizde 2. el robot sürücü, teach pendant gibi ürünler bulunmaktadır. Ayrıca KUKA KRC2 ve KRC4 için Türkiye’de teach pendant kabloları ve membranlar imal ettik. Yine robot tamiri için gerekli olan yedek parçaları ithal edip stokladık. Bu sayede hızlı tamir hizmetleri veriyoruz. Şu an robot satışında büyüme konusunda hedefimiz var. Bu kapsamda 2018 yılında Bulgaristan’da kurduğumuz PLC Merkezi BG firmamız üzerinden 2020’de geliştirmeyi planlıyoruz.

Satış sonrası destek konusunda ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? Bu noktada verdiğiniz hizmetler neleri kapsıyor?

Satış sonrası destek konusunda her zaman ayrı bir servis bölümümüz mevcuttur. Bu servis bölümümüz ve mühendislik ekibimiz müşterimize 24 saat hizmet veriyor. Firmamız sadece kendi yaptığı, devreye aldığı işler için değil diğer sistemler için de hizmet sunuyor. Özellikle Siemens PLC’ler üzerinde Türkiye’de ciddi bir bilgi birikimimiz ve hizmet ağımız mevcut. 

Robot yatırımı yapmayı planlayan yatırımcılara doğru robot seçimi ve fizibilite noktasında neler tavsiye edersiniz? Nelerden kaçınsınlar, nelere dikkat etsinler? 

Robot seçimi yaparken öncelikle prosese göre robot seçilmesi lazım. Prosese göre kol uzunluğu, ağırlık gibi birçok parametre var. Fakat öncelikle robot ile bu proses verimli çalışır mı? Ona karar vermeliler. Bazı zor proseslerde yapılan yatırımlar yatırımcıyı da projeyi yapan firmayı da yormaktadır. Robot olarak kullanılmış bir robot mu yoksa sıfır bir robot mu seçilecek buna karar verilmesi lazım. İlk defa bu işe giren firmaların pahalı da olsa yeni robot seçmeleri faydalı olacaktır. Çalışılacak mühendislik firmasının seçimi. Robotlu proseslerde müşteri robot satın aldığını sanıyor. Aslında müşteri robot değil robotlu bir proses satın alıyor. Robotun işini iyi yapabilmesi için robot parmakları, robot güvenliği, mevcut sistem ile entegre çalışma gibi birçok konu daha var. Bunların sağlanması işini de işi alan mühendislik firması yapacaktır. Türkiye’de yaygın kullanılan yedek parçası ve desteği kolay bulunan markaları tercih etsinler. Fabrikalarında olabildiğince tek marka ve tip PLC robot gibi ekipmanlar seçmeleri bilgi ve yedek parça ihtiyaçlarını azaltacaktır. 

2019 yılından hedef ve beklentileriniz nelerdir? Ağırlıklı olarak hangi sektör ve uygulamalara odaklanmayı planlıyorsunuz?

2019 yılında mühendislik alanında paketleme ve paletleme konularında robot projeleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Asıl hedefimiz, Bulgaristan’daki şirketimiz üzerinden yurt dışında mühendislik projeleri almak. Ayrıca 10 adet test robot sayımızı 15’e çıkarmayı planlıyoruz.