Mitsubishi Electric; Koç Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Kulübü ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği etkinliklerde öğrencilerle bir araya gelerek robot teknolojileri ve yapay zeka alanındaki gelişmeleri paylaştı.

Firma adına etkinliklere katılan Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, “Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve Robotların Ruhu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

"DİJİTAL VE AKILLI FABRİKALAR HIZLA ARTIYOR"

Bizel, fabrikaların dijital dönüşüm sürecini paylaşarak geçmiş üretim yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi ve şunları söyledi:

"Dijital dönüşümde Taylorizme aykırı üretim metotları konuşuluyor.  Taylorizm sanayi devriminin ilk evresinde karşımıza çıkan, işçinin emeğiyle hat boyunca üretilen ürünün üretimle arasındaki ilişkiyi belirleyen ve teorik davranışları anlatan en önemli çalışma metotlarından birisi olarak biliniyor. Daha sonra Henry Ford’un kitlesel üretim metotları gündemimize geldi. Son olarak ise Japon Toyota firmasının düzgün üretim akışı sağlamak amacıyla geliştirdiği tam zamanlı üretim metotları kullanıldı. Toyota’nın yalın üretim metodu üçüncü sanayi evresinin yoğun bir şekilde kullandığı teorik yöntemlerden biri oldu. Fabrikalardaki dijital dönüşümün hız kazanmasıyla birlikte üçüncü sanayi evresinin son dönemlerinde, seri üretim yapan fabrikalarda bazı işler için insan emeği yerine robot emeğine yer verilmeye başlandı. İnsan emeğini kontrol eden ustabaşılar yerine akıllı kameralar ve sensör sistemlerinin kullanılmasıyla sanayinin üçüncü evresinin sonuna gelmiş olduk. Artık Sanayi 4.0 olarak adlandırdığımız bu evrede insan üretim bandında yer almıyor. Akıllı makinalar ve robotların üretim bandında baş rolü oynadığı karanlık fabrikalar hayatımıza girmeye başladı. Dünya genelinde, insanın üretim sürecinde çok daha verimli alanlarda rol almaya başladığı dijital ve akıllı fabrikaların sayısı hızla artıyor."

"RUH KAZANDIRIYORUZ"

Robotlarının sektörde fark yaratan özellikleriyle ilgili konuşan Bizel, "Akıllı algılayıcılar sayesinde robotların algılama ve anlama süreci sonrasında karar verebilmesini sağlamak için çalışıyoruz. En büyük hayallerimizden biri, gelecekte robotlarımızın kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olmasıydı. Yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmiş bu yeni yaklaşıma Mitsubishi Electric’in tescilli AI markası olarak MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) ismini veriyoruz. Bu tescilli teknolojimiz, üç ana bölüm halinde çalışıyor. Bu aşamalarda ‘Derin Öğrenme’, ‘Pekiştirmeli Öğrenme’ ve ‘Büyük Veri Analizi’ sistematiğini kullanıyoruz. Robot, pekiştirmeli öğrenme metodunu kullanarak yaptığı işlerden kendine birtakım çıkarımlarda bulunuyor ve tutma işlemini bu çıkarımlara göre yapıyor. Ürünü tanıma ve ürünü nasıl yakalayacağını bulma işlemini ise derin öğrenme metoduyla gerçekleştiriyor. Global çapta sanayideki 30 yılı aşkın üretici tecrübemiz ışığında bu üç sistematiği bir araya getirerek robotlarımıza yakın gelecekte bilinç katmayı hedefliyoruz." dedi.

Robotlarının yapay zeka algoritmalarına sahip olarak üretildiğini kaydeden Bizel, yüksek bilişim ihtiyacı, verilerin güvenliği, analizi ve iletimini sağlamak amacıyla robotlara ruh kazandırdıkları tescilli AI markaları MAISART teknolojisini fabrika içerisine kurduklarını söyledi.

"ÜRETİME YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ"

Etkinliklerde ayrıca firmalarının Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile ilgili bilgilendirmelerde de bulunan Bizel, üreticilerin küresel rekabette büyük avantaj elde ettikleri konseptlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
 
"Teknolojik çözümlerimizle Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı tanıyoruz. Bugün e-F@ctory altyapısı sayesinde robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle ve ortamla haberleşebiliyorlar. Bilgileri insan kontrolünden bağımsız olarak hem kendi aralarında hem de fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmak için hazır durumdalar. AI destekli robotlarımızla üretime yüksek katma değer sağlıyoruz."