Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Can Tolga Bizel, insan kolu veya eli ile yaklaşık benzer duyarlılıkta çalışan robotlarının otomotivden medikale, gıdadan paketlemeye, beyaz eşyadan eğitime kadar farklı sektörlere uygun olduğunu vurguladı.

Bizel, minyatür bileşenlerin mikro montajına yönelik paralel robot kollarından sızdırmaz muhafazalı 6 eksenli robotlara kapsamlı bir ürün gamına sahip olduklarını ve robotlarla her türden endüstriyel uygulamaya çözüm sağlayabildiklerini dile getirdi.

Ortamdaki kir, yağ, toz gibi olumsuz koşullara dayanıklı robotlarının az yer kapladığını ve hafifliği ile ön plana çıktığını kaydeden Bizel, eğitimde de uygulamalı öğrenimde görev yaptığını söyledi.

Bizel, Mitsubishi Electric robotlarının komplike üniversite araştırma projeleri de olmak üzere eğitimde esneklik özelliğinin yanı sıra standart gerçek zamanlı arayüz ve kolay programlama ile her türlü seçeneğe imkan sağladığını belirtti.

E-F@CTORY KONSEPTİNDE KİLİT GÖREV ROBOTLARIN

Türk endüstrisinde geleceğin dijital fabrikalarını bugünden inşa etme olanağı sağlayan teknolojik çözümler üreten Mitsubishi Electric, Sanayi 4.0’a yönelik dijital fabrika altyapısı e-F@ctory konseptini sunuyor.

Söz konusu altyapıda robotların kilit bir rol üstlendiğini, e-F@ctory ile robotların üretim hattındaki diğer ürünlerle iletişim kurabildiğini ifade eden Bizel, bilgilerin insandan bağımsız kendi aralarında ve fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıldığını ve verimliliği artırdığını söyledi. 

ROBOT EĞİTİM MERKEZİ İLE EĞİTİME DESTEK VERİYOR

Türkiye’de gelecekte otomasyon teknolojilerinde söz sahibi olacak kişilerin yetiştirilmesinin önemine değinen Bizel, bu doğrultuda üniversitelerin mühendislik fakültelerine Robot Eğitim Merkezi kurulması konusunda katkıda bulunduklarını belirtti.

Birçok farklı üniversitenin etkinliğinde sponsor veya konuşmacı olarak yer aldıklarını kaydeden Bizel, hedeflerinin, öğrencilerin teknolojik trendlere ayak uydurmalarını sağlayarak iş hayatında tercih edilmelerini desteklemek olduğunu söyledi. 

Bizel ayrıca, Mitsubishi Electric Türkiye’nin eğitime destek olmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.