Pek çok sektör ve uygulamada olduğu gibi zor şartların hakim olduğu mermer sektöründe de ABB robotları üretici firmaların yanında yer alıyor ve zor prosesleri kolaylaştırıyor.

ABB Robotik Türkiye Satış Mühendisi Umut Arslan ile mermer sanayisinde ABB’nin robotik uygulamalarını, Foundry Plus II, Integrated Force Control ve Robotstudio Machining PowerPac gibi yenilikçi çözümlerini konuştuk. 

ABB Robotik Satış Bölümünüzdeki görevinizden ve kendinizden bahseder misiniz?

ABB Robot Bölümü olarak müşteri ihtiyaçlarına yönelik, dünya standartlarındaki en uygun ürün ve çözümü en doğru zamanda en kaliteli şekilde sunmak isteyen bir ekibiz. Robot ve Robot Uygulamaları Bölümü’nde Satış Mühendisi olarak bu ekibin bir parçasıyım. ABB Robotik Satış, Proje ve Servis departmanımızdaki uzman kadromuz ile yüksek performansta, ihtiyaçlarınıza özel robotik ve otomasyon çözümlerimiz ve robotlarımız ile sizlere memnuniyetle hizmet vermeye devam edeceğiz.

ABB Robotlarının farklı sektörlerdeki yerinden kısaca bahsedebilir misiniz?

ABB sektörde her zaman öncü olmuş bir firmadır. Gerek otomotiv sektöründe gerek de genel endüstride, kısacası imalatın söz konusu olduğu her noktada farklı uygulamalar ile karşınıza çıkmaktadır. Otomotivden beyaz eşyaya, tarımdan inşaata kadar robot anlamında hemen hemen her sanayi dalında yer almaktadır. Bu hususta dünyada ve Türkiye’de çok büyük bir rolü vardır.

ABB Robotları mermer sanayisindeki uygulamalarda da yer alıyor mu? 

ABB robotlarının ürün portföyü robotla gerçekleştirilebilecek hemen hemen her uygulama ve sektöre hitap ediyor. Farklı koruma sınıfları ve farklı mekanik özelliklere ek olarak uygulamalara özel geliştirilen yazılımlarla da ihtiyaç doğrultusunda uygun robotlarla birçok sektöre çözüm sunuyoruz. Mermer sanayisi de bunlardan bir tanesidir.

ABB’nin özellikle mermer sektörüne hitap eden robotları mevcut mudur?

ABB robotlarındaki koruma sınıflarından birisi olan Foundry Plus II’den bahsetmekte fayda var.  Bu koruma sınıfında, artırılmış boya kalitesi, özel kaplamalı flanşlar, dayanımı artırılmış contalar ve artırılmış koruma donanımları ile robotun ortamdaki kötü koşullara karşı direncinin, verimliliğinin ve ömrünün artırılması hedeflenir. Mermerde de bu koruma sınıfına sahip robotlar genel hatlarıyla kullanılıyor.

Mermer sektöründe robotlar ile yapılabilecek en temel uygulamalar nelerdir?

Mermer genel hatlarıyla ergonomik şartların zor olduğu sektörlerden birisi. Seri üretim hatlarında mermerlerin taşınması, bir yere konulması gibi uygulamaların yanı sıra mermerin işlenmesi, sujeti ile kesilmesi doğrudan robot ile yapılabilmekte veyahut işleme yapacak makinaya besleme robot ile yapılabiliyor. Özellikle işleme konularında Integrated Force Control dediğimiz, ABB’nin yazılım ve tam donanım entegrasyonu sayesinde, robota kuvvet algılama yeteneği kazandırılması ile kesme, çapak alma, parlatma, vernikleme gibi operasyonların kolaylıkla yapılabilmesine imkan sağlayan yenilikçi bir çözümümüz de mevcuttur. Kısacası el ile yapılabilen neredeyse birçok uygulamayı mermerde robot ile gerçekleştirmek mümkündür. Bunun ötesinde insan ile yapılamayan makina odaklı işlerde de yine robotlu çözümler bulunuyor.

Mermer işleme uygulaması için ne tür yazılımlar sunuyorsunuz? Faydaları nelerdir?

Robotstudio, ABB Robotware İşletim Sistemi’nde olduğu gibi çözüm odaklı bir programdır. Bundan dolayı, ark kaynağı, talaşlı imalat, makina besleme, boyama, paletleme ve benzeri birçok prosese özel ‘PowerPacs’ paketleri Robotstudio’da kullanılabilir. Bu şekilde prosese özel tüm kullanıcılara oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. 

Robotstudio Machining PowerPac, karmaşık yörüngeleri sadece saniyeler içerisinde oluşturmayı mümkün kılan bir RobotStudio eklentisidir. Tezgahta işleme, çapak alma, taşlama, polisaj ve çapak giderme gibi uygulamaların programlanması için ideal bir araçtır. Machining PowerPac, diğer CAD / CAM tabanlı uygulamalarla da kullanılabiliyor. Eklenti, tezgahta işleme programını kullanmak üzere serbest yüzeylerde işleme yörüngeleri ve eğrilerini kolaylıkla oluşturmak için çeşitli stratejiler sunuyor. Bu sayede de farklı yörünge oluşturma gereksinmelerini karşılamış oluyor. Entegre ardişlemci, CAM yazılımından doğru robot yörüngelerini oluşturarak, robot kontrol ünitesine sıkı entegre olmanın gücünü kullanıyor.

RobotStudio Machining PowerPac kullanarak daha yüksek mühendislik verimliliğine ulaşırsınız. 
•    Programlama zamanını kısaltır
•    Mühendislik ve devreye alma verimliliği
•    Küçük üretim serilerinin daha düşük maliyetle elde edilmesi
•    Proses parametrelerini denetim altında tutma
•    Parametreleri kolaylıkla oluşturma ve değiştirme
•    Uzatılmış araç hizmet ömrü
•    Gelişmiş yörünge doğruluğu
•    Ürün kalitesinin yükseltilmesi