UR5 cobot’unu 2008 yılında satın almasıyla birlikte Universal Robots’un ilk müşterisi olan Danimarka menşeli Linatex, 1951 yılından beri plastik ve kauçuk bileşenler alanında faaliyet gösteriyor. 

CNC tezgahlarının besleme işlemini otomatikleştirmek amacıyla 2008’de UR5 cobot’unu kullanmaya başladıkları bilgisini veren firmanın CEO’su Torben Malmros, ürünün iki yıl süreyle haftanın beş günü hiçbir sorun çıkarmadan çalıştığını dile getirdi.

"UR5, MÜKKEMEL BİR TERCİHTİ"

Rüzgar türbini sektöründeki müşterilerinden gelen büyük bir sipariş üzerine harekete geçtiklerini kaydeden Malmros, polimer ve kauçuk gibi hafif malzemelerle çalıştıklarından dolayı UR5’i tercih ettiklerini ve bunun mükemmel bir seçim olduğunu söyledi.

İkinci nesil UR5’in piyasaya çıkmasını takiben, yeni modelin yazılımındaki tork kontrolü gibi özellikler dolayısıyla eskisini değiştirdiklerini ifade eden Malmros, halen 2011’de aldıkları bu cobot’u kullanmaya devam ettiklerini vurguladı.

BAKIM VEYA PARÇA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ KALMADI

Belli zamanlardaki yazılım güncellemeleri haricinde bakım veya parça değişikliğine ihtiyaç duymayan ikinci nesil UR5, günde 12 ile 14 saat kesintisiz çalışıyor.

Çalışma sistemine, beş saatlik işlem süresi sağlayacak haftada beş gün olmak üzere yeni bir akşam vardiyası ekleyeceklerini söyleyen Malmros, kendilerini yeni teknolojileri ilk benimseyen firma olarak gördüklerini belirtti.

İNSANI İŞİNDEN ETMİYOR, KALİFİYE İŞLERE YÖNLENDİRİYOR

Personellerle birlikte ve iş birliğine dayalı çalışan Universal Robots’un kolaboratif robotu, Linatex firmasında da çalışanların işini elinden almadan onlarla birlikte güvenli olarak çalışmaya devam etti.

Ayrıca bu sayede çalışanlar, yeteneklerini ve yaratıcılıklarını gösterebildikleri işlere odaklanma imkanına sahip oldu.

Linatex ekibi, tecrübesi bulunmaması ve dışarıdan programcı getirmemesine rağmen, cobot’un programlamasını gerçekleştirdi. 

YÜZDE 8 İNDİRİM İMKANI SAĞLIYOR

Cobot’ların verimliliği ile elde ettikleri kazanımları paylaşan Malmros, Universal Robots’un UR5 cobot’u sayesinde rekabet güçlerinde artış meydana geldiğini, pek çok üreticinin aksine fiyatlarda indirim yaptıklarını söyledi. 

Malmros, hammadde, personel, lojistik gibi nedenler dolayısıyla üreticilerin bir sonraki yılın fiyatlarında artış yaptığını ancak cobot’ların sağladığı avantajla müşterilerine yüzde 3 ile 8 arasında indirim imkanı sunabildiklerinin altını çizdi.