Yeni dönemde Cloos Kaynak olarak yaptıkları faaliyetleri anlatan Eyüpoğlu, özellikle lazer hybrid kaynak prosesi hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Genel Müdür atamanız sonrasında Cloos markası için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

2012 yılında Satış Müdürü olarak başlamış olduğum Cloos ailesinde, Kasım ayı itibari ile Türkiye Genel Müdürü olarak görevimi devam ettiriyorum. Özellikle son yıllarda yakalamış olduğumuz ve her sene üstüne koyarak büyüttüğümüz firmamızı bu atama ile daha da iyi noktalara getirmek için tüm çabamızı sarf ediyor olacağız. Cloos, 2019 yılında 100. yılını kutlayacak bir firma olmasına rağmen maalesef Türkiye pazarında bilinirliğimiz istediğimiz seviyelerde değil. Bundan dolayı Türkiye stratejimizi aramıza yeni katılacak arkadaşlar ile de destekleyerek, Cloos markasını daha iyi seviyelere getiriyor olacağız. 

Bununla ilgili olarak hem kurulan sistemlerin niceliği hem de niteliği doğru yolda olduğumuzu göstermekte ve bir sonraki atacağımız adımlar için bize cesaret vermektedir. Özellikle Cloos markasıyla tanışan tüm müşterilerimiz/paydaşlarımız memnuniyetleri dile getirerek bizleri daha da istekli hale getirmektedir.

Cloos olarak amacımız ürün satmak değil müşterilerimizin çözüm ortağı olmaktadır. Tüm gayemiz ve stratejimiz bu payda üzerinde yoğunlaşmakta ve şekillenmektedir.

Şirketinizin kuruluşundan bahseder misiniz, sizi diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir?

Cloos; 1919 yılında Almanya’da kurulmuş bir firma. Firmanın en önemli özelliği 1956 yılında ilk gaz altı kaynak makinasını icat etmiş ve geliştirmiş olmasıdır. Bu gelişme metal imalat sanayi için bir devrim niteliği taşımakta olup, bir anlamda sanayinin seyrini değiştirmiştir. Bu icadın ardından kaynak makinalarının seri imalatına ve satışına önem veren Cloos, 1970’lerde otomasyon sistemleri ve 80’lerde de robot sistemleri üzerine çalışmaya başladı. 

Bugün Cloos olarak bütün ürünlerimizi kendimiz yapıyoruz ve bizi diğer robot veya kaynak makinası firmalarından farklı kılan özelliğimiz de bu. Bütün ürünlerimiz; robottan kaynak makinasına, kaynak memeleri gibi her türlü sarf malzemesinden fikstür sistemleri ve sensör sistemlerine kadar bütün ürünlerimizi Almanya’daki kendi fabrikamızda üretiyoruz. Bu sayede tüm ürünlerimiz arasında kusursuz bir entegrasyon sağlanmış oluyor. Kaynak ve robot teknolojilerinin entegre edilmesi kolay bir iş değil. Bunlar tek üreticiden olduğu zaman, ki biz dünyada tüm ürünlerini kendisi yapan tek firmayız, süreç de o kadar iyi gelişmiş oluyor. Cloos Kaynak Teknik’in diğer bir özelliği de adından da anlaşılacağı gibi sadece kaynak üzerine çalışan bir firma olması. 

Biz prosesin içinde kaynak olmadıkça boya, taşıma, montaj gibi farklı uygulamalara soyunmuyor, döküm, gıda, plastik gibi uzmanlık alanımız dışında kalan sektörlerde faaliyet göstermiyoruz. Bizim işimiz metal sanayi ve kaynak. 

Dolayısıyla uzmanlığımızı tek alana yoğunlaştırmış durumdayız. Birçok firma birçok uygulamaya soyunuyor, fakat genel itibariyle gördüğümüz şu ki uygulama ve uzmanlık alanı ne kadar genişletilmeye çalışılırsa, sonuç da idealden o kadar uzaklaşmış oluyor. Ama biz kendimizi dağıtmıyoruz, tek alanda ilerliyoruz ve bu alanda yaptığımız işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Böyle olunca müşteriler de bizi tercih ediyor çünkü Türkiye’de karşılarında tek muhatap bulabiliyorlar. 

Sistemin bir kısmında bir aksaklık veya arıza olduğunda farklı firmalarla muhatap olmaları gerekmiyor. Biz tek elden çözüm sağlıyoruz. Cloos robot üretiyor mu? Evet. Fakat diğer robot üreticilerinden farklı olarak bizim amacımız integretör denilen firmalara robot üretip satmak değil. Yani robot bizim için “amaç” değil, “araç”. Amacımız ise müşteriye optimum seviyede, müşteri açısından en verimli çözümü sunmak. İşte bahsetmiş olduğum bütün bu kriterler bizi dünyanın en büyük entegratörü haline getiriyor.

Yeni kaynak makineleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Özellikle Qineo/Qintron serisi Gazaltı ve Qineo serisi Tig kaynak makineleri konusunda ürün portföyümüz çok geniş. Inverter tip, sinerjik-pulse kontrollü Gazaltı ve Tig kaynak makineleri ile ilgii son 1 yıldır, Almanya merkezimizin de desteği ile  çok  özel bir çalışma yürütüyoruz. Bunun sonuçlarını da geçen yıl itibari ile almaya başladık ve satış rakamlarımızı kat kat artırdık. Öyle ki Cloos’un Dünya genelindeki kendi firmaları arasında kısa sürede adetli satışlarımızdan dolayı törenle başarı sertifikamızı aldık.

Özellikle sinerjik-pulse kontrollü manuel kaynak makineleri yatırımı planlayan firmalarımızın mutlaka demo aracımızı firmalarına davet ederek ücretsiz olan demo çalışmalarımız ile makinemizi yakından tanımalarını istiyoruz.

200A-500A arası DC ve AC/DC Tig kaynak makinelerimiz ve 200A-600A arasında ki Gazaltı Kaynak makinelerimiz ile ilgili mutlaka müşterilerimize hitap edecek makinelerimiz bulunmaktadır.

Otomasyonlu kaynak ve kesme sistemi teknolojilerinde son dönem trendler nelerdir?

Kaynak konusunda son dönemlerde Tandem (Daha hızlı kaynak, daha az ısı girdisi), Narrow Gap (300mm ye kadar kalınlıklardaki malzemelerde kaynak ağzı olmadan kaynak yapabilen bir sistem), Laser ve Laser-Hybrid kaynak yöntemleri ile ilgili daha fazla talep almaya başladık. Bu bahsetmiş olduğum teknolojiler birim zamanda daha fazla ürün çıkmasını sağlayan ve birim zamanda daha az ısı girdisi ile prosesi tamamlayan kaynak yöntemleri olduğu için ilerleyen dönemlerde bu taleplerin artacağı aşikardır.

Üretim sektöründe robotların kullanımı hakkında ne söylemek istersiniz?

Üretim sektöründe endüstriyel robot kullanımı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor. Ancak yüksek maliyeti ve üretim yeri kısıtlamaları nedeniyle endüstriyel robot kullanımı esneklik ve verimden henüz uzak.

Robot teknolojisi üzerinde özel sektör de kamu da hassasiyetle duruyor. Üretim ve hizmet süreçlerinde robot kullanımının artmasıyla verimlilik artışı sağlanması ve yeni iş alanları açılması hedefleniyor. Üretim ve hizmetlerde robot kullanım oranının henüz yüzde 5’i geçmemesine rağmen robot kullanımı son 10 yılda hızla artıyor. Uluslararası Robot Federasyonu (IFR- International Federation of Robotics) verilerine göre 2015 yılında robot satışları bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 253 bin 748 adede ulaştı.  Dünya fabrikalarında çalışan robotların sayısı ise 1 milyon 824 bine çıktı. Pazarın büyüklüğü ise bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 35 milyar dolara ulaştı. Artış özellikle elektronik ve metal sanayinde belirgin oldu. Elektronik ürünler üretiminin satın aldığı üretim robotlarının sayısı bir yılda yüzde 41, metal eşya sanayinin satın aldıklarının sayısı ise yüzde 39 arttı. IFC raporunda “2010 yılından beri endüstriyel robotlara talep, robotların kabiliyetlerinin gelişmesi ve genel otomasyon trendleri nedeniyle hızla artmaktadır’ deniliyor.

Kaynak yapılacak yüzeylerin farklı farklı özellikleri mevcut. Materyal farklılığı robot seçimini etkiler mi?

Öncelikle sık sık rastlanan kaynak ön hazırlık konusundan da bahsederek sorunuza cevap vermek istiyorum.

Kaynak teknolojisinde temel prensip; iyi bir ön hazırlık yapılması ve kaynak süresince, daha önce belirlenmiş şartların sağlandığının kontrol edilmesidir. 

Günümüzde, endüstriyel yapılanmanın her alanına hızla giren kaynak tekniklerinin bu alanlarda hangi yöntemle ve nasıl uygulanacağının belirlenmesi (WPS), belirlenmiş bu teknik şartlar ile bu teknik şartları sahada uygulayacak vasıflı elemanların, uygulama öncesinde test edilerek onaylanması (PQR & WQR), kaynak işlemi öncesi ve sonrası ısıl işlem gerekliliğinin tespiti ve nasıl uygulanacağı, kaynak işleminin malzeme üzerindeki başlıca olumsuz etkilerinin araştırılması, kaynak metalürjisi, kaynaklı birleşmelerin davranışları ve tahribatsız test teknikleri uygulamalarının seçimi gibi konular uzmanlık gerektirmektedir. Uzmanlık gerektiren bu kontroller Avrupa Kaynak Mühendisliği sertifikasına sahip mühendisler tarafından yapılmaktadır.

Materyal farklılığı robot seçiminden ziyade; robot sisteminde kullanılan kaynak makinesinin ve kaynak süresince kullanılacak olan Gaz, İlave Tel vs. gibi diğer bileşenlerin seçimini etkiler. Tabi bir diğer önemli husus da sistemi kuran  otomasyon firmasının kaynak bilgisidir. 

Kaynak robotları konvansiyonel kaynak aletlerinden farkı nedir? Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyorlar? 

Bu sorunun bir çok cevabı var. Ancak ortak payda insan kaynaklı hataların minimize edilmesidir. Genel itibari ile aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz;
•    Verimlilik Artışı
•    Üretim Kalitesinin Geliştirilmesi
•    Üretimin Sürekliliği
•    Üretimde Güvenilirliğin Arttırılması
•    İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
•    Sabit Maliyet ve Doğru Maliyet Analizi Yapabilme
•    Pazarlamada Eliniz Güçlenecek
•    Otomasyon Sayesinde Firma Gelişimi

Lazer hybrid kaynak prosesi Türkiye’de yeni bir konu. Bu noktada ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Laser-Hybrid kaynak prosesi konusunda Cloos yine diğer özel uygulamalarada da olduğu gibi önde gelen firmalardandır. Bu proses ile ilgili Dünya genelinde ürünlerimiz büyük rağabet görmektedir. 
Türkiye’de ise bu proses ile ilgili özellikle büyük ölçekli kurumsal firmalardan sürekli teklif talepleri almaktayız. 

Şubat ayında kaynaklı imalat konusunda Türkiye’de ilk sıralarda olan önemli bir müşterimizde sistemin Robotlu Laser Kaynak ve Laser Kesim uygulamasını içeren bir sistemi kuruyor olacağız.

Yeri gelmişken laser-hybrid kaynağı ile ilgili de bilgi vermek isterim;

Laser-Hybrid kaynağı; prensip olarak laser güç kaynağı ile gazaltı kaynak makinesinin kombine bir şekilde çalışma şeklinden ibarettir. Kaynak havuzu bir laser ışını ve gazaltı kaynak makinesi tarafından oluşturulur. Bu şekilde her iki kaynak prosesinin avantajlarından faydalanmış olunur.

Laser-Hybrid kaynak yöntemi uzun ve düz kaynak dikişleri için mükemmel sonuçlar verir. Bu yöntemde laser ışın demeti malzemeyi yüksek bir enerji girdisi ile buharlaştırır ve derinlik oluşturur. Aynı havuza ışın demetin takip kaynak teli gelerek yüksek nufuziyetli, minimum ısı girdili ve çok yüksek hızlarda yapılan bir kaynak dikişi elde edilir.

Laser-Hybrid kaynak yöntemi ile verimlilik artışı en üst seviyelere çıkar. Çünkü kaynak hızı çok yüksektir, yani daha kısa sürede daha fazla ürün elde edersiniz. Ve bu verimliliği daha düşük ısı girdisi yani daha az mekanik distorsiyonla sağladağını için verimsizliği ortadan kaldırırsınız.

Laser Hybrid kaynak prosesini kısa şu şekilde tanımlayabiliriz; Maksimum Üretkenliğin Minumum Maliyetle Kombinasyonu

Qineo ® ve Qırox® isimli ürünlerinizi kısaca anlatabilir misiniz?

Qirox ve Qineo iki ana ürün grubumuzu temsil etmektedir. Qineo; Kaynak makinelerini ürün ailesini, Qirox ise; robot sistemleri ürün ailesini temsil etmektedir.
Hem Qirox hem de Qineo Cloos’un patentli ürünleridir. Dünya’da bu şekilde her şeyini ; Kaynak Makinesi, Robot, Pozisyoner, Sensör, Torç, Sarf Malzeme vs. gibi ürün ana bileşenleri üreten başka bir firma yoktur. Çünkü amaç özellikle satış sonrası hizmetlerde müşterimize/paydaşımıza avantaj yaratmaktır. Söyleşimizin en başında da söylediğim gibi tüm ürünlerin tek bir fabrikada üretilmesi sayesinde tüm ürünlerimiz arasında kusursuz bir entegrasyon sağlanmış oluyor.

Qineo-Kaynak makinesi ürün gurubumuzda bulunan kaynak makineleri hem robot sistemlerinde hem de manuel operasyonlar da kullanılabilmektedir. Bu sayede robot sistemine ihtiyaç duyan müşterimize, manuel kaynak operasyonlarında ihtiyaç duyacağı kaynak makinesi de biz sunabiliyoruz. Bundan dolayı özellikle satış sonrası hizmetlerde; yedek parça, servis vb. durumlar için önemli bir avantajı da yanında sunmuş oluyoruz.

Servis ve eğitim anlamında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Servis en önem verdiğim konudur. Müşterimiz/paydaşımız memnun ise biz rahat uyuyabiliriz. Bundan dolayı Cloos; global anlamda satış sonrası hizmetlere önem veren önemli firmalardan biridir. Bundan dolayıdır ki Dünya’nın 16 ülkesinde Cloos aracı firma yerine kendi kurmuş olduğu firmalar ile müşterilerine etkin ve hızlı servis hizmeti sunmaktadır. Çünkü Cloos’ta ticari kaygı yerine müşteri memnuniyeti asıl hedeftir.

Eğitim; özellie müşterilerimizin en dert yandığı konu. Çünkü genelde müşterilerimiz eğitim aldırmış oldukları personellerini çeşitli sebeplerden dolayı kaybedebiliyorlar ya da yollarını ayırmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda tekrar eğitim taleplerini hızlı bir şekilde cevap vermek önem arz ediyor. Bununla ilgili olarak hem Gebze yerleşkemizde hem de müşteri sahasında eğitimlerini uygulamalı olarak verebiliyoruz.