BIS Research'e göre, 2020 yılında yaklaşık 674,9 milyon dolar değerinde olan küresel işbirlikçi robot pazarının, 2025 yılına kadar 2,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

TEMEL PAZAR EĞİLİMLERİ VE TRENDLER NELER?

Aynı yıl cobot satış hacmi ise, 18 bin 600 adet olarak kayıtlara geçti. Piyasa değeri, 2019 yılından önce -% 9 düşüşle önemli bir düşüş yaşamasına rağmen, küresel cobot pazarının 2025 yılına kadar +% 28 YBBO ile devam etmesi bekleniyor.

Temel pazar eğilimleri ve büyümeye atfedilen itici güçler olarak şu faktörler öne çıkıyor:

-    Düşük sermaye yatırımı ve cobot'lar tarafından sunulan yüksek yatırım getirisi
-    Cobotların geniş uygulama yelpazesi
-    Devlet desteklerinin artması
-    5G, endüstriyel IoT gibi yeni dijital endüstriyel teknolojilerin adapte edilmesi

AVRUPA BÖLGESİ YÜZDE 43 PAYA SAHİP

Cobot sektörü, Avrupa pazarı tarafından domine edilmişti; ancak Asya-Pasifik pazarının hızlı büyüme trendiyle karşılaştı. Avrupalı üreticiler, Endüstri 4.0 temelli üretime geçiş yapılmasıyla birlikte cobot'ları ilk benimseyenler oldu. Bu nedenle, Avrupa bölgesi şu anda küresel bulut robotik pazarını domine etmiş durumda ve pazar payının yüzde 43’ünü elinde bulunduruyor.

Bununla birlikte, Asya Pasifik, büyümenin çeşitli endüstrilerde artan otomasyon ihtiyacı ve çeşitli sektörlerden artan talep gibi faktörlerden ötürü en hızlı büyüyen bölge konumunda bulunuyor. En hızlı büyüyen ilk 5 ekonominin tamamı, ki Hindistan'ın en hızlı büyümeye sahip olması bekleniyor, Asya’dan geliyor.

EN BÜYÜK PAZAR PAYI: MALZEME TAŞIMA VE OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ

Kolaboratif robot uygulamaları baz alındığında, malzeme taşıma uygulamaları yüzde 24 ile pazarda en büyük paya sahip. Malzeme taşıma uygulamalarını, yüzde 21 ile küçük parça montaj ve yüzde 19 ile CNC besleme uygulamaları takip ediyor. 

Otomotiv endüstrisi, cobot pazarının yüzde 27'lik payıyla en büyük son kullanıcı segmenti iken, elektrik/elektronik ve yarı iletken segmenti pazarın yüzde 22’sini elinde bulunduruyor. Örneğin, cobot'lar otomotiv endüstrisinde kapı panellerinin montajı, makina parçalarının yüklenmesi ve boşaltılması ile küçük parçaların montajı için kullanılıyor. Yüksek doğruluk ve hassasiyet gerektiren karmaşık üretim süreçlerini otomatikleştirme ihtiyacının artması, bu segmentteki talebi artmasını sağlıyor. Ayrıca, 10 kg’ın üzerinde yük kapasitesine sahip cobot’ların, tahmin dönemi boyunca tüm yük kapasiteleri arasında en hızlı büyüme oranına sahip olduğu öngörülüyor.

Öte yandan robotik donanımdaki gelişmeler, cobot şirketlerinin, daha düşük yük kapasiteli cobot'lara kıyasla, doğruluk, hız veya tekrarlanabilirlikten ödün vermeden, uzun erişim mesafesine sahip ve yüksek yük kapasiteli cobot'lar üretmesini sağlıyor.


Kaynak:

-    “Global Collaborative Robot Market is Forecasted to Reach $2.3bn by 2025”, Kimmo Kuokkanen, Statzon, EIN Presswire, 22.03.2021.