Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO), Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) işbirliğiyle  T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (Ur-Ge) kapsamında hazırladığı “Robotik Teknolojileri ve Endüstriyel Otomasyon Sektörü Ur-Ge Projesi”nin Açılış Toplantısı ve İhtiyaç Analizi Çalıştayı,  28 Ocak 2020 tarihinde İstanbul Gebze’deki Workinn Hotel’de yapıldı. 

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kümelenme temelli işletim yönetimi eğitimi kapsamında robotik teknolojileri ve akıllı sistemler alanında çalışan firmalar ile tanışma süreciyle başlayan Ur-Ge projesi, Ticaret Bakanlığının onayı sonucunda Kocaeli Sanayi Odası tarafından hayata geçirildi. 

YÜZDE 75 DEVLET DESTEĞİ SUNULACAK

Projede, sektörde endüstriyel otomasyon sistemleri, robotik otomasyon ve yazılım teknolojileri, mühendislik, pnömatik ve hidrolik teknolojilerinde ihracat yapmayı ya da ihracatını artırmayı hedefleyen ve yurt dışı pazarlamada sinerji yaratacak sınırlı sayıda firmanın ortak hedef ve pazarlama faaliyetleri etrafında bir araya gelmeleri amaçlanıyor. 

Toplam 15 teknoloji firması ile gerçekleştirilmesi öngörülen ve İhtiyaç Analizi Çalıştayı’nda yol haritası belirleme çalışmaları yapılan projede, üç yıl süresince firmalara çeşitli alanlarda yüzde 75 devlet destekli faaliyetler sunulması planlanıyor. 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile gerçekleştirilecek çalışmanın 10 hafta sürmesi ve nisan ayında tamamlanması öngörülüyor. 
Bu süre zarfında firmalar ile çalıştaylar ve birebir görüşmeler gerçekleştirilecek.

“ULUSLARARASI REKABET, ÜRÜN GELİŞTİRMEYİ SAĞLAYACAK”

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren proje partneri ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı, uluslararası alanda rekabet yapılabildiği takdirde ülkemizdeki firmaların gelişebileceğini, aksi halde rekabet şanslarını ve mevcut pozisyonlarını kaybedeceklerini belirterek uluslararası rekabetin önemine değindi. 

İnşaat ve makina sektörünün alt sektörü olarak hizmet veren yapıya sahip teknoloji firmalarının projede yer almalarının önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Halıcı, uluslararası rekabetin aynı zamanda uluslararası ürün geliştirmeyi de sağlayacağını belirterek projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“TEKNOLOJİK BİLGİ BİRİKİMİNİ ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Proje Koordinatörü ve KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi ise, ENOSAD ile iş birliklerinin geçmiş yıllara dayandığını, Endüstri 4.0 konusundaki çalışma ve çabalarını kalıcı kılma noktasında ENOSAD ile tanıştıklarını ve çalışmaya başladıklarını belirtti. 

Turabi, sözlerine şöyle devam etti: “Bu projeye katılan firmaların yarısı hem sanayi odası hem de ENOSAD’ın ortak üyesi. ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda KSO Meclis Üyesi Tunç Atıl’ın da girişimleri ile iş birliğini sürdürülebilir kılmaya çalıştık. ENOSAD ile çalışmaya başlamamız ile birlikte Ur-Ge ihtiyacı doğdu ve proje sürecini başlattık. Bizim için küme çalışması büyük önem taşıyor. Ticaret Bakanlığı destekli bu proje ile Kocaeli ve İstanbul bölgesindeki robotik teknolojiler ve akıllı sistemler konusunda faaliyet gösteren firmaların kurumsal altyapılarını geliştirmeyi, inovasyon kapasitelerini artırmayı hedefliyor, Endüstri 4.0 entegrasyonunu desteklemeye ve global robotik pazarındaki gelişmeleri buraya entegre etmeye çalışıyoruz. Amacımız, teknolojik bilgi birikimini yükselterek ithalat payını azaltmak ve ihracat payını artırmak.”

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ekibi tarafından Ur-Ge proje destek kapsamı ve proje tanıtımının ardından İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ile ilgili bilgiler aktarıldı ve grup çalışmaları ile yol haritası belirlenerek görüş ve önerilerin paylaşılması ile toplantı sona erdi.