OnRobot ve Soft Robotics ürün gamının avantajlarını anlatan Hidro-Tek Mekatronik Mühendisi Yağmur Kaya, robot kol sonu aracı gripper ürün gruplarıyla birlikte, artık yapılması zor hatta imkansız olan projelerin gerçekleştirilebileceğini, üretim hatlarında hata oranının düşeceğini ve verimin artacağını ifade ediyor.

Günümüzde robot kolu sonunda kullandığımız araçlar, işimizi daha yüksek verim ve geliştirilmiş kalite ile büyütmenin anahtarıdır. Hepimizin bildiği gibi robotun kendisi, gripper’lar gibi kol sonu takımları olmadan herhangi bir iş yapamaz.

OnRobot çeşitli prosesler arasında bekleme süresini ortadan kaldırmak için “Tak ve Üretime Devam Et” mottosuyla elektrikli tutma ve vakum sistemleri üretir. OnRobot ürünleri, herhangi bir işbirlikçi/kolaboratif robot veya hafif endüstriyel robotlar ile çalışabilir. Bu tutucuların en önemli özelliği harici havaya ihtiyaç duymaması nedeniyle hava tasarrufu sağlıyor olmasıdır.

Robotlar için çözüm odaklı tasarım yapan OnRobot, iki parmak, üç parmak gripper’lar, elektrikli vakum tutucular, robotik vidalama sistemleri, özel yapışkanlı iz bırakmayan tutucular gibi tamamı elektrikli gripper serisine sahiptir. Bu gripper’ların en büyük farkı ve artısı gripper’ın parmak aralığının ne kadar açılacağı veya ne kadar baskı kuvveti ile parmaklarını kapatacağı, elektrikli vakum tutucunun ne kadar basınçla bir ürünü alacağı, tork değerlerini kendi elimizle girip vida sıkması gibi tüm ürünler için kontrol edilebilir akıllı bir arayüze sahip olmasıdır.

Elektrikli vakumlu tutucular, harici hava kaynağı ve hortumlara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak üretim maliyetlerini düşürür ve daha az gürültü ve toz üretir. Veya parmak uçlarında kuvvet tork sensörü olan tutucular ile tutulan parçanın gramajı ölçülüp hatalı parça tespiti yapabilir. Bu da üretimde bir sonraki kalite kontrol adımını ortadan kaldırır ve zamandan kazanç sağlar.

Yenilikçi dünyada tek Gecko teknolojisi tutucular ile, PCB'ler, ekranlar, tabletler, cam yüzeyler gibi düz veya gözenekli nesnelerin tutulmasını sağlar. Parlak yüzeylerde bile iz bırakmaz. Veya eğer robotunuza dokunma hissi vermek isterseniz OnRobot 6 eksenli kuvvet/tork sensörleri, 6 eksen boyunca doğru kuvvet ve tork ölçümleri sağlar. Bu özellik sayesinde, zorlu montaj parlatma, zımparalama veya çapak alma işleri söz konusu olduğunda hassas kontrol sağlar.

AKILLI VİDA SIKICI, MONTAJ İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Hafif endüstriyel ve işbirlikçi robotlar için OnRobotun yeni ürünü akıllı vida sıkıcı ile montaj işlemlerini kolayca otomatikleştirebilirsiniz. Akıllı hata tespiti, hassas tork kontrolü ve çoklu vida boyutu kullanımı, hatasız sonuçlar sağlar ve üretim süresini önemli ölçüde azaltır.

Bir diğer konumuz belki Covid-19 süresi boyunca büyük ölçüde önemini anladığımız, “Gıda Sektörü”. Henüz yeni yeni robotik sistemlere geçiş yapan gıda sektörü için robotun kol sonu ucunda bulunan gripper çok büyük öneme sahip.

Gıda uygulamaları için özel FDA ve EC sertifikalarına sahip Soft Robotics gripper’ları, gıda güvenliğine uygun olarak tasarlandı. Tüm gıda, medikal ve kozmetik üretiminde kullanım için uygun olan Soft Robotics gripper’ları gerçekleştirilmesi imkansız zorlu projelerinizi mümkün kılar. Bütün endüstriyel veya kolaboratif robot projelerinde kullanıma uygundur.

ROBOTA İNSAN ELİ HİSSİ VERİYOR

Yüksek hızlı pick&place işlemi imkanı sunan, robota insan eli hissi veren gripper’lar ile tutulması zor et, tavuk, balık farklı şekillerdeki sebze ve meyveler domates, üzüm, hamur, peynir aklınıza ne geliyorsa her şeyi kavrayabilirsiniz.

Bu gripper’ın özelliği farklı boyutlardaki ürünleri, yani her şeyi kavrayabilmesidir. Kavraması zor ıslak mendil gibi içinde hava veya sıvı bulunan paketleri dahi mükemmel bir şekilde kavrayabilir.

Bu bahsettiğim tüm robot kol sonu aracı gripper ürün gruplarıyla birlikte, artık yapılması zor hatta belki imkansız olan projeler gerçekleştirilebilecek. Ürünü tutamadığı için yapılmayan yarıda kalan projeler olmayacak ve hatta robotlar dokunma hissine sahip olabilecek. Bunun getirdiği artıyla üretim hatlarında hata oranı düşecek ve verim artacak.