"Tüm görsel denetim projeleri ve endüstriden gelen geliştirme talepleri incelendikten sonra kullanıcı tarafındaki ihtiyaçlar tam olarak belirlendi" diyen Entek Otomasyon Fabrika Otomasyonu Bölüm Müdürü Hüseyin Yılmaz, tüm beklentileri karşılayabilen KEYENCE'in yapay zeka ile güçlendirilmiş yeni görüntü sensörü IV2'yi anlattı.

Görsel denetim için görüntü sensörleri, üretimdeki ürün kusurlarını veya operasyondaki eksik işlemleri tespit etmek amacıyla piyasaya sunulduğundan beri popülaritesini sürekli artırmıştır. Bunun en önemli nedeni kurulumunun-kullanımının optimize edilmiş olmasıdır. Görüntü sensörleri temelde görüntü işleme teknolojisiyle benzerlik gösterse de onun sensör olarak konumlandırılmasını sağlayan ana özellikleri hızlı ve kolay uygulanabilir olmasıdır. Prensip olarak aydınlatma, lens gibi ekstra bir donanıma ihtiyaç duymadan doğru algılamayı yapabilme yeteneğine sahiptir. 

Diğer bir önemli özelliği ise görüntü cihazlarının temelini oluşturduğundan, maliyeti de ekonomiktir. Ek olarak mevcut donanımı, haberleşme desteği, yapılandırma ara yüzü, makinalara entegrasyonunun-adaptasyonunun kolaylığı ve ulaşılabilirliği gibi diğer faktörler de popülariteyi artıran diğer unsurlardır.

Bu özellikler kullanıcıların memnuniyetini artırırken, bu memnuniyeti artırmak veya en azından düşürmeden aynı seviyede tutmak da birtakım stratejilerin kurgulanmasını ve uygulanmasını gerektirmiştir. Hem yazılım hem de donanımdaki gelişen teknoloji nedeniyle, özellikle endüstri de beklentiler sürekli yükselerek adeta sıradan bir alışkanlığa dönüşmüştür. Alışkanlıklardaki dönüşüm yeniliğe bir an önce ulaşma, öğrenerek gelişme, dahil ederek faydalanma aşamalarını süreklilik haline getirmiştir. 

Elbette yenilenmenin ve gelişmenin sürekliliğini sağlamakta beraberinde bazı zorluklar getirmiştir. Destekleyici faktörler sayesinde kullanımı yaygınlaşan görsel denetim ürünleri rekabet mücadelesi, maliyet baskısı, deneyim eksikliği, teknik analiz, zamanlama gibi unsurları daha da kritik hale getirmiştir. Herhangi bir faktöre gereken hassasiyet az gösterildiğinde ya da yeterince gösterilmediğinde, sonuçlarının olumsuz bir etki yaratması kaçınılmazdır. Görsel denetim de hedeflenen sonuçlar ile doğrudan karşılaşılması nedeniyle sonuçlar zamanında ve yakından incelenerek, yenilenerek geliştirme tüm görsel denetim ürünlerinde aynı seviyede olmamaktadır.

Görsel denetimde her zaman en yenilikçi teknolojileri kullanan KEYENCE, endüstride ilk olarak görüntü sensörlerinde yapay zeka algoritmasını IV2 serisinde kullandı. Bunun ana hedefi mükemmel kullanıcı deneyimleri oluşturmakken, arka planda görüntü sensörü kullanıcılarının ihtiyacı etkili bir şekilde tespit edilmiştir. Bu ihtiyacın çözümü olarak müthiş bir algoritmaya sahip, yapay zeka ile donatılmış IV2 sensörü ortaya çıktı.

IV2 Görüntü sensörü endüstrinin ilk yapay zeka ile güçlendirilmiş ürünüdür. Görüntü sensörlerinin başarısında kullanıcı yorumu ve becerisi önemli rol oynamaktayken artık yapay zeka bu rolü üstlenmektedir. Bunun kullanıcıya sağladığı avantajlar ise göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Kısaca IV2, daha da hızlanmak ve doğru sonuç alabilmek için geliştirilmiştir.

YAPAY ZEKA İLE GÜÇLENDİRİLEN IV2’NİN SIRRI 

Yapay zekası için 1 milyon örnek çalışma parçası incelenmiş ve bin farklı algoritma oluşturularak, ürünlerdeki farklılıkları ortaya çıkartarak karar vermeye programlanmıştır. Donanımında görüntü alma hücresi QVGA’dan VGA’ya yükseltilerek 4 kat daha net görüntüler elde edilebilmektedir. Bunun yanı sıra daha da güçlendirilen bütünleşmiş aydınlatması ile görüntüler daha parlak şekilde elde edilirken, ortam ışığının değişimlerine karşı daha dirençli bir algılama kararlılığı sağlar.

Bütün bu teknolojik gelişmeler kullanıcıların görüntüleme ve programlama becerilerine sahip olmadan da ürünü kullanabilmesini sağlar. Geçmişte karşılaştığımız örneklerde, yapılması planlanan bir kontrol için hangi araçların nasıl kullanılacağını belirlemek için tecrübeli bir bakış açısı ile uygulamanın yorumlamasına ihtiyaç duyulurdu. Kontrol yöntemleri doğru belirlense bile ortam ışığının değişimleri ve ürünlerdeki bireysel farklılıklar gibi unsurlar uygulamaları olumsuz sonuçlandırabilirdi.

IV2 Görüntü sensörü benzersiz yenilikçi teknolojisiyle artık bu kontrol yöntemini yapay zekanın kararına bırakıyor. Kullanıcının yalnızca doğru/hatalı örnekleri öğrenme modu (Learning Mode) ile görüntü sensörüne tanıtması yeterlidir. Yapay zeka doğru/hatalı örnekler arasındaki en büyük farklara odaklanarak kontrol yöntemini otomatik olarak belirler. Tanıtma esnasında farklı aydınlatma şiddetlerinde çoklu örnekler oluşturarak hem ortam ışığının değişimlerine karşı hem de seri üretimdeki ürünlerin birbirleri arasındaki farklılıklardan etkilenmeden algılamalarda kararlılık sağlar.

IV2’nin sihrini bir başka deyişle şu şekilde açıklayabiliriz: Tüm görsel denetim projeleri ve endüstriden gelen geliştirme talepler incelendikten sonra, kullanıcı tarafındaki ihtiyaçlar tam olarak belirlendi. İşte bu noktada da tüm bu beklentileri karşılayabilen yeni görüntü sensörü IV2 ortaya çıktı.

IV2 mevcut görüntü sensörlerinde karşılaşılan problemleri yüzde 67 oranında çözebilmektedir. En önemli problemlerden olan dört majör sorunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.

IV2’NİN TERCİH EDİLDİĞİ UYGULAMALAR VE SEKTÖRLER

Uygulamalarda standart olarak doğru kontrol yöntemini düşünme ve uygulamaya geçirmek için planlama süresi en çok vakit alan kısımdı. IV2’nin “Öğrenme modu” (Learning mode) sayesinde bu süre müthiş derecede kısalarak saniyeler mertebesine inerken, aynı zamanda donanımındaki geliştirmeler ile algılamalarda kararlılığı da artırdı. Bu da eşsiz bir zaman kazancı elde edilmesini sağladı. Bunu keşfettikten sonra çok daha fazla uygulamayı doğru çözüme kavuşturmak için müşteri adaylarımıza öğrenme modunu kullanmayı anlatıyor, gösteriyor ve hatta onların çalışma parçaları ile gerçek testler yapmalarını sağlıyoruz. 

Başta otomotiv, beyaz eşya, gıda/içecek, ilaç, elektrik/elektronik, plastik, metal ve hızlı tüketim gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca kapasitesi yüksek ve seri üretimde yüksek adetli üretim yapan firmalar ile kalitesini her daim geliştirme yaklaşımında olan firmalar hedef sektörlerimiz içerisinde yer almaktadır. Çünkü temel olarak, üretimin çeşitli aşamalarında oluşabilecek hatalı/kusurlu işlemlerin önlenmesini sağlayarak verimliliği arttırmaktayız. 

Ürünlerin işlenmesinde, taşınmasında, birleştirilmesinde veya montajlanmasında yapılan işlemleri doğrulamak, onaylamak, algılamak ve kontrol etmeye ihtiyaç duyulmaktadır. IV2 tamda bu ihtiyaçların çözümü olan renk ya da renk farklılığını ayırma, farklı ürün modellerinin karışmamasını sağlama, eklenen ya da birleştirilen parçaların eksiksizliğini onaylama, yapılan işlemin tam doğruluğunu doğrulama, şekil/desen algılama, pozisyonu/konumu kontrol etme gibi verimliliği artıran kontrollerin yapılmasını sağlar. 

Bu kontrolleri yaparken yapay zeka donanımı ve otomatik öğrenme özelliği sayesinde, kullanıcılar dışarıdan destek almaya gerek duymamaktadırlar. Bu da bakım maliyetlerinden ve bakım zamanlarından ciddi şekilde tasarruf edilmesini sağlar. Zaman israfını engelleyerek gösterilen çabanın boşa gitmemesini sağlarken, kullanıcıların da sorumluluk alma, problem çözme gibi becerilerini de geliştirir.

BU TECRÜBEYİ DENEYİMLEMEK İSTERSENİZ…

80 kişiyi aşan satış ekibimiz ile müşterilerimize doğrudan hizmet sunuyoruz. Müşterilerimize en hızlı şekilde cevap verebilmek için stratejik biçimde konumlandırılmış 8 bölge ofisimiz bulunuyor. Bu sayede, müşterilerimizin uygulamalarını yerinde görerek, ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunabiliyoruz. Bu tecrübe için numunelerini hazırlayıp bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşmaları yeterli olacaktır.