AS Robotic Robotik ve Otomasyon Sistemleri Müdürü Caner Beykont, salgınla birlikte önceliklerinin değiştiğini sahadaki işlerden çok uzaktan çalışmaya uygun işlere ağırlık verdiklerini ve bu kapsamda geliştirdikleri robotlarının Ar-Ge ve yazılımına ağırlık verdiklerini ifade etti.

Ertelenen, askıya alınan projeleri olduğunu dile getiren Beykont, salgın süreci uzadığı takdirde müşterilerinin ve tedarikçilerinin durumuna göre pozisyonlarını belirlemeye devam edeceklerini söyledi.

“VARDİYALI ÇALIŞMA SİSTEMİNE GEÇTİK”

Vardiyalı çalışma sistemine geçiş yaptık. Özellikle çalışanlarımızın gidiş-gelişlerinden çalışma ortamına kadar sosyal mesafe kurallarına dikkat ediyoruz. Tamamen izole olarak çalışmalarını sağlıyoruz. Aynı anda çok fazla insanı bir arada bulunduracak çalışmalar yapmıyoruz. Örneğin tasarım işi var bir tasarımcımız ofise gidiyor, diğeri evden işleri yürütmeye devam ediyor. Devam eden projelerimizde ise, yetkili kişilerin sorumluluklarını günlere bölüyoruz, ayırıyoruz. Aynı anda birden fazla çalışanımız aynı güne iş koymuyor. Sorumluluk matrisinde ayrıştırmalar yaparak çalışanlarımızın tekil çalışmalarını sağlıyoruz. 

“PROJELERİMİZ, SALGININ GİDİŞATINA GÖRE ŞEKİLLENECEK”

İlk önce durumun ciddiyetini ve oluşabilecek riskleri anlayamadığımız için biraz hazırlıksız yakalandık. Müşterilerimizin, tedarikçilerimizin hareketlerine göre pozisyonumuzu belirledik. Bu süreçte ertelenen projelerimiz oldu. Sipariş almayı beklediğimiz projelerde gecikmeler yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Yurt içinin yanı sıra yurt dışında da teklif verdiğimiz, hatta almaya kesin gözüyle baktığımız robotik otomasyon projelerimizin görüşmeleri yavaş seyrediyor. Bazı projelerimiz, salgının gidişatına göre şekillenecek. Genel olarak işlerimiz sekteye uğradı diyebilirim.   

“ROBOTUMUZUN YAZILIMINI GELİŞTİRMEYİ HIZLANDIRDIK”

Bu süreçte ayrıca yapmayı planladığımız ancak günlük işlerimizden dolayı ertelediğimiz kendi robotumuzun Ar-Ge çalışmalarına odaklandık. Robotumuzun yazılımlarının evden yapılabilecek olanlarını uzaktan çalışarak yürütüyoruz. Bir bakıma önceliklerimiz değişmiş oldu. Sahada yapılacak olan çalışmalarımızı erteledik. Bu bağlamda halihazırda işgücümüzü verimli kullanabiliyoruz. 

“DİJİTALLEŞMENİN ÖNÜ AÇILACAK”

Salgınla birlikte işgücü yok olduğu için biranda üretimler durdu, kapasiteler düştü ve talebe cevap verilememeye başlandı. Eğer işletmeler otomasyon seviyesini artırmış olsalardı, insana ihtiyaç azalsaydı ürünleri üretmeye devam edecekti. Önümüzdeki süreçte dijitalleşmeye yönelik yatırımların hızlanacağını, firmaların bu alana daha fazla kanalize olacaklarını düşünüyorum. Pandemi sonrasındaki yeni normallerin, dijitalleşmenin önünü açacağını söyleyebilirim. Ek olarak, bu dönemde firmaların gerçekleştirdiği webinar’lar arttı, insanlar uzaktan/evden çalışmanın getirdiği avantajları ve dezavantajları görüp deneyimlemiş oldu. 

“NORMALLEŞMENİN TOPYEKÛN OLMASI GEREKİYOR”

Öncelikle bir toparlanma süreci olacaktır. Eğer insanlar rehavete kapılıp aldıkları önlemleri genişletmezler ve dolayısıyla süreç uzamazsa, hızlı bir toparlanma olur ve yatırımlar artabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi bir proje potansiyeli görüyorum. Bana göre açılmanın, işlerin tekrardan normale dönme sürecinin topyekûn olması gerekiyor. Biz de sosyal mesafeye dikkat ederek ve gerekli diğer önlemleri alarak çalışmalarımızı kademeli olarak artırmayı planlıyoruz.