Trelleborg, tüm dünyada faaliyet gösteren çok uluslu bir İsveç şirketidir. Zorlu ortamlarda kritik uygulamaları koruyan ve sızdırmazlık sağlayan özel olarak geliştirilmiş polimer çözümlerinde dünya lideridir. İtalya'nın Livorno şehrinde bulunan Trelleborg Sealing Solutions (TSS), şirketin mükemmellik merkezidir. Başta akışkan gücü, tarım, otomotiv ve enerji olmak üzere farklı pazar segmentlerindeki pnömatik ve hidrolik silindirlere takılan keçelerin üretiminde uzmandır. 

Trelleborg'un yeni robotik hücresi, rüzgar türbinlerinin fren sistemlerine yönelik poliüretan keçelerin son işlemlerini yapar. OMRON'un Robotik Entegre Kontrolörü çerçevesinde geliştirilen bu çözüm, hem kaliteyi ve üretkenliği artırdı hem de artan talebi karşıladı. 

HEDEF: KALİTEDEN ÖDÜN VERMEDEN DÖNGÜ SÜRESİNİ AZALTMA

Trelleborg'da yeni robotik hücrenin ana hedefi, en başından beri yeni siparişlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde karşılanabilmesi için keçelerin son işlem sürelerini kısaltmak ve sürecin genel esnekliğini artırmaktı. 

Trelleborg Livorno'da Makine ve Enerji Mükemmelliğinden sorumlu David Caluri şöyle açıkladı: "Şu anda kullandığımız makina, maksimum kapasitedeyken işlenen her keçe için yalnızca 17 saniyelik bir döngü süresine ulaşabiliyor. Hedefimiz çok iddialıydı: Özellikle de sezonluk talep artışlarında müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmek için bu süreleri önemli ölçüde azaltmak." 

Yeni çözüm, iki adet OMRON Viper 650 mafsallı, antropomorfik robotla kullanılır: seçme ve yerleştirme için bir robot; kesme ve sonlandırma için bir robot. Bu robotlar, özellikle makinayla işleme, montaj ve malzeme taşıma işlemleri için tasarlanmıştır. OMRON NJ501-R Robotik Entegre Kontrolör tarafından yönetilerek yüksek hızlarda ve tamamen senkronize bir şekilde çalışabilirler. 

"Hızın ötesinde, kesim özellikleri açısından da sektör daha fazla zorlaşıyor" diyen Caluri şöyle devam etti: "Hidrolik uygulamalarda sızdırmazlık sağlanması için temiz bir kenar çok önemlidir. Yüksek hızlarda tolerans aralığı çok dardır ve elde edilmesi zordur. Bu uygulama sayesinde daha da sıkı ve daha da hassas toleranslar elde edebildik." 

TÜM CİHAZLAR İÇİN TEK BİR PLATFORM 

Robotik Entegre Kontrolör sayesinde şirket, robotik hücredeki tüm cihazları EtherCAT ve Ethernet/IP üzerinden entegre etti. Bu cihazlar arasında iki robot, insan-makina arayüzü (HMI OMRON NA5), OMRON NX-SL3300 güvenlik kontrolörü ve dağıtılmış NX-S modülleri kullanan güvenlik özellikleri, pnömatik sistemler, lojik ve hareket elemanları yer alır. 

David Caluri şöyle açıklıyor: "Programlama kısmı çok kolaydı çünkü OMRON bu uygulamada kullanılan tüm komponentler için tek bir platform sunuyor. Sysmac Studio üzerinden tek bir çözümü kullanarak girişler, çıkışlar, güvenlik, HMI ve robotlar gibi tüm farklı öğeleri programlayabildik. Arıza ararken bile her bir komponenti anında görebiliyoruz. Otomasyonun tam kontrolüne sahip olmak, faaliyetlerimizde esnek olmamızı sağlıyor ve eğitim açısından bize büyük bir avantaj sağlıyor: Hepsi bir arada çözümle tüm personeli güncel tutmak daha kolay." 

Caluri, yorumlarını şu şekilde sürdürdüİ: "Sahada her şey planlarla yönetilir. İşleme alınması gereken ürün için doğru kurulumu bulduğumuzda, ürüne bir ad ve bir kod veririz. Bu kod, istendiği zaman geri çağrılabilmesi için kaydedilir. Bu esneklik, şirkete birçok avantaj sağlıyor. Trelleborg geçmişte karmaşık manuel kurulumlarla uğraşmak zorunda kaldı. Günümüzde ise kurulumu günde birkaç kez değiştirebiliyoruz. Örneğin, uzun ve karmaşık alet yenileme işlemlerine gerek kalmadan kesme açısını değiştiriyor veya özelleştirilmiş yeni formatlarla ilgili talepleri karşılayabiliyoruz. Nasıl işlediğini çok iyi biliyoruz." 

DAHA YÜKSEK VERİMLİLİK VE DAHA HIZLI YATIRIM GETİRİSİ

Keçelerin son işlemleri için kullanılan yeni robotik hücre, tamamen çalışır durumdayken her 9,5 saniyede bir parça işleyerek döngü sürelerini yaklaşık yüzde 80 oranında azaltır. Bu sayede Trelleborg, sürecin genel verimliliğini de yaklaşık yüzde 20 oranında artırdı. 

"Yeni hücre, Trelleborg'un Avrupa, Asya ve Amerika'daki çeşitli lojistik merkezlerinde keçe stokları tedarikini iyileştirme ihtiyacına yanıt veriyor ve şirket de anlık talep artışlarında müşterilerine destek olabiliyor" diyor Trelleborg Livorno Operasyon Müdürü Leonardo Ceccarini ve yeni sistemin yatırım getirisinin yaklaşık iki yıl olacağını tahmin ediyor. Bu da önceki çözümlere oranla yüzde 30'luk bir gelişme demek. 

Ceccarini, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

"Tüm otomasyon komponentlerinin yönetimi için Robotik Entegre Kontrolörü kullanan ve Avrupa'da türünün ilk örneği olan bir uygulamanın bilinmeyen tüm yönlerinin üstesinden gelmek için OMRON'un teknik ekibiyle iş birliği yapmamız çok önemliydi." 

OMRON Bölge Satış Müdürü Enrico Naviganti, "Trelleborg, en son teknolojimizi sahaya taşımamıza imkan verdi. Bu uygulama, hem yüksek kalite standartlarını koruyabildi hem de daha öncekilere kıyasla çok daha yüksek hızlara ulaştı. Teknolojimiz, şirketin deneme aşamasındaki tüm TPG'leri karşılamasını sağladı." dedi. 

VOLVO’NUN ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI FANUC ROBOTLARI ÜRETECEK VOLVO’NUN ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI FANUC ROBOTLARI ÜRETECEK