Uluslararası Robotik Federasyonu IFR’ye göre Japonya, küresel arzın yüzde 45'ini sağlayan dünyanın bir numaralı endüstriyel robot üreticisi konumunda bulunuyor. Son yıllarda ülkedeki robot tedarikçileri üretim kapasitelerini önemli ölçüde artırdı: 136 bin 69 ünite endüstriyel robotun sevk edildiği 2020 yılında ihracat oranları yüzde 78'e yükseldi.

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

IFR Başkanı Milton Guerry, “Japonya’da üretilen endüstriyel robotların ihracatı, son beş yılda ortalama yüzde 6'lık bir bileşik yıllık büyüme oranına sahipti. “Aynı zamanda robot ithalatı her zaman son derece düşük seviyelerde gerçekleşmiştir. 2020 yılında Japonya’da kurulumların yalnızca yüzde 2’si ithal edildi. Yerli Japon robot pazarı, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci pazarı konumdadır.” dedi.

JAPONYA'NIN ÇİN'DEKİ BAŞARISI

Japonya'nın robotik otomasyon teknolojisi ihracatının yüzde 36'sı Çin'e yönelik gerçekleşti. Diğer uluslararası robot tedarikçileri gibi, Japon üreticiler de Çin pazarına doğrudan Çin'deki fabrikaları aracılığıyla hizmet sunuyor.

Dünyanın en büyük endüstriyel robot pazarındaki bu fabrikalar, uluslararası tedarik zincirlerinin Covid-19 salgını nedeniyle kesintiye uğradığı 2020'de büyük bir avantaj olduğunu kanıtladı, öneminin farkına vardı. Japon tedarikçiler, 2020 yılının ikinci çeyreğinde başlayan ve yılın ikinci yarısında ivme kazanan Çin’de kriz sonrası patlama yaşanmasından kapsamlı bir şekilde faydalandı. 

PANDEMİDEN GERİ DÖNÜŞ VE TOPARLANMA

Japon robotik otomasyon teknolojisi ihracatı için bir diğer en büyük pazar da yüzde 22'lik pazar payı ile ABD’dir. Gerek ABD’nin gerekse Çin’in pandeminin yararlarını sararak daha fazla toparlanması bekleniyor. İç pazarla birlikte başlıca ihracat pazarları, Japon robot teknolojisine olan talebi güvence altına alacak.

"GÜNLÜK HAYATTA ROBOTLAR" - İREX TOKYO

IFR Genel Sekreteri Dr. Susanne Bieller, “Japonya, robotizasyonda oldukça gelişmiş, yüksek oranlara sahip bir ülke ve robotların günlük yaşamda kullanımında küresel bir öncü” dedi. 

Dr. Susanne Bieller, 9-12 Mart 2022 tarihlerinde Tokyo'da düzenlenen Uluslararası Robot Fuarı (iREX) ile ilgili olarak da "Bu yıl Tokyo'daki iREX Fuarı, robotlar tarafından kurulan köprü ile daha dostane bir topluma doğru giden yollara odaklanacak. Fuar, robotların aldığımız ürünlerin kalitesinin ve bulunabilirliğinin iyileştirilmesi, karbon emisyonlarının, sağlık sonuçlarının veya yaşlılara yönelik bakımın azaltılması gibi günlük hayatımızı nasıl giderek daha fazla şekillendirdiğini gösterecek." ifadelerini kullandı.

İLK KEZ HİBRİT FORMATTA DÜZENLENİYOR

İlk olarak 1974 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Robot Fuarı iREX, o yıldan beri her iki yılda bir düzenleniyor. Bu yıl 9-12 Mart 2022 tarihlerinde 24’üncüsü düzenlenen fuar, ilk kez hibrit formatta yapılıyor.

2019 yılında düzenlenen bir önceki fuara, bugüne kadarki en büyük sayı olan toplam 3 bin 60 stant ile 637 firma ve kuruluş katılmıştı. Japonya dışından gelen katılımcılar, 16 ülkeden 95 firma ve kuruma ulaştı. Toplam ziyaretçi sayısı 140 bin kişiyi aştı ve 64 ülkeden yaklaşık 7 bin denizaşırı ziyaretçisiyle dünyanın en büyük robot fuarlarından biri olarak dünyanın dört bir yanından ilgi görmeye devam etti.