Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili bilgiler paylaşan Kilim Mobilya İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Ayhan, “İSG Kanunu 30.06.2012 faaliyete geçmiş olup, kanun hazırlanırken önleyici yaklaşım benimsenmiştir. Bu nedenle firmalar mevcut durumu korumak yerine sürekli iyileştirmeyi amaçlamak zorundadır. Böylece iş kazaları ve meslek hastalarının sayısı her geçen gün azalacak, sıfır noktasına gelmesi hedef olacak ve kaliteli çalışma ortamları çoğalacaktır. Fakat yasanın Türkiye’deki endüstri devrimiyle aynı yaşta olmaması nedeniyle, anlamada ve uygulamada bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin başarıya ulaşabilmesindeki en önemli ve hayati güç; yönetimin kararlılığı, kesintisiz desteği ve çalışanların sürekli eğitim almasıdır.” diye konuştu. 

KİLİM MOBİLYA 40 SAATLİK EĞİTİM VERDİ

Firmalarında yapılan İSG çalışmalarından bahseden Ayhan, 2018 yılında firmadaki bütün mavi yaka çalışanlara zorunlu ve yasal eğitimlerle birlikte 40 saatlik mesleki eğitim belgesi verdiklerini dile getirdi.

Ayhan, “Ayrıca işinde uzman, yetkin kişilere MEB Bakanlığı’nın, Mesleki Eğitim Lisesi iş birliği ile 36 çalışanımıza “Ustalık Belgesi”, 64 çalışanımıza “Kalfalık Belgesi” ve 29 kişiye de “Mesleki Yeterlilik Belgesi” kazandırdık. Böylece bilinci arttırarak, yapılan işin ve mamulün kalitesini yükseltmiş olduk. İyileştirme faaliyetleri kapsamında; alt komisyonumuz sürekli saha kontrolü ve incelemesi yaparak İSG uzmanlarının yanı sıra bölüm müdürlerine öneriler sunuyor, İSD komisyonumuz ise ayda bir toplantılar yapıyor. Kullanılan KKD’lerin tamamı CE sertifikalı olup bilinen markalar özenle seçiliyor. Ar-Ge ve Ür-Ge birimlerimiz ürün tasarımlarında da İSG risklerini göz önünde tutarak gerekli tedbirler alıyor.” dedi.

“TÜRKİYE’DE İSG EĞİTİMİ İLK KEZ İŞ BAŞINDA VERİLİYOR”

İSG bilincini oluşturmada en zorlandıkları konunun sundukları eğitimlerin davranışa dönüşmesi ve davranışın sürdürülebilirliği olduğunu ifade eden Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:               
“Gelişmiş toplumlarda İSG eğitimleri küçük yaşlarda verilmeye başlarken, ülkemiz genelinde iş başı yapan birçok adayın ilk kez İSG eğitimi aldığı biliniyor. Bu eğitimleri davranışa dönüştürmek uzun zaman alıyor. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için proaktif yaklaşımlar benimsenmeli, işverenler risk analizleri yapıp gündemde ve güncel tutmalıdır. Çalışma ortamlarının güvenli, huzurlu mekanlara dönüştürülmesi hedeflenmeli, bu kapsamda tüm mevzuat ve standartlara uyarak ulusal ve uluslararası uygulamalar hayata geçirilmeli, İSG doğru anlaşılmalı ve uygulanmalıdır.”