Dünyanın ilk uzun kurslu tutucusu, işbirlikçi çalışmalar için geliştirilmiş olup, 450 N`a kadar yüksek sıkma kuvveti elde ederek, bu kuvvetleri parmak başına 42,5mm`lik kursla birleştiriyor. 24 V ile beslenen akıllı ünite, 2,25kg’a kadar olan iş parçalarını taşımak için uygun olup, çeşitli uygulamalarda esnek bir şekilde kullanılabiliyor. 

Diğer bir avantajı; tüm bileşenlerin HRC uygulamaları için DGUV sertifikasına sahip olması olan ürün grubunun 2019 yılı sonuna kadar pazara sunulması planlanıyor.

DGUV sertifikalı SCHUNK tutucuların her bir parmağına etki eden tutma kuvveti daha önce 140N ile sınırlandırılmıştı. Şimdilerde Schunk, EGL-C ile yeni bir ürün sınıfı sunarak, ilk kez küçük parçaların montajının ötesindeki ağırlıkları taşımak için insan/robot iş birliğindeki potansiyeli arttırıyor. 

Schunk, böylece otomotiv ile ilgili tedarikçilere ve HRC senaryoları üzerinde çalışan otomobil üreticilerine odaklanıyor. Schunk Co-act ürün grubu uzmanları, güçlü tutucuların HRC uygulamalarında hızla başarı elde edebileceği makina imalatı gibi diğer sektörlere de odaklanıyor. Bu tür tutucular şu an piyasada bulunmuyor. 2,25kg’a kadar olan bir yük için güvenli tutucu sistemler piyasada bulunmadığından, ürün uygulamaları henüz yapılmamıştır.

BİRLEŞTİRİLMİŞ KUVVET VE YOL ÖLÇÜMÜ

Yüksek tutma kuvvetine rağmen ISO/TS 15066 standardında tanımlanan biyomekanik sınır değerlerini karşılamak için, Schunk Co-act EGL-C tutucu, birleşik bir kuvvet/yol ölçümü ile donatılmıştır. Tutucu kuvvetini ve parmakların konumunu sürekli kontrol eden kuvvet ölçen çeneler ve incremental enkoder ana çenelere gömülüdür. Tutma yöntemi tutucuda saklanır ve birkaç faza ayrılır: Teorik olarak iş parçasına 4mm öğretilene kadar – bir insan parmağı kalınlığından çok daha az olan mesafe- tutma kuvveti 30 N ile sınırlıdır. İlk aşamada, operatörün elinden dolayı bir çarpışma olursa, tutucu, yaralanmalara neden olmadan, güvenlik izlemesi sayesinde anında duruyor.

İkinci aşamada, <4mm’lik bir iş parçası mesafesindeki parmaklar, 450N’a kadar serbestçe tanımlanabilen bir maksimum kuvvetle kapanıyor. Eğer sistem kapanma aşamasında bir uyumsuzluk görürse, bu durum genelde tutulan iş parçası çok küçükse ve operatör bunu elle düzeltmek isterse gerçekleşiyor, bu durumda da otomatik olarak hareket durduruluyor. Beklenen iş parçası boyutları 2mm’yi aşıyor ise, yani bileşen yoksa aynı durum yine gerçekleşir. Üçüncü ve son aşamada, tutucu, bileşenin güvenli bir şekilde tutulduğunu tespit ettiğinde tutma kuvvetini sürekli kılmak için fren etkinleştiriyor. Bu sayede acil stop durumunda dahi taşınan parça düşmez. Ek olarak, enerji kesintilerinde referans noktasına gitmesi gerekmez.

HRC ROBOTLARINA UYGUN ARAYÜZ

Schunk Co-act serisinin güçlü uzun kurslu tutucusu, tamamen ön montajlı şekilde gelir ve KUKA, Yaskawa, Fanuc, Universal Robots ve Nachi gibi HRC (insan-robot iş birliği) robotlarına uygun arayüzlere sahip.

Bu sayede tutucunun Tak-Çalıştır yöntemiyle basit ve hızlı bir şekilde devreye alınması mümkündür. Devreye alma asistanı, devreye alma sırasında programlamayı basitleştirir ve tanımlanmış arayüz ile devam eden işlem sırasında ana işleme ve durum verilerine erişme izni verir. Tutucu, operatörle sorunsuz ve sezgisel bir iş birliği sağlayan, mevcut durumu gösteren, trafik ışığı renklerinde bir LED ışıkla donatılmıştır.

YIL SONUNDA SATIŞTA OLACAK

Akıllı Schunk Co-act EGL-C isteğe bağlı olarak PROFINET, EtherCAT, EtherNet/IP, Modbus/ TCP veya TCP/IP üzerinden kontrol edilebiliyor ve ayarlanabiliyor. Komple kontrol ve güç elektroniği, yerden tasarruf sağlayacak şekilde gövde içine yerleştirilmiştir. 24 V DC çalışma voltajı sayesinde merkezi sistemden bağımsız ve mobil çalışabiliyor. Stabil lineer yatakların yanında fırçasız servo motor, sağlamlık ve minimum bakım gerektirecek kalıcı ve güvenilir bir çalışma sağlıyor. 

Co-act EGL-C ürünü 2019 yılı sonunda satışa sunulacak.