Türk-İsveç ortaklığı ile 2008 yılında kurulan iROB, montaj robotları sistemleri, robot sistemleri için çevre birimleri mühendislik ve satışı ile Otomatik Yönlendirmeli Araçların (OYA– AGV) üretim ve satışında uzmanlaştı.

Bursa merkezli mühendislik ve üretim firması olan iROB, otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve otomasyon sektörlerine hizmet sunuyor.

Geçtiğimiz yılın kendileri için iyi geçtiğini belirten iROB Satış Müdürü Ozan Akikol ile firmalarının endüstriye sunduğu çözümleri, 2018 yılında gerçekleştirdikleri projeleri ve 2019 yılı planlarına ilişkin konuştuk.

Firmanızın yapılanmasından ve müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerden kısaca bahsedebilir misiniz?

iROB, 2008 yılında Türk-İsveç ortaklığı ile kurulmuştur. Firmanın uzmanlık alanları montaj robotları sistemleri, robot sistemleri için çevre birimleri mühendislik ve satışı ve Otomatik Yönlendirmeli Araçlar (OYA) (Automated Guided Vehicle – AGV) üretim ve satışı olarak özetlenebilir. iROB Bursa’da kurulu bir mühendislik ve üretim firmasıdır. iROB yaygın olarak otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve otomasyon sektörlerine hizmet vermektedir. iROB şu anda sadece firma içi lojistik alanında kullanılan Otomatik Yönlendirmeli Araçlar (OYA) – Automatic Guided Vehicle (AGV) konusunda üretim yapmaktadır. iROB’un ürettiği otomatik yönlendirmeli araçlar, metal bant (alüminyum, çelik), manyetik bant ve yerde oluşturulan çift renkli kontrastı takip eden, kısaca iz takip eden AGV’ler ile şu anda dünyada bu sektörün büyük oyuncuları tarafından da üzerinde çalışmalar yapılan elektronik haritalamalı (Electronic Mapping) veya doğal navigasyon (Natural Navigation) denilen sisteme dayalı, ortamın haritasını çıkarıp bu harita üzerinde belirlenen rotaları otomatik takip eden zeminde herhangi bir bant veya ize bağlı olmadan çalışan AGV tiplerinden oluşmaktadır. iROB’un ürettiği iz takibi yapan AGV’ler yüzde 100 iROB tarafından dizayn edilmekte ve üretilmekte olup AGV araç yazılımları ve merkezi trafik kontrol programları da yine bünyemizde gerçekleştirilmektedir. Doğal Navigasyon sistemi ile çalışan AGV’lerde haritalama yazılımı yurt dışından temin edilmekte olup iROB’un bu tip sistemlerde yerlilik katkı payı yüzde 65 oranındadır.  Evet, AGV denildiği zaman çok geniş bir uygulama alanından ve ayrıca çok geniş bir yelpazede araç türünden bahsetmiş oluyoruz. Şöyle ki; AGV’nin kullanıldığı alan, sürüş ve izleme sistemi yapısı, AGV kullanılacak alanda ürünlerin çekilecek veya taşınacak olması gibi faktörler hem AGV’nin türünü hem de uygulamaların şeklini belirleyen en önemli faktörler oluyor. İROB olarak, şu ana kadar çekici, alçak platform çekici ve taşıyıcı, esnek montaj hattı şeklinde montaj ürünü taşıyan ve ayrıca robotlarla koordineli olarak çalışan, robotların yükleme yaptığı AGV’ler ürettik ve müşterilerimizin hizmetine sunduk. Son zamanlarda hat yanlarından akıllı konveyör sistemleri ile entegre, üzerinde konveyör bulunan ve AS/RS sistemleri çıkışından aldığı malzemeleri üretim/montaj birimlerine taşıyan AGV’lerde üretmeye başladık. Ayrıca tam otomatik transpalet çalışmalarımızı da yoğunlaştırdık.

Sanayi tesisleri için sunduğunuz AGV çözümleriniz nelerdir? Söz konusu çözümler tesislere ne gibi avantajlar sağlıyor? 

AGV’ler endüstride çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı ve önümüzdeki yıllarda kullanım alanları daha da genişleyecek. Müşteri gereksinimleri ve yeni çıkan teknolojiler AGV’lerde de çözüm çeşitliliğini artırıyor. Bu doğrultuda iROB olarak müşteri ihtiyaçlarına, her bir ihtiyaç durumu için en optimum çözümü üretmek bizim görevimiz. Şu anda 5-6 tip standart ürünümüz olsa da yeni bir proje geldiğinde o proje gereksinimlerine uygun yeni bir tasarım ve çözüm ile müşterilerimize cevap verebiliyoruz. Ayrıca yüzde 100 firmamıza ait tasarım ve mühendislik ile hayata geçirdiğimiz AGV’lerin, satış sonrası hizmetlerini ve yedek parça teminini de yine iROB olarak gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda proje çözümleme, uygulayabildiğimiz çeşitli izleme metodlarının var olması, sürekli kendimizi geliştirmeye, finansman ve zaman ayırmamız, çözüm odaklı yaklaşımımız müşterilerimize yerel olarak bu teknolojilerde daha iyi hizmet vermemizi sağlıyor. Ayrıca müşterilerimize istedikleri çözümleri daha iyi sunabilmek için amaca özel AGV’ler yapabilmemiz bizi avantajlı kılıyor. Türkiye pazarında şu ana kadar ağırlıklı olarak otomotiv, otomotiv yan sanayi ve beyaz eşya sektörlerine çalıştık. Bu sektörlerde yoğun olarak otomotiv ana sanayinde çalışma imkanı bulduk. Referanslarımızın yüzde 80’ini Türkiye’de yabancı ortaklı olarak var olan ya da direkt yabancı firmalar oluşturuyor. 

2018 yılında hayata geçirdiğiniz projeler ve yatırımlar oldu mu? 

2018 bizim için iyi bir yıl oldu. Türkiye’de ilk defa elektronik haritalama ve merkezi filo kontrolü ile çalışan 36 adet AGV’den oluşan bir sistemi beyaz eşya sektörünün öncü kuruluşu olan Arçelik’te devreye aldık. 2018 yılında doğal navigasyon ya da elektronik haritalama dediğimiz sistemle otomatik bir transpalet geliştirdik. Bunun yanında bu yıl AGV merkezi trafik kontrol konusundaki çalışmalarımızı biraz daha ileri götürmek hedeflerimizin arasında bulunuyor. Elektronik haritalama (Natural Navigation) ile çalışan yeni AGV tipleri de yapmayı planlamaktayız.