KPS Bağlantı Elemanları, ilk robot yatırımını kısa bir süre önce gerçekleştirdi. Yatırımın kazanımlarından bahseden KPS Üretim Müdürü Gürkan Köksal, “Halihazırda ilk robotumuz, iki adet CNC Torna makinasına parça bağlıyor. Böylece üretimimizi yaklaşık yüzde 30 artırdık ve hataları minimize ettik." diye konuştu.

Gürkan Bey, öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.

KPS, 1996 yılında kurulmuş bir bağlantı elemanları şirketidir. Ağırlıklı uzmanlık alanı otomotiv sektörünün bağlantı elemanları olan kuruluşumuz 150 çalışanı ve Nilüfer Çalı bölgesinde bulunan 15 bin metrekarelik alanda soğuk dövme ve talaşlı imalat yöntemleri ile üretim yapıyor. Üretim kapasitemiz soğuk dövmede M2- M30 arası cıvata, somun, perçin, pim ve talaşlı imalatta 3mm’den 200 mm’ye kadar birçok çeşit ürünü üretebiliyoruz. Çalıştığımız sektörler yüzde 95 otomotiv olmak üzere mobilya, pimapen ve endüstriyel sektörlerdir. Üretimimizin yüzde 30’unu Rusya başta olmak üzere, Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

Şirketinizde ilk olarak robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Robot yatırımı uzun süredir aklımızda olan bir yatırımdı, fakat birçok önyargı sebebi ile gerçekleştiremedik. Başta fiyatı ve robotu çalıştırmakla alakalı önyargılarımız vardı. Bu tarz yeniliklerin en büyük sıkıntısı ortamda bulunan çalışanların buna alışkın olmamasından dolayı genel olarak bu tarz işletme içi girişimler kötü sonuçlar doğurabiliyor veya sancılı şekilde başlayıp ilerliyor. Biz robot kararını açıkçası bir bayram tatili öncesinde verdik, işlerin en yoğun olduğu haftada birçok insan yıllık izin sebebi ile izne çıkmak istedi ve üretim olarak ciddi sorunlar yaşadık. Bu olaydan sonra işletme içinde robotların yapabileceği bütün işleri robotlara yaptırmaya karar verdik. İlk robotumuz yaklaşık 50 gün önce devreye girdi ve sorunsuz çalışıyor.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? Toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Halihazırda ilk robotumuz, iki adet CNC Torna makinasına parça bağlıyor. Böylece üretimimizi yaklaşık yüzde 30 oranında artırdık ve hataları minimize ettik. Birinci ayın sonunda robotun performansını ve kendi performansımızı görünce, projeyi 1 yıl içinde 7 adet robot ve 5 adet otomasyonlu olarak beslemeli CNC hattı kuracağız. Bu proje sonunda 19 adet CNC makinası, tamamen otomatik ve insansız olarak çalışacak. Robot markası olarak FANUC’u seçtik ve entegratör olarak Tezmaksan firması ile anlaştık. FANUC’u seçmemizin sebebi, parça garantileri ve uzun vadede yedek parça sağlamalarıydı. Tezmaksan ise talaşlı imalat konusunda Türkiye’nin en büyük makina satıcılarından biri ve CNC makinalarından iyi anlıyorlar. Bu sebepten dolayı onlarla başlamayı tercih ettik. Firma başka şehirde olmasına rağmen uzaktan iyi destek verdi. Bu sebeple ikinci projeyi de onlarla imzaladık. Şu an tasarım ve üretim aşamasında, yıl sonunda gelmesini umuyoruz.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre entegratör seçimi ne kadar önem taşıyor?

Bence entegratör bu işin en önemli noktası. Sonuçta siz üretimi biliyorsunuz, onlar da robot konusunda uzmanlaşmış durumda. Eğer doğru projeye yanlış robot veya yanlış bir dizayn yapılırsa, aldığınız robot başınıza bela olabilir. Çünkü ben robot projesine karar vermeden önce bazı firmaları ziyaret etme fırsatım oldu. Önceden piyasada çoğunlukla kaynak robotu görüyorduk. Makina besleme için yapılan robotlar hala yaygın değiller. Gördüğüm projelerin içinde iş yapan projelerde vardı; gerçekten facia diyebileceğimiz projeler de vardı. Kötü projelerden kastım, robottan aşırı iş bekleyen bir grup firma var ve robota çok fazla iş yüklemişler. Bir sürü konveyör, sensörler vb. ile basit bir presi veya puntayı besleyen sistemler kurmuşlar fakat sistem sürekli alarm veriyor. O firmalar robot çalıştırmaya çalışan firmalar haline gelmişti. Bu noktada entegratör çok önemli; “Bu proje olumlu olur veya bunları yaparsak çok fazla hata ve verimsizlik oluşur” gibi bilgileri vermeleri gerekiyor. Açıkçası Tezmaksan bunu bize verdi. Bu nedenle ikinci projeye de onlarla devam etme kararı aldık.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Şu şekilde faydası oldu: Daha önce iki adet makinayı iki operatör elle besliyordu ve 8x8 sadece 16 saat çalıştırabiliyorduk. Projeyi ise üç makina üretiyordu. Biz iki makina için bir robot aldık ve 24 saate geçtik. Çünkü robot kendi kendine parça yükleme boşaltma yapabiliyordu. Şu an katkısı ise şöyle oldu: Dört kişinin işini tek robota yükledik ve mevcut bulunan makinalar 8 saat daha fazla çalışabildiği için, işi yapan makina sayısını ikiye düşürdük. Bu da hem personel maliyetlerini düşürdü hem de bir makinayı bize hediye etti.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? Sektörünüz özelinde robot yatırımının avantajlarını değerlendirebilir misiniz?

Bir yıl içinde 7 robotluk bir proje yapacağız ve 5 adet CNC makinasına otomatik besleme kuracağız. Yine benzer işleri yapacaklar. Bu sayede inanılmaz bir kapasite artışı bekliyoruz. Kendi sektörümüz için en büyük problem, işçilik masraflarından ziyade personel bulmak ve devamlılığı sağlayabilmek. Biz Bursa firması olarak kendi şehrimize bunu sağlayamıyoruz. Bütün büyük şehirlerde aynı problem olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık insanlar montaj hatlarında sabit işleri yapmak istemiyorlar ve üretilen ürün maliyetlerine eskisi gibi yansıtamıyoruz. Mecburen bütün sektörler bu sistemlere geçecek; çünkü gelecekte robotların yapabileceği işlere personel bulamayacağız.

Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan/yatırımlardan bahseder misiniz?

Açıkçası biz şirket olarak, Endüstri 4.0’ı tümüyle özümsemiş durumdayız. Sadece üretim değil, lojistik, satış, satınalma gibi süreçlere de proje üretip adapte etmeye çalışıyoruz. Üretim için robot ve otomasyonlu insansız üretim yöntemlerine gitme kararı aldık ve buna uygun yatırım yapıyoruz. Bir sene içinde aynı sayıda personelle üretimimizi yüzde 35 artırmayı hedefledik ve şu an için çok iyi gidiyoruz. Müşterilerimiz için lojistikte Kanban sistemleri kuruyoruz. “FULİT” adını verdiğimiz bir “Home Stock” depo yönetim sistemi oluşturduk ve müşterilerimizin depolarında kuruyoruz. Onlara anlık kullandıkları miktarda cıvatayı hatlarına verecek şekilde tedarik sağlıyoruz. Bu tarz projelerimiz devam ediyor. İleride başka alanlarda da çalışmalarımız olacak.

Deponuzda ne tür sistemlere, donanım ve yazılım çözümlerine yer veriyorsunuz? Bu çözümler depodaki operasyon süreçlerine, izlenebilirliğe, hıza ne tür katkılar sunuyor?

Depomuzda birkaç yıldır 5S uygulamaları yapıyoruz. Geçmişte çok fazla stok tutmuyorduk; fakat şu an müşterilerimizin stoklarını da tutuyoruz. Kendi yaptırdığımız bir yazılımımız var. FİFO ve Kanban için anlık adetleri siparişleri gören uygulamamızla hizmet vermeye devam ediyoruz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1994 doğumluyum. 2017 yılında Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. KPS Bağlantı Elemanları firmasının üretim müdürüyüm. Ailemizin 3. jenerasyonunu temsil ediyorum. 2012 yılında aktif olarak şirkette çalışmaya başlamama rağmen çocukluktan beri bağlantı elemanları sektörünün içerisindeyim. Her geçen gün şirketimizi ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. İş dışındaki zamanlarda dalış, yamaç paraşütü, snowboard, kitesurf gibi sporlarla uğraşıyorum.