Tara Robotik Otomasyon Satış Müdürü Emrah Hünerlitürkoğlu, Tara Robotik Otomasyon sayfasında takipçilerle paylaşılan videoda ikinci el endüstriyel robotlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu, konuya ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

HANGİ SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI?

Hünerlitürkoğlu, “İkinci el endüstriyel robot alınır mı? Eğer ikinci el robot kol alınırsa kaça alınır? Alınırken nelere dikkat edilmelidir?” gibi sorulara ilişkin şunları söyledi:

“Eğer size; ‘Genellikle Tofaş, Renault, Opel gibi otomotiv ana sanayi firmalarının fabrikasından çıktı. Uzun yıllardır düzenli çalışan, bakımlı bir robot. Orada çok daha ağır şartlarda çalıştı. Sizin buradaki uygulamanızda o denli hassasiyete gerek yok. Dolayısıyla bu uygulamanızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.’ gibi söylemlerle gelen olursa, uzak durmanızı tavsiye ediyorum.”

HANGİ DURUMLARDA ROBOTLAR ELDEN ÇIKARTILIR?

Hünerlitürkoğlu, robotların hangi durumlardan elden çıkartıldığını, bu konuda dikkat edilmesi gereken kriterleri şu şekilde açıkladı:

“Robotlar, özellikle otomotiv ana sanayide çok ağır şartlarda çalışıyorlar. Çok ağır yükleri devamlı taşıyorlar. Gazaltı kaynak robotları, sürekli gazaltı kaynak gazına ve kimyasal maddelere maruz kalırlar. Yani buradan çıkan robotlar genellikle çok yıpranmış ve eskimiş robotlardır. Bilhassa otomotiv ana sanayinin büyük firmalarından robot ömrünü tamamlamadığı, bakımları işletme maliyetinden daha fazla olmadığı sürece robot kolay kolay elden çıkartılmaz. Robotun kullanılmasının bir faydası kalmamıştır, artık parçası kendisinden pahalı hale gelmiştir. Bu gibi durumlarda elden çıkartılır.”

HANGİ ŞARTLARDA İKİNCİ EL ROBOT ALINMALIDIR?

Fabrikalardaki üretim hatlarında her ürün değişiminde, komple makina parkurunun değiştirilmediğine dikkat çeken Hünerlitürkoğlu, ikinci el robotların alınması gereken durumları şöyle özetledi:

“Türkiye’de x firma işleri ters gittiğinde, komple işini değiştirmek istediğinde, en fazla 5-6 yaşında bir robotsa ve bakımları da düzenli olarak yapılmışsa, servis geçmişi robot markasının/üreticisinin olduğu firmada tutulmuşsa ikinci el olarak alınabilir. Onlara danışılarak da alınabilir. Çünkü onlar her robotu servis ettikten sonra robotun geçmişi ile ilgili bilgiler kendi veritabanlarında tutuyorlar. Yoksa Hollanda’dan, Almanya’dan getirilen ikinci el robotlar asla alınmamalı ve kullanılmamalıdır.”

“ROBOTUN MALİYETİ ÖNEMLİ BİR KRİTERDİR”

Robotların da elektronik bir alet olduğunu hatırlatan ve cep telefonu örneğini veren Hünerlitürkoğlu, “Örneğin hiçbirimiz 1990-1995 model bir telefon kullanmıyoruz. Çünkü bu tarz telefonları kullandığınızda mesaj gönderiminde ya da farklı bir yerinde sorunlar çıkar ve çok daha yavaş olurlar. Her zaman bir sorun yaşarsınız.” dedi.

Bu konudaki bir diğer önemli kriterin robotun maliyeti olduğunu dile getiren Hünerlitürkoğlu, “Sıfır bir robotun 50-60 bin avro olduğu bir yerde, 20-25 yaşındaki ikinci el robotun ortalama 6-7 bin avro olması gerekir. Örneğin bizim anahtar teslim 100 bin avro verdiğimiz teklife, 20-25 yaşındaki ikinci el bir robot ile birlikte sisteme 70-80 bin avro teklif veriliyor. Ve deniliyor ki; ‘Robot ikinci el ama benim yapacağım makinalar ikinci el değil. Konveyörler, robotun ataçmanlar ve işçilik hep sıfır.’ Bu son derece yanıltıcı. Her zaman söylediğimiz gibi bir yerde çok iyi fırsat varsa, o genelde hüsranla sonuçlanabilir. Herkesin 100 bin avroya yaptırdığını, siz 25 bin avroya yaptıracaksanız, büyük bir şans olmadığı takdirde, bu büyük bir ihtimalle acı bir tecrübeyle sonuçlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“2. EL ROBOT ALIRKEN, TEMİNAT MEKTUBU İSTEYİN!”

Hünerlitürkoğlu, kendilerinden endüstriyel robot alındığında gerekli bütün teminatları verdiklerini, kurumsal ve yerleşik bir firma olduğunu söyleyerek, şu tavsiyelerde bulundu: “İkinci el robot alırken, mutlaka teminat mektubu isteyin. Böylece kendinizi garantiye almış ve daha sorunsuz bir iş yapmış olursunuz. İkinci el robotunuz gelsin, çalışsın, sahanızda kurulsun ardından ödemesini yapın. Aksi takdirde, iş hukuki yollara kadar gidiyor ve mahkemeler yıllarca sürüyor.”

Hünerlitürkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Tara Robotik olarak ücretsiz keşif, yerinde tespit hizmetlerimiz devam ediyor. Yetkin mühendislerimizi çağırın, hızlıca gelip hatlarınızı ziyaret edelim, uygulamalarınızı görelim ve birlikte başarılı, güzel sonuçlar elde edelim.”