Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Başkanı Milton Guerry, şirketlerin robotik otomasyon yatırımı ile Covid-19'dan kurtulabileceğini ifade ederek "Otomasyon, ilerlememizi sağlayacak ve işlerin ülkemizde kalmasını sağlamamıza yardımcı olacaktır." dedi.

Guerry, Robotics 7/24 platformunun teknoloji ve endüstrideki güncel eğilimlerle ilgili sorularını yanıtladı.

Küresel üretim, pandemiden önce bile ABD-Çin ticaret savaşları gibi faktörler nedeniyle yavaşlamaya başlamıştı. İstikrarlı büyümeye ne kadar sürede dönmesini bekliyorsunuz?

Bu kesinlikle doğru. Zaten 2019 yılında, ticarette yaşanan gerilimler ve elektrikli araçlar ile ilgili değişimlere bağlı olarak yavaşlamayı hissediyorduk. Yavaşlama, 2018'de tüm zamanların en yüksek seviyesinden geliyordu, ancak robot dağıtımları, ticari gerilimler ve otomotiv endüstrisindeki değişimlere rağmen yüksek bir seviyede kaldı. 2019'da yaşanan zorluklarla birlikte, dünya çapındaki operasyonel stok, her yıl yüzde 12'lik bir büyümeye eşdeğer olan 2,7 milyon robota ulaştı. İlk göstergeler/sonuçlar, yakın olduğumuzu hatta istikrarlı büyümeye geri döndüğümüzü gösteriyor.

COVID-19 salgınının nihayet hafiflemesiyle beraber işsizlik düşse bile otomasyon işletmelere nasıl yardımcı olabilir?

Otomasyonu benimseyen ve adapte olan şirketler daha üretken ve rekabetçidir ve başarıları sayesinde daha fazla çalışan istihdam ederler. Otomasyonun, pandemi sürecinde çok önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Kesinti nedeniyle pek çok mal tedariki yetersiz kaldı ve günlük ürünlerden KKD'ye (kişisel koruyucu ekipman) kritik ihtiyaçları ölçeklendirmek ve yerine getirmek için otomasyon hızla devreye alındı. Pandeminin etkisi yavaş yavaş azalırken, bugün otomasyonun avantajlarını her zamankinden daha net görüyoruz. Otomatikleştirdiğimiz zaman, tedarik daha dağıtılmış ve daha güvenli oluyor. Daha fazla yerel üretim yaptığımızda, karbon ayak izimiz daha az olur. Üreticiler daha üretken olduklarında ücretler ve standartlar yükselir. İşsizliğin pandemi öncesi seviyelere düşmesiyle birlikte tüm bu faktörleri bir araya getirin, yakın zamanda istihdam açıklığı olacaktır. Otomasyon, ilerlememizi sağlayacak ve işlerin ülkemizde kalmasını sağlamamıza yardımcı olacaktır.

IFR'ye göre robot yoğunluklarını en çok hangi ülkeler artırmayı planlıyor?

10 bin çalışan başına robot sayısını ifade eden robot yoğunluğu, birçok faktörün doruk noktasına ulaşmasının en açıklayıcı göstergelerinden biridir. Üretim görünümü, ekonomik büyüme döngüsü, teknolojik gelişmeler, yatırım için politika konumu ve otomasyonu benimsemek için mevcut iş gücü gibi kriterlere göre değerlendiriyoruz. Bu faktörlere uyum sağlayabilen ülkeler, en yüksek yoğunluk artışına sahip olacak. Çin son zamanlarda bu faktörleri yerine getirerek sadece beş yıl içinde 28. sıradan 15. sıraya yükseldi. Böylece son yayımlanan IFR raporuna göre, 2014'te 36 olan robot yoğunluğunu 2019'da 187'ye çıkardı. İkinci örnek de robot yoğunluğunu beş yıl içinde 299'dan 918'e çıkaran Singapur. Bugüne kadar, robot yoğunluğunda önde gelen ülkelerin, otomotiv ve/veya elektronik endüstrisinde güçlü bir şekilde aktif olduğunu görüyoruz.

IFR'nin bu yıl imalat haricinde tarım, inşaat, sağlık hizmetleri, gıda-içecek gibi alanlarda robotik sektörünün ne kadar büyüyeceğine dair herhangi bir tahmini var mı?

Kalan belirsizlikle tahminde bulunmak biraz zor olabilir. A3 (Otomasyonu Geliştirme Derneği) tarafından açıklanan 2020 yılında Kuzey Amerika'daki yüzde 3,5'lik büyüme şaşırtıcıydı. Daha da ilginci, bahsettiğiniz gibi genel sektörler tarihte ilk kez birim satışlarda otomotivin önüne geçti. 2020'deki beklenmedik başarı, Kuzey Amerika'daki mevcut iyimserlik ve Çin gibi bölgelerdeki büyüme ile birleştiğinde, genel beklentileri 2018'in en yüksek seviyesine yaklaştırıyor, hatta muhtemelen bu yıl bu seviyeleri de geçiyor. Pandemi kaynaklı krizle en çok mücadele eden imalat sektörleri, özellikle otomotiv, hizmet sektörleri talebi karşılamak amacıyla otomasyon teknolojisine yoğun yatırım yaptı. Sağlık ve lojistik, bu değişimden fayda sağlayanlar arasındaydı. Geleneksel olmayan endüstriler, canlanmaya liderlik edecek.

Kaynak: “Robotics Can Boost Business Recovery From COVID-19, Says IFR President”, Eugene Demaitre, March 30, 2021.