Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) 2019 yılında yayınladığı Dünya Robotik raporuna göre 2018 yılında Avrupa, imalat sanayinde her 10 bin çalışan başına düşen ortalama 114 ünite endüstriyel robot değeri ile küresel bazda en yüksek robot yoğunluğuna sahip bölge konumunda bulunuyor.

Rapora göre Avrupa’da yıllık olarak 76 bin ünite kurulduğu ve 2022 tahminleri doğrultusunda, söz konusu rakamın yüzde 14 artış ile 87 bin üniteye ulaşması öngörülüyor.

SEKTÖREL BAZDA OTOMOTİV BAŞI ÇEKİYOR

Avrupa kıtasında endüstriyel robot kurulumlarının sektör bazlı dağılımında ise 29 bin ünite ile otomotiv sanayi birinci sırada yer alıyor. Otomotivi, 12 bin ünite ile metal ve makina sektörü takip ederken, üçüncü sırada 7 bin ünite ile plastik ve kimyasal ürünler sektörü konumlanıyor.

ALMANYA BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR

Avrupa’da imalat endüstrisindeki robot yoğunluğu sıralamasında ilk beş ülke ise şu şekilde sıralanıyor; Almanya, İsveç, Danimarka, İtalya ve Belçika.

Her 10 bin çalışan başına düşen robot sayılarında Almanya 338 ünite, Fransa 159 ünite ve Birleşik Krallık 91 ünite ile sıralanıyor.