Human Age Teknoloji’nin TÜBİTAK desteği de alarak 2017 yılının sonunda üretimine başladığı yerli sosyal robotu Nely, ilk olarak insanları yüzünden tanıyor ve onayları dahilinde hafızasında tutup sonraki karşılaşmalarda kişiyi tanıyor.

Robotlarını insanlarla iletişim kurması amacıyla geliştirdiklerini kaydeden Human Age Teknoloji'nin Kurucusu Faik Berk Güler, Nely’nin havalimanı, AVM, banka şubesi gibi halka açık yerlerde, sosyal ortamlarda hizmet sunacağını dile getirdi.

Güler, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Nely ile sizi en iyi anlayan robotu geliştirdiğimizi iddia ediyoruz. Bir yapay zeka doğrultusunda birçok bilgiye sahibiz ama Nely’nin fikri de var. Bu bizim için yeni bir alan. Nely bize her gün rapor veriyor. Bu rapor doğrultusunda yaş, duygu, cinsiyet gibi bütün analizleri yapıyoruz ve en uygun şekilde insanlarla iletişim kurmaya çalışıyoruz. Bize göre robotlar evrensel olamazlar. Yani Çin’de üretilen bir robotun İstanbul’daki bir kitleyle iletişim kurması çok zor. Biz hedef kitle analiziyle bunu yapmaya çalışıyoruz.”

“NELY’NİN OYUNCU KOÇU VAR”

Güler, dünyada ve Türkiye’de ilk kez bir robotun hem sosyolog hem psikolog hem de oyuncu koçu desteği aldığını ifade ederek, “Nely’nin bir oyuncu koçu var. Nely’i oynayan içeriklerini o üretiyor. Markaya göre teatral bir şekilde karakterize ediliyor. Bu, Türkiye’de ve dünyada da ilk defa yapılıyor.” dedi.

Teknolojinin insanları anlamaya çalışması gerektiğinin altını çizen Güler, robotlarının donanımları, yazılımı ve görselliğinin gelen taleplere ve ihtiyaçlara göre şekillenip geliştirileceğini dile getirdi.

Yurt dışında başta Almanya olmak üzere, bazı Avrupa ve Arap ülkelerinden talepler aldıklarını, dünyanın ilerlediği robotik teknolojiye paralel bir iş yaptıkları için uluslararası platformda anlaşılabildiklerini belirtti.