Human Age Teknology’nin Kurucusu Faik Berk Güler, 233 ülkede ve on milyonlarca insana sorularak, oluşturulan, Yapay zekâ, kime çarpmalı? Sorusuna itiraz ediyor.

Yapay zekânın, sürücüsüz otomobillerde kullanılarak, planlanan ve test sürüşlerine başlanan sistemle gündeme gelen ve yapay zekanın hangi canlıya çarpması konusu, 233 ülkede anketle sorulurken, ST Endüstri Medya’nın da gündeme getirdiği bir haber olmuştu.

MORAL MACHINE'NİN SORUSU BİLE UYGUN DEĞİL!

ST Endüstri Medya’ya özel bir bilgi veren, Human Age Teknoloji’nin Kurucusu Güler, bu sorunun, http://moralmachine.mit.edu/ sitesi üzerinden gündeme getirilmesini ve Moral Machine adı verilen deneysel platformda irdelenmesini bile sakıncalı buluyor. Güler, Isaac Asimov’un bugün artık robot ahlağının anayasası olmuş, Üç Robot Yasası’na işaret ederek, “Robotlar hiçbir senaryoda insana zarar veremez, hatta onlara zarar gelme olasılığına seyirci de kalamaz.ilkesinden hiçbir şekilde vazgeçilmemesi gerektiğini vurguluyor.

YAPAY ZEKANIN GİRDİĞİ OTOBANA CANLI GİREMEMELİ

Güler, sürücüsüz yapay zekanın kullandığı otomobilin bulunduğu otobanın, yayaların ve başka canlıların giremeyeceği özel yollar olması gerektiği tespitini yaparak, “Yapa zekaya, asla bizi öldürme yetkisi vermemeliyiz” diyor.

Nely, sosyal robot projesi ile dikkat çeken Güler, yapay zeka ve robot kavramının salt insan düşmanı olarak algılanmasının yanlışlığının altını çiziyor. İnsanlardan aldığı veriyi değerlendirerek, öğrenen ve insanlarla duygusal iletişime geçen Nely’i yapay zekanın geleceği olarak tanımlayan Güler, robotların etiğini de, insanların bugünlerdeki kararlarının belirleyeceğine dikkat çekiyor.