Bursa Nilüfer merkezli Hidkom Mühendislik, silah üreticisi bir firmada gerçekleştirdiği robotla işleme ve iş parçası bağlama projesiyle parça başına yüzde 60'lık bir verimlilik elde edilmesine imkan sağladı.

"HIZ KAZANDIRIYOR, STANDARTLAŞTIRIYOR"

İş parçası bağlama, iş parçası tutma, hassas sıkma sistemlerinde uzmanlaşmış, aynı zamanda hızlı kalıp bağlama sistemleri ile ilgili de çalışmalar gerçekleştiren ve imalat mühendisliği yapan Hidkom Mühendislik'in Genel Müdürü Hakan Albayrak, üretimde robot kullanmanın avantajlarına değindi.

Albayrak, personel bağımsız iş yapmanın yanı sıra kalitenin standart hale gelmesini sağlayan, hız kazandıran ve kalite kontrol noktasında hataları ortadan kaldıran endüstriyel robotların, imalatçı firmalarda ciddi anlamda verimlilikte artışa imkan sağladığını vurguladı.

"20 DAKİKALIK OPERASYONU 30 SANİYEYE İNDİRDİK"

Robotik bir projede elde ettikleri verimlilik ile ilgili bilgiler veren Hakan Albayrak, silah imalatçısı bir firmanın robotla hızlı bir şekilde işleme yapmak amacıyla kendilerine taleplerini ilettiğini söyleyerek, "Müşterimiz üretiminde mekanik bir bağlama kalıbı kullanıyordu. Mekanik bağlama kalıbında da bağlama süreleri uzun oluyor. Parçanın işlenme süresi, talaş kaldırma operasyonu yaklaşık 35 dakika sürüyordu. Bu 35 dakika süren operasyonda 15-20 dakika civarında da belirsiz bir bağlama süresi vardı. Yani toplamda parçanın imalat süresi 50-55 dakika civarlarındaydı." dedi. 

Proje kapsamında öncelikle bir bağlama kalıbı yaptıklarını belirten Albayrak, "Bağlama kalıbını hidrolik olarak düşündük. Ancak robota uygun olması açısından da uygun komponentleri, hidrolik sviçli modellerimizi seçtik. Çünkü bu noktada yüksek kuvvetlerle talaşlı imalat yapıldığı için yüksek kuvvetli sıkma ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Bu da hidrolikle daha kolay sağlanabilecek bir alan. Sonuçta, 15-20 dakika arasında manuel süren operasyon 30 saniyeye indi ve otomatik hale geldi." ifadelerini kullandı.

"YATIRIM MALİYETİNİ 8-9 AYDA AMORTİ EDECEK"

Hidkom Mühendislik Genel Müdürü Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti:

"TÜM PAKETLEME İŞLEMLERİNİ  ROBOTLARLA YAPACAĞIZ” "TÜM PAKETLEME İŞLEMLERİNİ ROBOTLARLA YAPACAĞIZ”

"30 saniyede parça yükleniyor, hava kontrolü ile parçanın oturup oturmadığı, doğru bir şekilde konumlandığı kontrol ediliyor. Eğer düzgün bir şekilde oturmuş ise parça sıkılıyor, sıkıldıktan sonra robot geri çekiliyor sonra da makina spindle’ı çalışarak talaşlı imalatına devam ediyor. Bu kapsamda müşterimiz neredeyse parça başına yüzde 60’a yakın verimlilik elde etmiş oldu. Gündelik üretimini yaklaşık 1,5-2 misline çıkardı ve operatör bağımsız bir yapı elde etmiş oldu. Sistem hesaplarımıza göre, yatırım maliyetini 8-9 ayda amorti edebilecek. Dolayısıyla yatırım geri dönüşü 1 yılın altında olduğu için robotla çalışmak da imalatçı açısından oldukça verimli hale geliyor."