Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (International Federation of Robotics - IFR) verilerine göre dünya genelinde endüstriyel üretim alanında en yüksek robot yoğunluğu Güney Kore’de bulunuyor.

IFR’nin verileri doğrultusunda 2017 yılında endüstriyel alanda en yüksek robot yoğunluğu sıralamasında birincilik 710 kurulu robotla Güney Kore’nin oldu. Buna göre ülkedeki üretim endüstrisinde her 10 bin çalışana 710 robot düşüyor.

Listenin ikinci sırasını 658 robot ile Singapur alırken, üçüncülüğü toplam 322 robot ile Almanya’nın oldu. 

KITA BAZINDA BİRİNCİ AVRUPA

Bir önceki yıl ile kıyaslandığında 2016 verileri ele alındığında dünya genelinde ortalama 10 bin çalışana 74 adet endüstriyel robot düşerken, söz konusu rakam 2017 yılında 85’e yükseldi. 

Fabrikalarda robot kurulumunun en çok yapıldığı kıta her 10 bin çalışana 106 robot ile Avrupa oldu. Avrupa kıtasını, 91 robot kurulumu ile Amerika ve 75 kurulum ile Asya kıtası izledi.

ÇİN GERİLERDE KALDI

Endüstriyel otomasyonda en hızlı yükselişe sahip ülke olan Çin, robot yoğunluğu sıralamasında gerilerde kaldı. 2017 yılında Çin Birleşik Krallık’ın yerini alarak 97 ünite ile 21. sırada. yer aldı.

Robot kurulumunun en fazla gerçekleştiği sektör elektrik-elektronik olurken, otomotiv sektörü ağırlıklı kurulum yapılan Almanya ve Japonya’da 300’ü aşkın kurulum yapıldı.

Listenin yedinci sırasında yer alan ABD’de 10 bin işçiye 200 robot düşerken, otomasyona geçiş sürecinin nispeten yavaş geliştiği gözleniyor. 

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Çin, 2020 yılına kadar robot kurulum sıralamasında ilk 10’a girmeyi hedefliyor.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA DÜŞÜŞ, AB’DE ARTIŞ

Brexit gündeminin ve belirsizliğinin önemli bir yer tuttuğu Birleşik Krallık, küresel otomasyon yarışında geride kaldı. IFR verilerine göre 2018 yılında Birleşik Krallık’taki endüstriyel robot kurulumu yüzde 3 düşüşle 2 bin 306 üniteye geriledi. 

Geçtiğimiz yıl ülkedeki robot satışları yüzde 31 oranında artış göstermişti. Avrupa Birliği’nde endüstriyel robot satışları olumlu görünümünü korurken, yüzde 12’lik bir artış yaşandı.
Bu, IFR’nin 2019 yılı ön sonuçları baz alınarak ortaya çıkmıştır.

Birleşik Krallık, küresel ortalamaya eşdeğer olan 85 ünite robot yoğunluğuyla dünya genelinde 22. sırada yer alıyor.

TÜRKİYE’DE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖNDE

Genç bir nüfusa sahip Türkiye’nin robot teknolojisinde her geçen gün umut vadeden bir konumda olduğu söylenebilir. 

IFR’nin verilerine göre; Türkiye’deki robot kullanım yoğunluğuna bakıldığında, imalat sektöründe 10 bin işçiye 27 robot, otomotiv sektöründe 10 bin işçiye 194 robot, diğer sektörlerde ise 10 bin işçiye 17 robot düşüyor. Raporda, robot yoğunluğundaki en yüksek artışın otomotiv sektöründe olduğu göze çarpıyor.

600 BİNİ GEÇECEK

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan “2019 İstihdam Görünümü” raporuna göre insanlar artık tehlikeli ve rutin işleri robotlara bırakırken, kendileri daha nitelikli, daha kreatiflik gerektiren işlerde çalışabiliyor.

Raporda endüstriyel robot satış rakamları da şu şekilde yer aldı. Dünya genelinde satılan endüstriyel robot sayısı 2014 yılında 100 binin altındayken, söz konusu rakamın 2017 yılı itibarıyla 400 bine yaklaştığı ifade ediliyor.

Ayrıca 2021 yılı itibarıyla da 600 binden fazla endüstriyel robotun satılması öngörülüyor.


Kaynaklar: 

  • International Federation of Robotics (IFR)
  • Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum – WEF)
  • Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)