Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, MAISART teknolojisinin ‘Derin Öğrenme’, ‘Pekiştirmeli Öğrenme’ ve ‘Büyük Veri Analizi’ sistematiğini kullanarak robotlarına bilinç katmayı hedeflediklerini vurguladı.

"SANAYİ 4.0'IN YAPI TAŞLARI: GÖMÜLÜ BİLGİSAYARLAR VE YAZILIM"

Dördüncüsü gerçekleştirilen IoT Eurasia etkinliğinde “Dijital Fabrikalar ve Robotların Ruhu” sunumuyla yer alan Bizel, “Günümüzde, fabrikanın içinde bulunan fiziksel süreçlerin siber dünyaya gerçek zamanlı olarak aktarılması konusunu ana yapı taşı olarak değerlendiriyoruz. Daha önceki sanayi evrelerinde her bir evrenin yapı taşı vardı. Sanayi 4.0 evresinin ana yapı taşlarının gömülü bilgisayarlar ve yazılım teknolojiler olacağını düşünüyoruz. Akıllı algılayıcılarla robotların anlayıp, algılayıp ona göre kararlar verebilmesini mümkün kılmak üzere çalışıyoruz. 100 yıllık teknoloji devi Mitsubishi Electric olarak gelecek bir asır için vizyon oluşturup çalışıyoruz." dedi.

"YAPAY ZEKADAN FAYDA SAĞLIYOR, DİJİTAL İKİZE ENTEGRE ÇALIŞIYOR"

En büyük hayallerinden birinin gelecekte robotlarına otonom olarak karar alarak tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olması olduğunu belirten Bizel, bu kapsamda yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmiş MAISART teknolojilerinin önemine dikkat çekti.

Tescilli teknolojilerinin üç ana bölüm halinde çalıştığını kaydeden Bizel, "Bu aşamalarda ‘Derin Öğrenme’, ‘Pekiştirmeli Öğrenme’ ve ‘Büyük Veri Analizi’ sistematiğini kullanıyoruz. Sanayideki 30 yılı aşkın üretici tecrübemiz sayesinde ve bu üç sistematiği bir araya getirerek robotlarımıza yakın gelecekte bilinç katmayı hedefliyoruz. Sanayi 4.0’a yanıt veren dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ve şirketlerin yapay zekadan maksimum fayda elde etmelerini sağlayan MAISART teknolojisinin Dijital İkiz uygulamalarına paralel entegrasyonuyla da yapay zeka ile ilgili pek çok projede yer alıyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.