T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde, "Üretimde Yapısal Dönüşüm başlıklı üçüncü çağrıda, robotik ve otomasyon, servo teknolojiler gibi yüksek teknolojilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

YERLİ ÜRETİME İMKAN VERECEK, İSTİHDAMI OLUMLU ETKİLEYECEK

Türkiye açısından stratejik önemi bulunan ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesinin amaçlandığı programın üçüncü çağrısı başvuruya açıldı.

Çağrıyla birlikte temel olarak robotik ve makina sektörüne yönelik ürünlerin, orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyindeki sektörler için önemli olabilecek kritik ham maddelerin üretiminin desteklenmesi hedefleniyor.

Kritik ham maddelerin yerli üretimi, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmanın yanı sıra pek çok sektöre girdi sağlayarak yerli üretime olanak tanıyacak, aynı zamanda istihdam üzerinde de pozitif etkileri olacak.

29 YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ ALANINDA DESTEK VERİLECEK

Kritik ham madde üretimi ayrıca, "2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" bileşenlerinden "Yüksek Teknoloji ve İnovasyon" başlığı altında vurgulanan "Öncelikli Sektörler İçin Stratejik Malzemelerin Geliştirilmesi" hedefiyle de uyumu mümkün kılacak.

Çağrıyla orta-yüksek ve yüksek teknolojili ilgili sektörlerdeki 149 ürün ve "Servo Teknolojileri", "Robotik ve Otomasyon Sistem Bileşenleri", "Eklemeli İmalat Makineleri", "Otonom/Yarı Otonom Endüstriyel ve Hizmet Robotlar" yenilikçi teknoloji başlıkları altında 29 yenilikçi teknoloji alanındaki projelere destek sağlanacak.

Başvuruda bulunacak yatırım projelerinde öngörülen Ar-Ge ve üretime dönük yatırım harcamalarının toplam tutarının 10 milyon TL'den yüksek olması koşulu aranacak.

1 AĞUSTOS'A KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK

Türkiye'de yerleşik sermaye şirketlerinin tümüne açık olan çağrıya başvurular, 1 Ağustos 2021 tarihine kadar programın web sitesi üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Milli Teknoloji Hamlesi çalışmalarının da önemli bir ayağını oluşturacak çağrı doğrultusunda yatırımların çok daha hızlı, esnek ve etkin bir şekilde desteklenmesi olanaklı hale gelecek. (AA)