Robotlu üretim hatlarına güvenlik ekipmanları üreten ve iş güvenliği konusunda hizmet veren Genmacs Endüstriyel Güvenlik Sistemleri, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da yoluna emin adımlarla ilerliyor.

Robotik, yapı malzemeleri ve dayanıklı tüketim gibi sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerine sürekli güvenlik fensi tedarikine başlayan firma, başta makina üreticileri olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat gerçekleştiriyor.

Türkiye’de ciddi bir ithalat kalemi olan “Güvenlik Fens Sistemleri” ürünlerini, ihraç kalemi haline getirme çalışmalarına devam ettiklerini belirten Genmacs Endüstriyel Güvenlik Sistemleri Müdürü Fatih Gülerce, “Birçok ülkede direkt olarak çalıştığımız, ürün/hizmet sağladığımız müşterilerimiz var. Önceden yurt dışından ithal olarak makina üzerinde gelen ürünler için, artık yurt dışındaki müşterilerimiz güvenlik fens’lerini Türkiye’den tercih edip, ülkemizdeki makina/hat uygulamalarında yerinde hizmet alıyorlar.” diyor.

Özgenç Makina ile yürüttüğünüz “Güvenlik Fens Sistemi” projesini ve projenin sonuçlarını anlatabilir misiniz?

Bursa merkezli Özgenç Makina, PVC ve alüminyum işleme makinalarında uzun yıllardır faaliyet gösteren sektörünün öncü firmalarından. Avrupa pazarındaki imalatçılara karşı ciddi rekabet sağlamak ve pazarda etkin bir oyuncu olmayı hedefleyen firma, özellikle son yıllarda üretiminin çok büyük hacmini yurt dışına odaklamış durumda. Bu bağlamda bizler de hem makina güvenliği hem de üretmiş oldukları makinalara katma değer sağlamak amacıyla bir araya geldik. Özellikle Avrupa pazarında “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” en önemli gündem maddelerinden biri. Ülkemizdeki makina üreticileri de bu çerçevede yaklaştığında, pazarda çok etkin rol alabiliyorlar. Yaptığımız çalışmayla yaşanabilecek iş kazası risklerini minimuma indirgeyerek, sistem satışı yapılan müşterimizin de odaklarını bu noktaya çektik ve katma değer sağladık.

Yurt dışına ihracat gerçekleştiren firmaların makina güvenliği standartları konusunda dikkat etmesi gereken kriterler nelerdir? 

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları gereğince ülkemizde de yürürlükte olan 2006/42/AT Makine Direktifi kapsamında, üretmiş olduğumuz makinalar bu direktifle incelenmekte ve CE Deklarasyonlar yapılmaktadır. İster Avrupa pazarı olsun, ister diğer pazarlarda ürünümüzün/makinamızın geçerli kılınabilmesi ve kabul görmesi adına “CE” belgelendirmesi zorunluluktur. Makina güvenliği, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartları da bu deklarasyonun en önemli kalemleri arasındadır. 

Bizi doğrudan etkileyen ISO 12100, 14120, 14119 gibi ana standartların yanı sıra ISO 13855, 13857 ve 13849-1 gibi standartlara da atıfta bulunarak ürünlerimizin/uygulamalarımızın seçimlerini yapıyoruz. Bu detayların tamamında müşterilerimizin boğulmasına gerek kalmadan, geçmiş uygulamalar ve farklı sektörlerden edindiğimiz tecrübeler sayesinde komple çözümler sunabiliyoruz. Birçok “makina üreticisi” müşterimizde olduğu gibi, Genmacs olarak uzmanlığımız olan “Güvenlik Fens Sistemleri” ve “Güvenlik Otomasyonu”yla ilgili standartlar ile direktifler konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyoruz; ürün ve uygulama tercihlerinde onlara destek veriyoruz. Örnek olarak, kataloğumuzda dahi ürünlerimizin detaylarından ziyade, makina güvenliği standartları ve direktiflerin detayları mevcut. Amacımız; sadece güvenlik fensi üretmek değil, aynı zamanda müşterilerimize makina güvenliği konusunda da bir çözüm merkezi oluşturmaktır.

İhracat çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Bu kapsamdaki hedefiniz nedir?

2020 yılı bizim için ihracat anlamında önemli bir yıl oldu. Özellikle birçok Avrupa ülkesinde, makina üretimi yapan firmalar ağırlıklı olmak üzere hizmet vermeye başladık. Bilhassa Almanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde, seri makina imalatı yapan müşterilerimiz oldu. Robotik, yapı malzemeleri ve dayanıklı tüketim gibi sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimize sürekli güvenlik fensi tedariki yapmaya başladık. Geçtiğimiz 3-4 yıla kadar ülkemizde ciddi bir ithalat kalemi olan “Güvenlik Fens Sistemleri” ürünlerini, ihraç kalemi haline getirme çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. 

Bunun yanı sıra ABD, Brezilya, İzlanda, Kanada, İsveç, Hırvatistan, Romanya ve Hindistan’a kadar birçok ülkede direkt olarak çalıştığımız, ürün/hizmet sağladığımız müşterilerimiz de var. Önceden yurt dışından ithal olarak makina üzerinde gelen bu ürünler için, artık yurt dışındaki müşterilerimiz güvenlik fens’lerini Türkiye’den tercih edip, ülkemizdeki makina/hat uygulamalarında yerinde hizmet alıyorlar. Ayrıca benzer uygulamayı, biz de “yerli makina üreticisi” müşterilerimizle gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin ihracat rakamlarına katkı sağlayan değerli makinacılarımızla birlikte, ürünlerimiz de dünyanın birçok ülkesinde boy gösteriyor. Hedefimiz, yıl sonuna kadar 30 ülkeye ihracat yapmak ve ana sanayi içinde yerli ürünlerimizin yayılımını arttırmaktır.

Genmacs olarak, 2020 yılının ikinci yarısından hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz? 

Hedefimiz, önümüzdeki yıl başına kadar Avrupa’da ana endüstrinin bulunduğu bölgelerde, yerleşik düzende bir satış kanalı oluşturmak ve yerinde hizmet ile bölgede daha aktif olabilmektir. Ayrıca mevcut durumda çalıştığımız ve birçok referansa sahip uygulamalarımızla, bölgedeki potansiyel projelere ulaşmayı, katma değerli işlerle ihracat rakamlarımıza bir nebze olsun katkı sağlamayı da hedefliyoruz.