ABB Türkiye Robot Grubu gıda ve içecek alanlarında yaptığı esnek ve kullanıcı dostu çözümlerle müşterilerinin yüksek verimle üretim yapmalarını sağlamayı birinci kural olarak tanımlıyor. 

ABB Türkiye Robot Grubu aynı zamanda, teknolojinin geldiği son noktada hangi dönemde hangi ürünün ne kadar tüketildiği bilgisinin kolayca elde edilmesiyle, marketlerden satılamamış ürün iadesini engellemek için karma koli ve palet gibi gelen yeni taleplere de aynı mantalite de çözüm üretiyor.

“Hat sonu operasyonlarına yatırım için insan sağlığı ve üretim verimliliği ilk neden olmalı. Ergonomik olmayan tüm uygulamalar otomatik sistemler tarafından yapılmalı ve üretimlerde ürün kaybına neden olan tüm operasyonlar verimli hale gelmeli” diyen ABB Robotik Türkiye Paketleme İş Kolu Yöneticisi Bahadır Erol ile gıda ve içecek sektöründe ABB robotlarının öne çıkaran özelliklerini ve sektördeki başlıca robotik uygulamaları konuştuk. 

Gıda ve içecek sektöründe ABB markasını farklı kılan bir özellik var mı?

Her sektörde otomasyon uygulamaları yapılırken en çok dikkat edilen nokta çalışılacak ürünlerin ve ambalajların davranışıdır. Uygulamada ne kadar tecrübe edinirseniz edinin yeni bir ürünle çalışırken öngörülmeyen durumlar oluşabiliyor. ABB Türkiye robot grubu gıda ve içecek ürünlerindeki tüm ambalaj tipleriyle sürekli çalışmalar yapmakta olduğu için hem yüksek verimli anahtar teslim projeler sağlamakta hem de entegratör projelerinde etkin destekte bulunmaktadır. Bu muhtemelen en önemli farkımızdır. Bunun yanında geniş bir ürün yelpazesi, fonksiyon paketleri, standart hücreler ve müşteriye özel dizayn edilen çözümlerle bu sektörde faaliyet gösteren herkese hizmet sağlayabiliyoruz.

Son kullanıcılar uygulama ve teknolojilerinizi nerelerden öğrenebilirler?

ABB’nin bu alandaki faaliyetlerini dergi yazıları, yerel-küresel gıda fuarları ve internet sitesinden takip edebilirler ancak özel  çözümlerin bir çoğu bu mecralarda paylaşılmaz. O yüzden en sağlıklısı bizlere ulaşıp görüşme talep etmeleridir. Bize ulaşan müşterilerin genelde fabrikalarını ziyaret edip hem bu alandaki uygulamalarımızı tanıtıyoruz hem de üretimlerini inceleyip potansiyel noktalarla ilgili rapor sunuyoruz. Bize ABB genel iletişim bilgilerinden ulaşabilirler.

Gıda ve İçecek sektöründe yapılan başlıca robotik uygulamalar nelerdir?

Gıda alanında yapılan başlıca uygulamaları ürün dizme, kutulama, blister dolum, flowpack makina besleme, gruplama, hotmelt ile ürün birleştirme, ürün üzeri dekorasyon, ürün dilimleme, paletleme, makinaya ambalaj besleme, içecek alanında yapılan başlıca uygulamaları ise ağırlıklı olarak kolileme, kasalama, paletleme, ambalaj için palet bozma, promosyon aktiviteleri şeklinde sıralayabiliriz.

Bu uygulamaları siz mi belirliyorsunuz yoksa son kullanıcılar mı?

Aslına bakarsanız her ikisi de mümkün olmaktadır. Bazen son kullanıcı bir uygulamayla ilgili talepte bulunuyor ve biz buraya çözüm geliştiriyoruz, bazen de bizler üretimleri incelerken yeni bir fikir üreterek müşterilerin aklına üretim iyileştirme potansiyelini yaratıyoruz. Son kullanıcının talepte bulunduğu bölümler genelde üretimde kördüğüm olan bölgeler odaklı ancak bizler sahayı incelerken tüm endüstrideki bilgi birikimini harmanlayarak değerlendirdiğimiz için orijinal çözümler türetebiliyoruz.

Üretimlerin hijyen koşullarına etkiniz nedir?

Robotik olarak yaptığımız uygulamalarda ürünün birincil ambalajına girmeden önce yapılan projelerde el değmeden üretimi sağlamanız en önemli hijyenik iyileştirme oluyor. İnsanın ürüne teması her zaman bir risk faktörü oluşturuyor. Ürünlerin birincil ambalaja girdikten sonra kalite kontrolden geçiyor ve yine kontrol sonrası hiçbir dış faktörle karşılaşmadan otomatik olarak kolileniyor ve paletleniyor. Bu işlemler otomatik olmadığı zaman birincil ambalaj zarar görüp üründe sağlık açısından riskli durumlar oluşabiliyor. Otomasyonda doğru tasarım ve test evresinden sonra değişiklik yapılmadığı sürece doğru ürün müşteriye ulaşıyor.  

Son olarak bu tip hat sonu operasyonlarına yatırım için ilk neden ne olmalı?

Kesinlikle insan sağlığı ve üretim verimliliği olmalı. Ergonomik olmayan tüm uygulamalar otomatik sistemler tarafından yapılmalı ve üretimlerde ürün kaybına neden olan tüm operasyonlar verimli hale gelmeli. Gıda alanında ürün kaybı sadece evde buzdolabınızda bozulması ya da market rafında satılmamasıyla değil üretim proseslerin de dökülme kirlenme zarar görme şeklinde de olabiliyor. Bunların hepsinin en aza indirgenmesi için bizler sürekli çalışmaya devam edeceğiz.