Genmacs Endüstriyel Güvenlik Sistemleri Müdürü Fatih Gülerce, birçok makinanın güvenli alanları için fens tedariği sağladıklarını, yanı sıra robot entegrasyonu yapan birçok firmayla da projeler gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.

2018 yılı içerisinde gerçekleştirdiğiniz projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Arçelik Rusya ve Güney Afrika üretim tesislerinde makina güvenliği uygulamaları yaptık. Burada hem güvenlik fensi kurulumu hem de güvenlik otomasyonu ile üretim hatlarına entegrasyon yapıldı. Benzer bir projeyi Candy Hoover Group firmalarında da gerçekleştirdik. Mekanik üretim hatlarında oluşabilecek iş kazası risklerini azaltmak adına birçok alanda iyileştirmeler yapıldı. Bunun yanında uzun yıllardır faaliyet gösteren bir pres ve transfer hattının hem otomasyon hem de güvenlik otomasyonu altyapısı tamamen yenilendi ve yeniden programlandı. Yakın geçmişte Ankara’da metal ve galvaniz sektörünün önde gelen firmalarından birinde yaklaşık 250 metre uzunluğa sahip, birçok makinanın güvenli alanları için fens tedariği sağladık. Keza yine robot entegrasyonu yapan birçok firmayla projeler yaptık.

Son dönemde ürün grubunuzda yaptığınız teknolojik gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Güvenlik fenslerimizi ilk üretmeye başladığımız dönemde, manuel üretim şeklinde, gaz altı kaynağıyla yapıyorduk. Otomatik punta kaynak makinasıyla üretim hızımızı giderek arttırdık. Şimdi profil ebatlama, otomatik besleme sistemleri ve ürün hazırlama istasyonları gibi birçok alanda iyileştirmeler yaparak üretim hızımızı ciddi derecede geliştirdik. Öte yandan fenslerimizi direklerle birleştirme ve montaj kısmında kullandığımız birçok ekipman lazer kesim ve manuel kaynak ile yapılmaktaydı. Şimdi tüm bunlar için kalıplar hazırladık ve presli seri üretim hatlarında imal ediliyor. Mevcut durumda günde 100-120 panellik bir üretim temposu yakalayabiliyoruz. 

2019 yılında hangi sektöre ağırlık vereceksiniz?

Güvenlik Fens Sistemleri birçok sektörde hem güvenlik hem de alan belirleme-düzenleme amacıyla kullanılıyor. Ana olarak robotlu üretim alanları, metal-sac işleme alanları, otomatik besleme istasyonları ve transfer hatlarından daha çok talep geliyor. Ülkemizde son dönemde ciddi önem arz eden Endüstri 4.0 çalışmaları nedeniyle, sürekli yenilenen üretim hatları kuruluyor. Bu alanlarda da robot hücreleri öne çıkıyor. Hedefimiz, buradaki üreticilere, entegratör firmalara hizmet verebilmek.

Kısa ve orta vadeli hedefleriniz nelerdir?

Türkiye’de ürettiğimiz yerli ürünlerimizi yurt dışına da ihraç etmeyi planlıyoruz. Halihazırda Güney Afrika, Rusya, Romanya ve Tayland’da projeler gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz buralarda fuarlara katılıp makina güvenliği sektöründe yurt dışında da faaliyet göstermek. Endüstri 4.0 kapsamında birçok ülkede yeni yatırımlar ve yeni üretim hattı çalışmaları yapılıyor. Burada en önemli gündem maddelerinden biri, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı. Bizde bu alandaki tecrübemizi, üretim kapasitemizi geliştirmek ve ülkemize bu alanda ihracat kalemi olmayı hedefliyoruz.