“Sınırların Ötesinde” mottosuyla 11-13 Şubat’ta Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve sektör temsilcilerini genç mühendis adayları ile bir araya getiren 16. RLC Günleri, “Robotik Otomasyon ve Yapay Zeka” paneli ile son buldu.

Moderatörlüğünü Turkuvaz Medya Köşe Yazarı Şule Güner’in üstlendiği panele; Phoenix Contact Endüstri Yönetimi ve Otomasyon Satış Müdürü Toygar Turgut, Robo Otomasyon CEO’su Haluk Özcan, Fanuc Robotik Teknik Müdürü Murat Kısa ve Human Age Technology Kurucusu Faik Berk Güler katıldı. 

“ÜRETİMİ TAKİP EDEBİLİYOR, VERİLERE ULAŞABİLİYORSUNUZ”

Phoenix Contact Endüstri Yönetimi ve Otomasyon Satış Müdürü Toygar Turgut, otomotiv sektöründe jant üretim fabrikasına sundukları çözümü paylaştı: “Jantlar karekodlar ile etiketleniyor. Hangi müşterinin siparişinin hangi aşamada olduğu, hangi testlerden geçtiği ve testin sonuçları gibi bilgiler raporlanıp veri tabanında tutuluyor ve müşterimiz istediği zaman her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyor. Ayrıca herhangi bir şekilde üretimden kaynaklı bir sorun var ise, bu sorunun nedenini de bulabiliyorsunuz.” 

“ÜRETİM HATLARI İNSANSIZ OLMAZ AMA..”

Üretim hatlarını robotlaştırdıklarını ifade eden Robo Otomasyon CEO’su Haluk Özcan, Endüstri 4.0’a ilişkin karanlık fabrikalarda insan faktörünün elemine edilemeyeceğini, ancak maksimum verimli ve hızlı bir şekilde minimum insanla üretim hatlarının dijitalleştirilmesinin önemine değindi.

Öğrencilere deneyimlerini de aktaran Özcan, günümüzde bireysellikten çok takım oyununun gerekli olduğunu ve öğrencilere tek bir sektöre odaklanarak o sektörün en iyisi olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

“GENEL ENDÜSTRİDE ROBOTLAŞMALIYIZ”

Fanuc’un yapılanması ile ilgili genel bilgiler veren Fanuc Robotik Teknik Müdürü Murat Kısa, Fanuc’un robotlarla robot ve makina ürettiği fabrikasında nasıl dijital dönüşümü sağladığını ve bunun getirdiği avantajlara ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye’nin otomotiv ve beyaz eşya haricinde genel endüstride teknoloji ve robotizasyon konusunda Avrupa’nın ve dünyanın gerisinde olduğunu bu konuda alınacak yolun olduğunu söyleyerek, “Uluslararası Robotik Federasyon’un verilerine baktığımızda dünyadaki robot kullanım ortalaması 10 bin çalışan başına 84-85 civarında iken, Türkiye’de ise 20-21 civarında seyrediyor.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARLA DUYGUSAL İLETİŞİME GEÇİYOR”

Human Age Technology Kurucusu Faik Berk Güler ise, firmalarının yapay zeka temelli geliştirdiği sosyal robot Nely ile ilgili bilgiler verdi.

İnsanlardan aldığı veriyi değerlendirerek, öğrenen ve insanlarla duygusal iletişime geçen yerli sosyal robotun bir kez gördüğünü bir daha unutmadığını söyledi.

ÜRÜN VE ÇÖZÜMLERİNİ TANITTILAR

Robot ve otomasyonun yanı sıra elektrik, elektronik, aydınlatma, enerji ve otomotiv sektörlerinden firmaların katıldığı etkinlikte, “5G ve Ötesi”, “Değişen Dünyada Gelişen Endüstri”, “Otomotiv Sektörünün Dönüşümü”, “Enerjinin Geleceği ve Dijital Dönüşüm”, “Yönetimin Liderleri”, “Akıllı Şehirler için Akıllı Gelecek Tasarımı” ve “Robotik Otomasyon ve Yapay Zeka” panelleri gerçekleştirildi.

Fanuc’un platin sponsorluğunu üstlendiği etkinlik kapsamında, ABB, AVL, B&R, Beckhoff, Fanuc, Festo, Nachi, Özdisan, Robo Otomasyon, Schneider Electric, Schunk ve Weidmüller gibi firmalar fuaye alanındaki standlarında öğrencilere ürün ve çözümlerini tanıttı.