Sektöre ilk adımını 1990’lı yıllarda atan ve kısa süre içerisinde Türkiye’nin önemli üreticilerle çalışan Form Makina, iki yıl önce kurduğu otomasyon ve robot birimiyle yoluna devam ediyor. Kuka markası ile imzaladığı Gold partnerlik anlaşmasıyla üreticilerin ihtiyaçlarını analiz ederek çözüm sunan Form Makina, ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren İzmir, Ankara, Bursa bölgelerini devreye alarak hizmet ağını geliştirmeyi planlıyor. Form Makina Yönetim Kurulu Başkanı Muhterem Şanko ile bir araya gelerek otomasyon uygulamalarını ve geleceğe dönük hedeflerini konuştuk.

“KUKA İLE GOLD PARTNERLİK ANLAŞMASI İMZALADIK”

Form Makina sektöre ilk adımını 1990’lı yılların başında attı. O tarihten beri üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik makinaların ve CNC Takım Tezgahların satışı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en iyi fabrikaları ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu süre içerisinde müşteri portföyümüzün sayısı 15 bin’e ulaştı. Şu anda 100’den fazla Satış ve Servis personelimiz ile satışımı yaptığımız tezgahlarımızı ve müşterilerimizi destekliyoruz. Son dönemde üreticiler makina yatırımlarına ağırlık verdi ancak kar marjları oldukça düştü. Piyasa bu şekilde ilerlediği için bizde yeni arayışlara yöneldik. Aynı müşteri portföyüne sağlayabileceğimiz yenilikleri araştırırken üreticilerin ihtiyaçlarını analiz ettik. Bu arayış bizi Endüstri 4.0 çerçevesinde Robot ve Otomasyon sistemlerine yöneltti. Buradan yola çıkarak Form Makina bünyesinde Otomasyon ve Robot birimi oluşturduk. Bugün 8 kişilik ekibimizle ve alanında en iyi markalardan biriyle yaptığımız partnerlik anlaşması ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projelendirmeden başlıyoruz ve devreye alana kadar ki tüm süreçleri biz takip ediyoruz. Kuka markası ile bir yıldır Gold partnerlik anlaşmamız bulunuyor. Bu anlaşmanın bizim için önemli avantajları bulunuyor. Örneğin bazı projeleri bize yönlendiriyorlar. Ayrıca kaliteli ürün portföyüne ve uygun fiyat politikasına sahip olmaları sayesinde tüm müşteriler rahatlıkla tercih ediyor. Anlaşmamız oldukça güzel ilerliyor ve çok daha iyiye doğru gidiyor. Önümüzdeki yıldan itibaren İzmir, Ankara, Bursa bölgelerini devreye alarak hizmet ağımızı geliştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Kuka’nın iyi bir altyapıya sahip olduğu kaynak robot kısmı içinde çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Müşteri talebi farklı bir Robot üreticisi olması durumunda bu üreticilerle de çalışabiliyoruz.

“MÜŞTERİNİN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERİYORUZ”

Otomasyon ve robot uygulamalarını geleceğin işi olarak değerlendiriyorum ve katma değeri her geçen gün artıyor. Dolayısıyla biz de katma değeri yüksek projeler yapmayı hedefliyoruz. Otomasyon projesi dediğimiz zaman konveyörden robotlara kadar geniş bir alanı kapsıyor ve birbirinden farklı ekipmanları bir araya getiriyor. Bu noktada müşterinin beklentisine uygun bir sistem sunmanız gerekiyor. Bu da mühendislik farkını ortaya koyuyor.

“HEMA ENDÜSTRİ İÇİN UYGULAMA YAPTIK”

Form Makina olarak bugüne kadar Tofaş’tan Renault’a, Türk Traktörden Alp Havacılık’a kadar Türkiye’nin en iyi fabrikaları ile çalıştık. Mevcut kadromuzda müşterilerimizi düzenli olarak ziyaret ettiği için ilişkilerimizi her zaman yüksek tuttuk ve ihtiyaçlarını takip ettik. Şimdi ise otomasyon ve robot bölümümüzle mevcut müşterilerimizin ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebiliyoruz ve kendilerine sunabiliyoruz. Müşteri bu alanda yatırım yapmayı planlıyorsa çalışmalara başlıyoruz. Örnek projelerimiz arasında son devreye aldığımız Hema Endüstri’yi gösterebiliriz. Hema, motor imalat kısmı için Mazak markasına ait 20’den fazla tezgah aldı. Tüm o tezgah sistemi için slider robot tercih edildi. 4 tane Kuka marka robotun kullanıldığı proje bittiği zaman oldukça başarılı olacak. Form Makina, makina satışı yaptığı için diğer otomasyon firmalarına göre daha avantajlı bir durumda. Çünkü onlar otomasyon sistemini pazarlıyor ama biz tezgahımızı pazarlarken otomasyon sistemini de sunuyoruz. Dolayısıyla yatırım yapacak firmalara daha yakın duruyoruz.