Farplas Otomotiv Çevre ve İş Güvenliği Uzmanı Dilek Turcan, İSG mevzuatına yönelik yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de çalışma hayatını düzenleyen kanunların, genellikle AB uyum yasaları veya ILO tavsiyeleri sonucunda oluşturulmuş yasa ve yönetmelikler olduğu görülmektedir. ILO’nun iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel sözleşmelerinden olan 155 sayılı sözleşme ile 6331 sayılı mevzuatın içeriği karşılaştırıldığında sözleşmede belirtilen gerekliliklerin çoğunluğunun karşılandığı görülmektedir. Ancak 6331 sayılı mevzuatın tüm maddeleri halen yürürlüğe girmemiştir. Gelişmiş ülkelerde bugün gelinen ortak nokta; sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması, bunun sürdürülebilirliği, iş kalitesinin artırılması ve bunlara bağlı iş kazaları ve meslek hastalıklarının en az seviyeye indirilmesidir. Bu doğrultudaki eğilim ise bunun sadece yasal düzenlemelerle değil, çok daha geniş kapsamlı eğitim, bilinçlendirme ve güvenlik kültürü ile mümkün olabileceği yönündedir.” dedi.

KAİZEN İLE ÇALIŞANLARINI ÖDÜLLENDİRİYOR

Turcan, firmalarının İş Güvenliği Politikası gereği sıfır iş kazası hedeflerine ulaşmak için yönetimlerinin de desteğiyle çalışmalar yaptıklarını dile getirerek bu çalışmaları şöyle özetledi: “İş Sağlığı ve Güvenliği ekibimiz; iş güvenliği bilincinin artırılması, risklerin kontrol edilmesi, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gereken şartların tanımlanması adına minimum mevzuatın gerektirdiği çalışmaları yürütüyor. Ayrıca yönetimimiz çalışanların katılımını sağlamak, teşvik etmek için ödüllendirme sistemini getirmiştir. Bu sistemde; Farplas bünyesinde iş güvenliği ile ilgili tespit edilen “tehlikeli durum” ve yaşanan “ramak kala” olayları ile ilgili belirlenen aksiyonların robust çözümler olması adına Kaizen metodu ile kapatılması beklenir. Üç aylık periyotlarla düzenlenen Kaizen ödüllerinde çalışanlarımız ödüllendirilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda, şirketimizde tehlikeli durum tespitlerinin sadece iş güvenliği uzmanı tarafından yapılması gerektiğine yönelik algı vardı. Bu algıyı değiştirebilmek adına, önce tüm tesislere tehlikeli durum ve ramak kala olay bildirim kutuları konuldu. Ödül sistemi ile tespiti yapan kişilerin çözüm önerileriyle gelmesi sonucunda firma genelinde risk analizi sırasında gözlemlenemeyen riskleri de tespit etmiş olduk.”

“İSG TOPLANTILARIN İLK GÜNDEM MADDESİ”

Bir firmada İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi’nin başarıya ulaşabilmesindeki en önemli gücün yönetimin kararlılığı ve kesintisiz desteği olduğunu kaydeden Turcan, “Şirket üst yönetiminin gerçeklerin farkında olması ve uygulanabilir teknolojileri göz önünde tutarak, hayata geçirilmesi konusunda kararlı ve gayretli olması, şirketin sürdürülebilirliği için de önemlidir. Farplas’ta üst yönetimimizin desteği ve talebi ile İş Güvenliği konuları her toplantının ilk gündem maddesini oluşturmaktadır. Bu da her kademeden çalışanlarımıza Farplas’ta İş Güvenliğine verilen önceliği vurgulamaktadır.” diye konuştu.