Eriş Makina olarak, 2 yıldır aralıksız çalışan Tendvision sistemimizi kullanan otomotiv sektörüne hizmet veren müşterimizden olumlu geri dönüşlerle beraber bu ay benzer bir sipariş daha teslim ettik. 

KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR NELERDİ?

Firma bundan 2 yıl önce müşterisinden almış olduğu bir siparişi üretmekte, istenilen üretim adetlerine ulaşamıyordu. Parça dik işleme merkezinde delme ve kılavuz çekme operasyonundan sonra tornaya bağlanıp tornalama operasyonuna tabi oluyordu. 

Uygulamadaki sorun, dökümden gelen parçanın et kalınlığının değişken olması ve işleme merkezinden çıktıktan sonra ölçülüp torna tezgahına telafi verilerek işlenmesiydi. Bu da parçanın manuel şartlarda üretimini neredeyse imkansız hale getiriyor ya da düşük adetlerde üretilmesine neden oluyordu.

ÇÖZÜM: TENDVİSİON İLE GELEN İYİLEŞME

Müşterimizle yaptığımız toplantılar sonucunda, ürünlerimizden Tendvision ile bu sorunu çözeceğimize kanaat getirdik. Fakat et kalınlığını da ölçüp tezgaha telafi vermemiz gerekiyordu. 

PC bazlı kontrol sistemi olan Tendvision bu tarz CNC kontrol ünitesinden değer okuyup, değer yazma işinde çok fayda sağladı. CNC tezgah kontrol ünitelerine hakim bir partnerimiz aracılığıyla bizim PC’den tezgaha müdahale edip ölçülen değer farkını CNC tornaya “tool offset” olarak atadık. Çap malzemenin et kalınlığını ölçmemiz gerektiği için çapta ne kadar çok noktaya temas edersek, o kadar iyi sonuç alacağımızı bildiğimiz için toplam 6 adet prob ile hem parçadaki maksimum düzlemsellik farkını hesaplayıp prosese uygun olmayan parçaları aydırdık hem de uygun olanları verdiğimiz ölçüde işledik. 

OTOMASYON İLE SAĞLANAN KAZANIMLAR NELER OLDU?

Tüm sistemi iki hafta gibi bir sürede 1 parça için devreye aldık. Benzer 2 parçayı da kısa bir sürede devreye alıp seri imalata geçirmeyi başardık. Bu tarz yüksek teknoloji sistemlerde ilk aylar istenilen verimler sağlanamayabiliyor. Çünkü üretim ekibinin alışması zaman alabiliyor. Ancak bu süre atlatıldıktan sonra firma bu parça özelinde üretim verimliliğini yüzde 50-55 arasında artırmayı başardı. Müşterimiz, adetleri yetiştirmek için CNC tezgah yatırımı yerine otomasyon yatırımı yaparak hem istenilen üretim adetlerini yakaladı hem de yüzde 100 ölçüm ile ana sanayiye hatalı parça gönderme oranını minimize etmiş ve işçilik maliyeti iki tezgaha bir eleman ile yarı yarıya düşürmüş oldu. 

Eriş Makina olarak, bu tarz zor proseslerin altından başarılı bir proje ile kalkmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca bu başarılı iş sonucunda tekrarlanan bir sipariş almamız da müşteri memnuniyetinin de kanıtı olduğunu düşünüyoruz.