Dedem’in duygusal bir hikayesi var. Raşit İmrenci’nin başladığı atölyede yardımcısının lakabı “Dedem.” Şirketin kurulduğu ilk yıl, Dedem ünvanlı yardımcısı kanserden vefat edince, kurum kendine bu ismi almış.
Nano teknoloji konusunda yüksek lisans yapan Dedem Mekatronik Ar-Ge Merkezi Uzmanı Arif Sercan Erez, ST Endüstri Radyo’da Teknoloji Gündemi’nin konuğuydu.
Nano teknolojide, Türkiye’nin gelişmiş olduğunu varsaydığı ülkelerin nanoda gelişmediğine işaret eden Erez, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkeleri nano ölçüde çip ve yazılımda, son derece geliştiğini, endüstriyi domine ettiğini ifade ediyor.

FUARDA FABRİKA KURACAĞIZ

Win Euro Asia’ya Mart’ta katılacaklarını belirten Erez, sadece konvör ürettiklerinin zannedildiğini belirterek, fuara, bu nedenle minyatür bir fabrika ile çözüm götüreceklerini anlattı.
Yalnızca start’a bas, mottomuzla, müşterimizin, tek tuşla akıllı fabrikasını çalıştıracağı bir çözümümüz olacak.

VERİLEN EĞİTİM ROBOTİK KODLAMA MI?

Ben de ilk başladığımda sadece tek bir “tool”da çalışan aslında pek çok uygulamaya yanıt vermeyen ve ihtiyaçları gözetmeyen bir çalışma yapıp, robotik kodlama yaptığımı düşünmüştüm. Ne yazık ki, çocuklara verilen eğitimde böyle. 

ÜNİVERSİTE İLE SANAYİ KAYNAŞMALI

Üniversitede verilen eğitimin aslında ne kadar sanayiye ihtiyacı olduğunu, sanayinin de ne kadar üniversiteye ihtiyacı olduğunu fark ettik. 
Üniversite ve sanayinin, ülkece kalkınma ortak aklı hedefinde birleşmesine yönelik projeler yapıyoruz. 
Türkiye’de teknoparkların gelişmesiyle de, üniversite ile sanayinin birleştiğini gördük. Eksik ne, diye sorarsınız, üniversitedeki mühendislerin biraz daha sanayi ile iç içe çalışıp, proje geliştirmelerine ihtiyacımız var. 

Bir cıvatanın alınıp, yerine monte edilmesinde pek çok hareket var. İşte burada kamera marifeti ile jant sistemi üzerine bir proje geliştirdik. Üzerinde sadece özel bir barkod bulunan jantı tanıyan yapı, üretim tarihi ve tüm özellikleriyle tanılayan kamera, gripin denilen tutucuyla kavrayarak, finalde, olası bir hata var mı, diye yeniden check ederek, insanın gözüyle yapmaya çalıştığı işi hatasız olarak gerçekleyen bir sistem geliştirdik.

ENDÜSTRİ 4.0 GÖRECELİDİR

Maddeye baktığınızda ışık bakmadığınızda tanecik olması gibi, Endüstri 4.0’a bakış da görecelidir.
Katma değerli insan üretmek için geliştirilen bir sistemdir bu. 
Temelleri olmadan bir sistemi geliştirmeniz mümkün değil. Neden, Almanya, diye sorduğunuzda, 2. Dünya Savaşı’nda, susuz araç teknolojisini, Endüstri 2.0’ı bulan da Almanya idi. Bu ülkenin temelleri gerçekten güçlü.