Türkiye’nin ilk yerli elektromanyetik debimetre üreticisi, halihazırda Türkiye’deki tek elektromanyetik debimetre imalatçısı olan Enelsan, 1976 yılından beri endüstriyel ölçüm ürünlerinde müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

İlk robot yatırımını, pandemi döneminde gerek üretim kapasitesini gerekse iş hacmini artırmak amacıyla CNC dik işleme merkezi ve diğer CNC tezgahlarla birlikte kaynak robotuna yapan firma, gelecek dönemde robotlaşma çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.

Enelsan ve Gentek Elektronik Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, yatırım ile birlikte elde ettikleri kazanımları şöyle özetliyor:

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

“En büyük avantajımız, yaptığımız makina yatırımları ile dışarıdaki iş takip yükümüzü azaltmış olduk. Ayrıca istediğimiz adetlerde, istediğimiz ürünün yedek parçalarını üretebilme ve sınırsız iş planı yapabilmemize vesile oldu.”

Muhammed Bey, öncelikle okuyucularımız için kısaca firmanızın yapılanmasından bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin ilk yerli elektromanyetik debimetre üreticisi olarak 1976 yılında Kocaeli Dilovası’nda kurulan Enelsan, halihazırda Türkiye’deki tek elektromanyetik debimetre imalatçısı konumundadır. Şirketimiz, yıllar içerisinde özellikle debimetre üretimi başta olmak üzere, endüstriyel ölçüm ürünlerinde tecrübe kazanmıştır. Yeni yapılanmamız ile öncelikle ürünlerimizin kalitesinin daha da artırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca var olan kalite seviyesinin tescillenmesi anlamında debimetre, sıcaklık, basınç transmitterleri için gerek sertifikasyon çalışmaları yürütülmektedir.

İki yıl süren Ar-Ge çalışmalarının sonucunda herhangi bir debimetre üretiminin ön şartı olan kalibrasyon istasyonunu kurarak 2014 yılında ilk üretimini gerçekleştirdik. TÜRKAK akreditasyonuna sahip olan ilk kalibrasyon istasyonumuz, 2018’de TÜBİTAK desteği ile tasarlanarak yatırımının tamamlandığı yeni kalibrasyon istasyonu ile kapasitemiz 10 bin m3/saate ulaşmıştı.

Alke-Alkataş iş ortaklığı ile İSKİ Tuzla Arıtma Tesisi için DN2400 ve DN1800 Elektromanyetik debimetre üretimimizi bitirdik ve teslim ettik. Bulunduğumuz coğrafya üzerinde yapılmış en büyük debimetre bu projede kullanıldı. Bu üretimle, ülkemize kattığımız değeri ve hedeflerimizi daha da ileriye taşımış olduk.

2022 yılına da hızlı bir giriş yapmış olduk. Senenin ikinci haftasında Arnavutluk ve Azerbaycan’a farklı çaplarda üretimini yapmış olduğumuz elektromanyetik debimetrelerin sevkini tamamladık. İhracat her firmada olduğu gibi bizim için de önem arz ediyor ki geçtiğimiz pandemi döneminde bunu piyasalar daha iyi anlamış oldu. Hedeflerimizi bu yönde daha da ileriye taşıdığımızı ve taşıyacağımızı, senenin ilk ayında yaptığımız ihracatlarla birlikte sinyalini vermiş olduk.

Asıl amacımız, kendi alanımızda dışa bağımlılığımızı azaltmak ve marka bilinirliliğimizi artırmaktır. Bunları yaparken sadece iç piyasaya yönelik değil, ihracatta da faaliyet gösterdiğimiz sektörde söz sahibi olabilmeyi hedefliyoruz. 2022’de de tıpkı 2021 yılında olduğu gibi özel sektör ve kamu kuruluşlarına ürettiğimiz ürünlerin satışını, montajını ve teknik servis hizmetini verebilmek temel ilkelerimiz arasında yer alacak.

İlk olarak ne zaman ve hangi amaçla robot yatırımı yapmaya karar verdiniz? Bünyenizde hangi proseslerde, toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Pandemi döneminde hem üretim kapasitemizi ve hem de iş hacmimizi geliştirmek amacıyla CNC dik işleme merkezi ve diğer CNC tezgahlarla birlikte KUKA marka kaynak robotu yatırımı gerçekleştirdik. Üretimde kalitenin ve üretim hızının artırılmasına yönelik olarak robotlaşma çalışmaları sürdürülmektedir.

Robotlaşmaya giderken fizibilite çalışmaları yaptınız mı? Robot yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? 

Makina parkurumuzu geliştirirken, neyin fiyatı daha ucuz ya da hangisi gösterişli diye düşünmedik. Asıl ihtiyacın ne olduğunu, üretimin içinde ve başında olan tecrübeli personelimiz ile bir araya gelerek şu an yapmış olduğumuz işin kapasitesini nasıl arttırabileceğimizi ve hangi makinanın işimizi ciddi anlamda hızlandıracağını konuştuk. Sadece otomatik tezgahlar almadık. Bunun yanı sıra manuel freze ve manuel torna tezgahlarımızın da revizyon işlemini gerçekleştirmiş olduk. Yatırım yaparken ihtiyacın ne olduğunu kağıt üzerinde değil, reelde ihtiyacın karşılığını iyi değerlendirebilmeyi hedefledik. Amacımız yatırım yaparken günü kurtarmak değil, sürekliliği sağlayabilmektir.  

Robot yatırımı firmanıza ne gibi katkılar sağladı? Robot yatırımından sonra elde edilen avantajlar neler oldu?

Amacımız, 2021 yılında belirlediğimiz hedeflerin 5 katına çıkabilmek ve bunu doğru ekipman ile sağlamak. Yıl sonuna kadar yaptığımız yatırımın meyvelerini, 2022 yılında beklediğimiz doğrultuda alacağımızı biliyoruz. Yaptığımız ufak dokunuşlarla potansiyelimizin ne olduğunu gördük, hedeflerimizi gerçekleştirebilmek ve altı dolu şekilde ilerleyebilmek için makinalaşmanın öneminin farkındayız. Bu doğrultuda bünyemize katmış olduğumuz otomatik tezgahlarla da pekiştireceğiz. En büyük avantajımız, yaptığımız makina yatırımları ile dışarıdaki iş takip yükümüzü azaltmış olduk. Ayrıca istediğimiz adetlerde, istediğimiz ürünün yedek parçalarını üretebilme ve sınırsız iş planı yapabilmemize vesile oldu.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? Bu doğrultuda gerek sektörünüz dahilinde gerekse genel olarak potansiyel robot yatırımcılarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Yılın ilk çeyreğini geçtiğimiz zaman ekip arkadaşlarımızla yaptığımız yatırımların nasıl sonuçlandığını ve üretimi hızlandırabilmek için farklı ne gibi ekipmana ihtiyaç duyacağımızı tekrar değerlendireceğiz ve yatırımlarımızı bu yönde planlayacağız. Sektörel ya da genel yatırımcı gözüyle; “çok makina, çok iş” anlamına gelmiyor. “Doğru makina, gerçek üretim” anlamına geliyor. Bu nedenle makina almak değil, işi tamamlayan düzgün makina parkuru kurmak önemli. 

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Bu konuda attığınız adımlar ve yaptığınız yatırımları paylaşabilir misiniz?

Her sene bir önceki senenin hedeflerinden daha da büyüdüğümüzü gördük ve hızlı büyümenin sancılarını çekmemek adına muhasebe ve depo takip programlarımızı değiştirdik. Nasıl ekipman seçerken doğru ekipmanla ilerlemek gerekirse, takip programlarımızla da doğru seçimi yapabilmek için doğru bir fizibilite çalışması gerçekleştirdik. Sadece firmamız bünyesinde yaptığımız dijital dönüşümden bahsetmek doğru olmayacaktır. Kendi geliştirdiğimiz yazılımlarla da müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için, bünyemizde geliştirdiğimiz yazılımların kapsamlarında da revizyon işlemlerini gerçekleştirdik. Kendi bünyemizdeki dijital değişimlerden ziyade, hizmet verdiğimiz yazılımsal noktalarda da müşterilerimize daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilmeleri için nokta atışı yapmaya çalışıyoruz. 

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1979, Adana doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Adana’da tamamladım. 2002 yılında şu anki Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Profesyonel iş hayatıma önce Adana’da 1 yıl çalışarak, sonrasında da sektöründe öncü bir firmada, İstanbul’da işe başladım. 3 yıl çalıştıktan sonra piyasadaki yapılmayanı yapma isteğiyle piyasanın ihtiyacı olan endüstriyel elektronik cihazlarını üretme arzusuyla 2009 yılında Gentek Elektronik San. Tic. A.Ş. firmasını kurdum. 2012 yılında yerli olarak geliştirip ürettiğimiz cihazlarla 40’tan fazla ülkeye ihracat yaptık. Söz konusu üretme ve ülkeye kazandırma isteğiyle, 2018 yılında Enelsan firmasındaki bayrağı devraldık. Enelsan’ın mekanik bilgisi ile Gentek firmamızın elektronik bilgisini bir araya getirerek, 2018 yılının sonundan itibaren büyüme hedeflerini devamlı yukarıda tutan güçlü ekip arkadaşlarımızla beraber şu anki konumumuza ulaştık. Doğru ekip arkadaşları, doğru ekipman ve yapılmayanı yapmak isteğiyle ilerleyen dönemlerde de sürekliliği sağlayabilmek adına yatırımlarımızı hep şirketlerimize yaptık. Üretime olan inancımızdan dolayı da yatırımlarımızı bu yönde yapmaya devam edeceğiz.