Stäubli’nin İstanbul Tuzla OSB’deki (İTOSB) Merkez Ofisinde uygulamalı olarak sabah ve öğlen seansı olmak üzere toplam dört oturumdan oluşan etkinliğe değişik birçok sektörden firmalar büyük ilgi gösterdi. Etkinlik kapsamında Stäubli ve AZE Otomasyon’un sunumları ile CMR robotları üzerinde demo uygulamaları yapıldı.

Stäubli Türkiye Robotik Bölüm Müdürü Bahadır Kılıç, etkinliğe ilişkin olarak şunları söyledi: “Herhangi bir harici lazer tarayıcı kullanmadan robot üzerine entegre edilen Metrologic’in geliştirdiği bir tool ve firmamızın hassasiyetinin ortaya çıkardığı hat içinde ölçüm yapmak için geliştirilmiş özel bir robot sistemini sizlerle buluşturuyoruz. Bu uygulama; robotlarımızla uyumlu olup, dokunmatik triger modunda 1 metreküp alan içerisinde +/- 100 mikron ve optik lazer tarama modunda da +/- 150 mikron hassasiyetlere sahip. Etkinliği düzenlememizdeki amacımız, yeni ürünümüzü yaygınlaştırmaktı. Endüstrimizde ölçüm sistemleriyle ilgili yenilikçi uygulamamızı görmek, test etmek isteyen firmaların katılımıyla verimli bir etkinlik gerçekleştirdik.” 

“ESNEKLİK VE ÜRETİMDE KALİTE ARTIŞI SAĞLANACAK”

Kılıç, Stäubli robotlarının hassasiyeti ve Metrologic’in know-how’ının birleştiği uygulamanın avantajları için “Bu sayede müşterilerimiz hat içerisinde her parçayı ölçümleyebilecek ve esnekliğe sahip olacak. Bu da üretimde kalite artışını sağlayacak. Birçok yere uygulanabilen bu sistemle ayrı bir laboratuvar sistemine ihtiyaç olmayacak.” dedi. 

DÜNYANIN İLK CMR ROBOTUNU GELİŞTİRMİŞTİ

Stäubli, dünyanın önemli ölçüm firmalarından Fransa merkezli Metrologic Group iş birliği ile 2018 yılında dünyanın ilk koordinat ölçüm robotu Metrolog X4 i-Robot’u geliştirmişti.

CMR (KOORDİNAT ÖLÇÜM ROBOTU) NEDİR?

CMR, herhangi bir izleyiciye ihtiyaç duymadan; sadece robot, lazer tarayıcı ve yazılımdan oluşan bir otomasyon sistemidir. Robotu izleyecek bir ekipmana ihtiyaç duyulmadığı için kamera ile tarayıcı arasına giren objeler sorun teşkil etmemektedir ve en fazla erişim kabiliyeti ile sistem kullanılabilmektedir.

METROLOG yazılımı, robotu doğrudan kumanda ettiği için robot yazılım bilgisine ihtiyaç duymamaktadır. Metrolog X4, robotun tüm hareketleri ile birlikte tarama fonksiyonlarını ve robot yörüngelerini kolaylıkla programlayabilmektedir. CAD üzerinden ya da XYZ konumlarını girerek programlama kolaylıkla yapılmaktadır.

Sınıfının en hassas robotuna sahip Stäubli, robot pozisyonlamasına güvenerek hassas ve doğru bir ölçüm yapabilme imkanı tanımaktadır. Robot, aynı anda hem lazer tarama hem de dokunma özelliği ile probu aynı parça üzerinde hassas bir şekilde kullanmayı mümkün kılmaktadır.